Co sią dzieje w waszej kastom-szopie
Moderator: poco
- SebastianL
Re: Co się dzieje w waszej kastom-szopie
Dotarły dził deski od Niemca. Ostatnio była dyskusja o przyznawaniu klas drewnu, toteż mam pomysł, by zrobię wętek z przykładami desek od różnych dostawców i ich opisem. Mogłoby to pomóc w wyborze, a po utworzeniu ciut większej bazy desek, można by je ze sobę jakoł porównaę i spróbowaę skonfrontowaę to z różnicami w cenie. Więcej szczegółów odnołnie tych desek podam w specjalnym wętku.
Dojechała nowa cyklina. Pierwszy raz potrzebna jest mi zakołczona owalnie. Niby głupi kawałek blachy, a cieszy.
Dostałem też dwie gitary do naprawy. Takie zwykłe Everplay i Tenson. Obie wyględaję tak samo i obie maję uszkodzone gryfy. W jednej odkleiła się pięta. Co ciekawe, nie znalazłem między nię a pudłem ani łladu kleju... Druga została zahaczona o gałęęšłi uszkodzeniu uległa również pięta. Niestety tutaj tak ładnie się nie odkleiło i trzeba będzie się nagimnastykowaę podczas klejenia.
Od którego Niemca deseczki? Jakie koszty transportu?
Co do tych "gitar" cokolwiek w nich zrobisz będzie droższe niż sama gitara
nawet jak był zerwał nalepki to usługa przekroczy wartołę tych cudeniek.
Co do tych "gitar" cokolwiek w nich zrobisz będzie droższe niż sama gitara

Pozdrawiam Janek
- SebastianL
Deseczki z Espen tonholz. Zamówione w poniedziałek 21 wrzełnia. Przesyłka 19 euro. Więcej napiszę w stosownym wętku.
A co do gitar, to ja tu tylko sprzętam
Mimo to, nie przesadzał bym z kosztem naprawy. Nie wiem ile coś takiego u lutnika kosztuje, bo ani nie korzystałem z takiej usługi, ani nie oferowałem jej komercyjnie, ale jednak nowa taka gitara to ze trzysta złotych kosztuje. Czy takie klejenie może byę tyle warte? Myłlę że nie.
A co do gitar, to ja tu tylko sprzętam

Mimo to, nie przesadzał bym z kosztem naprawy. Nie wiem ile coś takiego u lutnika kosztuje, bo ani nie korzystałem z takiej usługi, ani nie oferowałem jej komercyjnie, ale jednak nowa taka gitara to ze trzysta złotych kosztuje. Czy takie klejenie może byę tyle warte? Myłlę że nie.
- SebastianL
Ręcznę i tak wyszło ładnie.
Teraz szlify klockami kształtowymi oklejonymi papierem łciernym i będzie dobrze.
Pozdrawiam Janek
Uzasadnienie przeciw klejeniu paskiem do wewnętrz jest takie że niepotrzebnie usztywnia płytę resonansowęJan pisze: 2019-10-03, 07:04 Piotrek mam pytanie odnołnie kerfingu.U ciebie ten kefing nie jest przyklejony jednolitym paskiem drewna tylko kostkami. Widziałem, że lutnicy różnie przyklejaję kerfing do gitary. Czy jest jakieł praktyczne uzasadnienie klejenia jednę lub drugę stronę i dlaczego? Ty przykleiłeł kostkami czym się kierowałeł?
Czy ten 1mm drewna o grubołci dziesiętych mm usztywnia płytę rezonansowę? No jakoł trzeba sobie odpowiedzieę. Ja znalazłem innę niż Waldek odpowiedęšł.
Bęben gotowy. Do tego koła pasowe plus dociski kół. Teraz trzeba jeszcze silnik i pozostałe elementy walcówki kompletowaę.
Pozdrawiam Janek
- SebastianL
Janie, skęd masz takie fajne rurki i kółka? To są dedykowane częłci do takich narzędzi?
Sebastian - to są zamówione przeze mnie częłci do maszyny, którę będę sobie robił zgodnie z rysunkiem jaki przesłałem do wykonania.
Pozdrawiam Janek
Wyględa solidnie 
I dorób posuw materiału na stole.
Choęby ręczny, ale na korbę a nie z popychu
http://www.stumpynubs.com/two-stage-drum-sander.html

I dorób posuw materiału na stole.
Choęby ręczny, ale na korbę a nie z popychu
http://www.stumpynubs.com/two-stage-drum-sander.html
Powiedz Piotrek z czego jest tałma do posuwu?
Znalazłem coś takiego jak mikroguma spieniona i wydaje mi się, że to się nada.
Znalazłem coś takiego jak mikroguma spieniona i wydaje mi się, że to się nada.
Pozdrawiam Janek
Mikroguma się nie nada. Założyłem ję na wałki dociskowe. Tałma z płutna łciernego.