Bezbrumowe przetworniki do gitar elektrycznych

Tu można zareklamowaę swoje wyroby / pracownie / warsztaty / usługi.

Moderator: Jan

Awatar użytkownika
PiotrCh

Re: Bezbrumowe przetworniki do gitar elektrycznych

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Dzięki za info.
Mi też generacje nie brzmię najszczęłliwiej. Nie wiem co przeciętny obywatel USA myłli słyszęc generation - dla mnie to po prostu inne łwiaty czyli w tym kontekłcie przetworniki, które diametralnie różnię się od poprzednich "generacji".
Konkurujecie tylko jakołcię, czy również cenę?
pozdrowienia
Piotr
pickups
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: pickups »

/
Ostatnio zmieniony 2018-12-18, 12:49 przez pickups, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Po prostu jest to język marketingu, a ludzie maję już czasem dołę tych haseł, które niewiele tłumaczę:)

Ale to tylko słówko, generalnie bardzo dobrze wiedzieę, że ktoł na naszym podwórku konkuruje z gigantami. Widaę w Twoich pikapach pełny profesjonalizm, stronę też czytałem - trzymam kciuki.
pozdrowienia
Piotr
michqq

Nieprzeczytany post autor: michqq »

Moje zgłoszenie patentowe z 2011 roku było publikowane w Biuletynie Informacyjnym Urzędu Patentowego RP, lecz nie pamiętam w którym roku. Jak znajdę to uzupełnię informację.
Znalazłem:
https://grab.uprp.pl/PrzedmiotyChronion ... roste.aspx

Ukłony.

(Ich wyszukiwarka dziwnie działa, ale po wpisaniu Twojego nazwiska w pole "Twórca" pokazuje się)
Przetwornik, składa się z parzystej ilołci jednakowych pod względem wymiarów, ilołci zwojów i łrednicy drutu nawojowego cewek (1). Cewki nawinięte są na karkasach z niemagnetycznego tworzywa i zawieraję (korzystnie) po kilka tysięcy zwojów drutu nawojowego w emalii małej łrednicy. Uzwojenia cewek połęczone są z sobę szeregowo, przy czym połowa cewek (a) połęczona jest w przeciwfazie w stosunku do drugiej połowy (-a). Elementem każdej cewki są magnesy trwałe (2) w formie prętów o przekroju kołowym, kwadratowym, prostokętnym lub innym, lub układy magnetyczne, stanowięce układ prętów z materiału ferromagnetycznego wraz z magnesami, zamontowane w ten sposób, że bieguny magnetyczne (A) i (B) (przy czym: A = biegun N lub S; B = biegun S lub N) występuję na przeciwległych czołach cewek oraz bieguny magnetyczne każdej grupy cewek (a) zabudowane są jednakowo względem strun (np. biegun N od strony strun), a magnesy cewek połęczonych w przeciwfazie (-a) posiadaję odwróconę polaryzację biegunów (np. biegun S od strony strun). Cewki ustawione są w poprzek strun korzystnie w jednej linii. W przypadku koniecznołci wyrównania (podniesienia) sygnałów indywidualnych strun, w szczególnołci strun obejmowanych przez skrajne magnesy sąsiadujęcych z sobę cewek, czoła tych magnesów są odpowiednio zbliżone do tych strun - według (â??kâ??). Przetwornik według wynalazku może byę zabudowany w obudowach typowych przetworników â??single coilâ?? i może stanowię ich bezpołredni zamiennik ze względu na jego cechy elektroakustyczne oraz sposób zabudowy w instrumencie.
Obrazek
W przypadku koniecznołci wyrównania (podniesienia) sygnałów indywidualnych strun, w szczególnołci strun obejmowanych przez skrajne magnesy sąsiadujęcych z sobę cewek, czoła tych magnesów są odpowiednio zbliżone do tych strun
Capture.PNG
Znaczy, zaraz, o ile dobrze rozumiem to sa tu dwie rzeczy naraz: pozamykałeł obwód magnetyczny tę metodę że dwie grupy magnesów maję odwróconę wzajemnie biegunowołę, oraz podzieliłeł cewkę na dwie cewki w przeciwfazie szeregowo, robięc niejako "ósemkę".

Jak zwykle przy rozwięzaniach genialnych nasuwa się ęšłdziwko: "to serio nikt tego wczełniej nie wymyłlił był" ?

Serdecznie gratuluję nowego pomysłu i goręco bym radził jeszcze opatentowaę w USA.

Na pierwszy rzut oka zastanawiałbym sie tylko czy czasem obejłciem Twojego patentu nie byłoby zastępienie dwu cewek szeregowych przez pojedyncze uzwojenie w formie "ósemek kładzionych jedna nad drugę" a więc zwój po jednej stronie zwój po drugiej stronie, zwój po jednej stronie, zwój po drugiej stronie.

"Jak żeglarze linkę stalowę na pokładzie kładę"
;-)

Obrazek

Tak układane uzwojenie nie byłoby "parzystymi cewkami połęczonymi szeregowo", tylko pojedynczę cewkę "ósemkokształtnę" a (chyba?) pracowałoby tak samo.

Takie cewki są stosowane żadko, ale są, np:

https://web.wpi.edu/Pubs/E-project/Avai ... ed/MQP.pdf

Jełli mam rację, to , tentego, popraw patent!
:->
Skrzypce â?? przyrzęd do łaskotania wnątrza ucha za pomocę tarcia kołskiego ogona o wnątrznołci barana.
pickups
Kontakt:

/
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

To rozwięzanie michqq jest ciekawe teoretycznie , ale skomplikowane technicznie.
Oczywiłcie przy grubych drutach, to spoko, ale przy łrednicach rzędu 0,05 mm :shock: .
Poza tym , to jak musiała by byę, nawijarka - to raz, a dwa, to w miejscu krzyżowania się tych przewodów powstawał by węzeł, jak sto dzikich. Tutaj przewód leżał by na przewodzie i sumujęc grubołci wyszła by góra, jak Giewont :-D , a dalej idęc, to byłby problem z odległołciami magnesów. Dodajęc karkas x2, już wolę nie myłleę.
Tak to widzę swoim wrednym okiem. ;-) :-D Wystarczy wyobrazię sobie nawiniętę cewkę i skręconę w połowie o 180 deg.(czoła i boki cewki możemy kształtowaę dowolnie, ale łrodka niestety nie)
Następny temat to odpadła by sprawa możliwołci łęczenia cewek w różnych , fazach, itd., itd., czyli piętrzenie się problemów, przy jednoczesnej wielkiej niewiadomej, co do efektu kołcowego.
Przedstawione rozwięzanie patentowe należy "dotrzeę" w użytkowaniu poprzez ocenę jego przydatnołci w instrumencie i tyle. A to wymaga testowania przez samych użytkowników, przełamanie stereotypów, neutralizacji prawd objawionych i całej reszty leżęcej w sferze psychiki ukształtowanej przez "klasyków" gitarowych, przetwornikowych i marketing.
Zresztę, wielu z Was/nas wielokrotnie wyrażało opinie, zresztę nie tylko my tutaj, że sam przetwornik nie gra, że na efekt dęšłwiękowy pracuje wszystko od ręki muzyka, aż do głołnika, więc poczekajmy i trzymajmy kciuki za naszego kolegę w tym, co opatentował i nad czym poważnie się pochylił angażujęc czas i niemałę kasą.
Obył pickups dowalił konkurencji i to konkretnie, a ja jestem dobrej myłli i trzymam kciuki.
Jak dla mnie, to rewelka.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
michqq

pickups pisze:michqq - szacunek za dociekliwołę :-D
Już po publikacji opis patentowy został zmieniony, tak więc przywołany przez Ciebie opis z biuletynu nie jest aktualny !.
To dobrze.
Co do "ósemki" to jak to zrobię? Pomiędzy cewkami kumuluje się podwójna ilołę drutu DNE, na które nie ma w konstrukcji miejsca.
To rozwięzanie michqq jest ciekawe teoretycznie , ale skomplikowane technicznie.
(...)
Poza tym , to jak musiała by byę, nawijarka - to raz, a dwa, to w miejscu krzyżowania się tych przewodów powstawał by węzeł, jak sto dzikich.
To nie był, Panowie, pomysl na rozwięzanie "lepsze" tylko na równoważne, a z równoczesnym ominięciem patentu.
Jeżeli jakis pomysł osięga wielkie powodzenie (szczerze życzę!) to zaczyna sie kombinowanie konkurencji "jak patent ominęę".
We wszystkich dziedzinach techniki.
Na przykład gdyby mi (*) postawiono zadanie jak ominęę powyższy patent to zaczęłbym od powyższego pomysłu na ósemkę. Oczywiłcie nawijarka musiałaby byę bardzo skomplikowana. Ale jest zrabialna.

(*) No bo niby jestem inżynierem elektrotechniki. Nigdy w tym zawodzie nie pracowałem, no jednak papier mam. :oops:
Skrzypce â?? przyrzęd do łaskotania wnątrza ucha za pomocę tarcia kołskiego ogona o wnątrznołci barana.
pickups
Kontakt:

/
michqq

Nie wykluczam, że Twoje ósemeczki miałyby szanse na jakił patent
Nie interesuje mnie to.
dużo zbędnej kasy (rzecznicy patentowi, opłaty za zgłoszenie, odwołania, publikacje, coroczne narastajęce opłaty za okresy ochrony itp) oraz niezachwianę, wieloletnię cierpliwołę i czerpiesz orgazmowe przyjemnołci z długotrwałej, bzdurnej korespondencji z niewiele kumajęcymi urzędnikami/czkami z UP, cytujęcymi Ci w każdym piłmie-decyzji setki paragrafów, ustępów, akapitów i pouczeł.
Włałnie również i z tego powodu. Pomijajęc oczywiłcie powód podstawowy: to Twój pomysł jest, i nie mam zamiaru go podkradaę.
Nieeteyczne.
:-)

A tak na serio to problemy które opisałeł są chyba głównę przyczynę dla której Polska nie radzi sobie z takzwanę "gospodarkę opartę na wiedzy".

Nikt nie rozwija czerwonego dywanu przed wynalazcę, kłaniajęc mu sie w pas. Dokładnie odwrotnie, rzuca mu się kłody pod nogi.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

A czy to nie jest t@k ze wystarczy 30 % zmian i mozna ominac patent?
Tak tylko pytam....
pickups
Kontakt:

/
michqq

Szczerze mówięc temat mnie zainteresował.
Może o gitarach czegoś się nauczę, pomyłlałem.

No i tak, hah, jak to powiedzieę...

Na stronie:
http://www.sentellpickups.net/stacked.html
Ze zdziwieniem zauważyłem przetworniki (SP07 i SP13) opisane jako "splited single coil", "hum cancelling" niezwykle przypominajęce Twoje zgłoszenie patentowe pickups.

Podobnie tu:

http://www.seymourduncan.com/forum/show ... ost3454271

Tu:

http://curtisnovak.com/pickups/tel-hc.shtml

Obrazek

Powiedzcież mi, bo ja nietutejszy, kto tu kogo robi w balona, toż przecież albo ten pomysł ze zgłoszenia patentowego jest niedostatecznie oryginalny, albo tak szybko znalazł nałladowców?

:shock:
pickups
Kontakt:

/
Ostatnio zmieniony 2018-12-18, 12:50 przez pickups, łącznie zmieniany 1 raz.
michqq

Twoje wyjałnienia przeczytałem z uwagę.
W połaczeniu z moimi poprzednimi dociekaniami pomogły mi stworzyę sobie w głowie jakiłtam subiektywny obraz tematu.
Wiele się nauczyłem, przede wszystkim tego, że jak się człowiek zabierze za rozczajanie spraw które zna tylko powierzchownie, to łatwo może zgrzeszyc nadmiernę pochopnołcię w formułowaniu opinii.
Człowiek uczy się całe życie.

Michał Kukuła
pickups
Kontakt:

/
Ostatnio zmieniony 2018-12-18, 12:50 przez pickups, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ