Co sią dzieje w waszej kastom-szopie

Na każdy temat ...

Moderator: poco

Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Re: Co się dzieje w waszej kastom-szopie

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

I jeszcze mam takie cos do wnetrza:

ObrazekObrazek

Jak juz wyschnie dobrze to pewnie zaleje szpary zywica , oszlifuje i olej

Wysłane z Note10+ przy użyciu Tapatalka

popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Masz rację olej i rób gitary 😉

A ja się bawię w tang nipper powoli.
Taki cel...
IMG_20200718_101135.jpg
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

No no no...jak sie uda to zamawiam sie na nastepna

Wysłane z Note10+ przy użyciu Tapatalka

popik10

Nie będzie następnej. Za dużo roboty i zależnołci. Muszę się wspomagaę pomocę kolegów bo nie do wszystkiego mam dostęp. Popełniłem błęd, trzeba było od razu ze 4 robię.
Awatar użytkownika
Jan

Nieprzeczytany post autor: Jan »

Zebrano to ładne drewienko ale paskudnie uczula. Zaskoczyłem. że muszę założyę maskę jak mnie coś dziwnie zaczęło dusię 😱 a przy struganiu nie ma jakoł specjalnie dużo pyłu tylko wióry.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
waldek

Nieprzeczytany post autor: waldek »

Większołę egzotycznego drewna zawiera toksyny, maska i rękawice zalecane.
popik10

IMG_20200730_142742.jpg
Pogoda sprzyja, nitro szybko schnie ;-)
informatkot

Nieprzeczytany post autor: informatkot »

I ładnie klasycznie. Taki kolor zawsze do wszystkiego pasuje 👏🏻👏🏻
Ĺťyczę miłego dnia
Rafał
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Urlop w pełni, nie ma czasu na porzędne lutniczenie - to przynajmniej sobie coś małego wydłubałem w wolnej chwili.
Materiał to jakił stary nóż od strugarki i kawałek jaworka. Ręczka nietypowa bo wypłaszczona z kuperkiem na kołcu. Fajnie się trzyma, da się naostrzyę :)
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Jan

ładne "marchewki" jak by co powiedz ęšłĽonie, że to do precyzyjnego obierania warzyw miało byę tylko, że to na razie prototyp i zabierasz do warsztatu.
Pozdrawiam Janek
popik10

Szykujesz się widzę do wybierania płyt w archopie 😉
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

No to akurat jest dłuto płaskie :D Nie szykuję się.. ja dłut przeróżnej małci mam już całe zatrzęsienie, ale tak, żeby coś podłubaę to robię sobie a to jakił nożyk, a dłutko... wiesz jak jest :) Janek - to akurat nie marchewka - fajna ręczka, wygodna, taka delikatna - bo dłutko jest małe :)
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
SebastianL

Nieprzeczytany post autor: SebastianL »

Wróciłem przedwczełnie z wakacji. Niestety w tym roku zarabianie grę na gitarze nie przynosiło zysków. Nie wiem czy powodem jest uszczuplenie portfeli przez Covid, czy to, że pierwszy raz grałem w Polsce, zamiast we Francji. Znaleęšłli się tacy, którzy muzykę docenili, ale niestety wpadało za mało, by opłacało mi się codziennie graę.
Postanowiłem więc wrócię do domu i zabraę się za grę na gitarze. Na przyszły rok przygotuję bardziej czadowy repertuar, który polscy słuchacze może bardziej docenię.

Niestety nie mam tymczasowo pieniędzy na budowę kolejnych gitar. W moim kastom-szopie robię remont. Będę kładł panele i kleił nowe tapety. Dorobię też trochę półek i zrobię stół lutniczy z prawdziwego zdarzenia. Póki co, w kęciku lutniczym (zdjęcie poniżej, na samym dole) panuje nieład i bałagan. Panele czekaję pod łcianę, a w rogu straszy dziura, w której niegdył znajdował się kaflok.

Mimo że nie mam desek na gitary, to mogę zaczęę już pracę. Mam trochę forniru i dził rozpoczęłem proces twórczy rozet, które znajdę się w kolejnych dwóch instrumentach. Nie jest to jeszcze materiał na specjalny wętek, ale zrobiłem kilka zdjęę.

Na pierwszy ogieł idzie wykonanie jodełki. W tym celu wycięłem 80 kawałków forniru o wymiarach 20 x 4,5 centymetra, z których powoli będzie powstawała jodełka. Kolory jakimi dysponuję to: biały, żółty, niebieski, zielony oraz czerwony. Mam co prawda też resztę czarnego, ale chciałbym by ta rozeta była bez wyraęšłnych linii, o możliwie małym kontrałcie, mniej więcej jak w gitarze nr 4, którę opisywałem na forum.

Klejenie 80 kawałków forniru trzeba przeprowadzię na raty. Kleję po pięę kawałków, raz rano, raz wieczorem, więc sklejenie wszystkiego zajmie 4 lub 5 dni. Póęšłniej schnięcie, cięcie i tak dalej.

Poniżej jest kilka zdjęę, przedstawiajęcych wycięte arkusze, poględowy projekt jodełki w zeszycie (wiem że ciężko się w tym połapaę, nie miałem tylu kolorów, żeby to dobrze narysowaę) oraz narzędzia do łciskania ze sobę częłci.
Awatar użytkownika
Jan

U mnie ostre cięcie hardego zawodnika. Na szczęłcie strug do zadał specjalnych tnie nawet jesion, który tylko po kawałeczku znika i robi się cieniutki. Nie ma szlifierki bębnowej ale jest ostry strug - to wystarczy.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Jan

Takie cudełko mi się trafiło z szerokim na 40mm nożem. Dzisiaj dotarł. Jak będzie wyględał wyremontowany zobaczycie w stosownym wętku.
Strug równiak made by USA
Pozdrawiam Janek
ODPOWIEDZ