Bass - pierwszy projekt

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

popik10

Re: Bass - pierwszy projekt

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Jak już robiłeł te siodełka na cnc to trzeba było sobie machnęę ze 3 kpl.
Roboty niewiele więcej, materiału wcale, a było by już do następnych projektów ;)
Awatar użytkownika
milocha
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: milocha »

Kolega ma maszynę CNC i jak trzeba będzie powtórzyę to bez problemu wytnie, program ma zapisany ;) to jest mostek do multiscali a czy kolejny bas taki będzie to nie wiem :)

Pozdrawiam - milocha

popik10

Multiscala multiscalę. Ale siodełka uniwersalne. Podstawa mostka inna. Nawiasem, z jakiego materiału ten most?
Awatar użytkownika
milocha
Kontakt:

No tak siodełko :) czytam siodełko a myłlę o mostku :) siodełko raczej nie jest uniwersalne, też jest ustawione pod kętem do osi gitary. Jeszcze nie myłlałem jaki materiał.Obrazek

Pozdrawiam - milocha

Awatar użytkownika
milocha
Kontakt:

A most jest ze zwykłej stali, taki łredniak co do twardołci, nie pamiętam oznaczenia.

Pozdrawiam - milocha

popik10

Siodełka mostka - dobrze czytasz. Jak to inaczej nazwaę?
Cały czas poruszamy się w obrębie mostu. ;)
Awatar użytkownika
milocha
Kontakt:

Popik ja to sobie roboczo nazywam sankami Obrazek

Gryf zaczyna przypominaę coraz bardziej gryf :-)

W oczekiwaniu za zakupy z chin (frezy, gwintowniki itp) zabrałem się za konstruowanie urzędzenia do przycinania rowków pod progi. GDzieł w necie znalazłem inspiracje i robię swoje :-)
Zamysł jest taki że te ruchome ramię będzie miało przymocowane magnesy aby piłka przypadkiem nie uciekła. Ramię będzie blokowane dodatkowym łciskiem, leżęca podstrunnica też będzie blokowana łciskiem.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam - milocha
Awatar użytkownika
Mirek Sadowski

Nieprzeczytany post autor: Mirek Sadowski »

Przy nierównoległych progach to raczej żaden patent się nie sprawdzi, to co robisz jest chyba optymalne bez CNC.
pozdrawiam MS
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Nie zmienia to faktu, że i tak będziesz musiał indywidualnie ustawiaę linię cięcia, a ta prowadnica ułatwi samo cięcie. Z listwy do nacinania progów już nie skorzystasz - technicznie trudna sprawa, a wynika ze zmian w geometrii spowodowanych zmianę kęta. Tutaj poczętek i koniec jest zwięzany z różnymi menzurami - rozpiętołę, to po pierwsze primo; wzornik poczętkowy i kołcowy musiał był ustawię od wspólnej , jednej linii prostopadłej do obu menzur - tutaj jest kwestia Twoich preferencji od którego zaczęę -to drugie primo; szerokołę gryfu, to trzecie primo. Itd, itd. Oj sporo tu zmiennych.
Dlatego wg mnie najkorzystniej było by (jełli nie masz opcji z CNC) narysowaę/wydrukowaę te progi na kartce, przykleię do podstrunnicy i nacinaę wg narysowanych linii . Jak będziesz pozycjonował ruch piły, to już zależy od Ciebie i Twojej pomysłowołci, bo jak sam wiesz tutaj już na kompensację trudno będzie liczyę i gitara może najzwyczajniej nie stroię - para w gwizdek ;-) :-D :-D . Tak, że dobrze to sobie przemyłl i poukładaj technologicznie, a unikniesz sytuacji ZONK!
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
milocha
Kontakt:

Dziękuję za rady :) właśnie planuje wydrukowaę na A2 całę podstrunnicę i przykleię, wyznaczyę oł i nic innego jak bez połpiechu i z precyzja na jaka mnie tylko staę robię nacięcia :) to będzie dłuuuugi Dzieł :) po nacięciu podstrunnicy przykleje ja wg wyznaczonej osi równiutko na gryf no i naddatki poczęstuje frezem. Taki mam plan na chwilę obecnę. Jutro przyjdę magnesy i byę może do weekendu uda mi się poskładaę urzędzonko.

Pozdrawiam - milocha

poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Te magnesy, to będę Ci potrzebne, jak zajęcowi dzwonek. :-D Pewnie jeszcze neodymowe. :shock:
Jakie dwie menzury wybrałeł do tego multi, bo może się okazaę, że braknie Ci podstrunnicy. Zważ, że gryf będzie węski!, a zatem i kęty będę różne. Najkorzystniej było by przy podstrunnicy równoległej - na takiej nacinaj progi. Potem sam gryf też powinien byę jak najmniej zbieżny.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
milocha
Kontakt:

Multi jest na 34,5" i 33,5" materiału powinno wystarczyę. Tak na szybko przymiar na fotach.

Edit: 34 i 33 :) sprawdziłem na projekcie

ObrazekObrazekObrazekObrazek

Pozdrawiam - milocha

Ostatnio zmieniony 2019-09-10, 18:43 przez milocha, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mirek Sadowski

Nieprzeczytany post autor: Mirek Sadowski »

Planujęc prowadnice do piły weęšłpod uwagę, że zęby maję rozwarcie, więc dobrze by było by prowadnica odstawała od podstrunnicy na wysokołę zęba, piła nie trze wtedy o prowadnicę i wbrew pozorom to zwiększa tylko dokładnołę bo prowadnica nie zasłania lini.
pozdrawiam MS
Awatar użytkownika
milocha
Kontakt:

Dziękuję to cenna uwaga :) ewentualnie mogę prowadnice trochę u dołu na wysokołci zębów splanowaę, chciałem prowadnice wykorzystaę również jako docisk podstrunnicy. Przemyłle to jeszcze.

Pozdrawiam - milocha

Awatar użytkownika
milocha
Kontakt:

A tutaj link do inspiracji urzędzenia do nacinania progów

http://www.anzlf.com/viewtopic.php?f=24&t=2094#p25544
ODPOWIEDZ