Sią krąci, czyli pickupy

Tu można zareklamowaę swoje wyroby / pracownie / warsztaty / usługi.

Moderator: Jan

Dariush
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Dariush »

Najlepiej przetestowaę. Przy bliskiej odległołci zaczynaję pojawiaę się takie słyszalne dudnienia, postaram się jutro rano sprawdzię z gitarę elektrycznę, jaka odległołę jest optymalna a przy jakiej pojawiaję się problemy. Konstrukcję od strony magnesów można zmienię, u mnie nie ma rzeczy niemożliwych :)
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Sprawdęšłproszę chętnie potestował bym taki pickup

Pozdrawiam
Dariush
Kontakt:

Sprawdziłem: 4-5mm jest zupełnie bezpieczne dla wybrzmiewania. Akurat dobrze się składa, bo ok. 2mm zabiera ewentualna obudowa a struny nad nię też muszę mieę kilka mm powietrza. Sprawdzałem tuż za gryfem w miejscu 21 progu.
Gdybył chciał wypróbowaę, to możesz mi zrobię rysunek wraz z wymiarami. Mam do dyspozycji różne gatunki drewna, forniry, blachy, na pewno nie będzie wyględało jak prowizorka.

To był egzemplarz na podstawie mosiężnej do póęšłniejszej zabudowy.
Obrazek
wojtek

Nieprzeczytany post autor: wojtek »

Dariush pisze:Sprawdziłem: 4-5mm jest zupełnie bezpieczne dla wybrzmiewania. Akurat dobrze się składa, bo ok. 2mm zabiera ewentualna obudowa a struny nad nię też muszę mieę kilka mm powietrza. Sprawdzałem tuż za gryfem w miejscu 21 progu.
Gdybył chciał wypróbowaę, to możesz mi zrobię rysunek wraz z wymiarami. Mam do dyspozycji różne gatunki drewna, forniry, blachy, na pewno nie będzie wyględało jak prowizorka.

To był egzemplarz na podstawie mosiężnej do póęšłniejszej zabudowy.
Obrazek
U mnie jest około 5 mm i jest dobrze .
Dariush
Kontakt:

Czyli to trochę niepotrzebny strach. Słucham tego nagrania które mi wysłałeł którył kolejny raz, tak mi się podoba :)
wojtek

Nieprzeczytany post autor: wojtek »

Dariush pisze:Czyli to trochę niepotrzebny strach. Słucham tego nagrania które mi wysłałeł którył kolejny raz, tak mi się podoba :)
Jak nagram coś konkrertnego to Ci wyłle :) .Przetwornik jest bardzo silny i nie warto go dawaę przy strunach .Co i sie jeszcze w nim podoba że nie musze elektryki na maksa podkręcaę .
popik10

W zasadzie mogę wzięę taka "surówkę" obuduję sobie go sam w drewnie. W kołcu niech cię na coś przyda cnc ;-)
A będzie mi pasował do reszty.
Co do wymiarów samego pickupa to podam tylko pomierzę rozstaw strun na rysunku.
Przy sobie ich nie mam.
Gitara dopiero powstaje ale już nie tak daleko do kołca.
Szerze to mogę zrobię nawet obudowę z otworami na (nie wiem jak się to nazywa - nabiegunniki??)
Pozdrawiam
Dariush
Kontakt:

Tak, nabiegunniki. One praktycznie licuję z karkasem cewki i mogę byę schowane, rozstaw mogę zrobię dowolny. Oględałem właśnie zdjęcia tego cnc. Niezła robota :)
popik10

W tym miejscu mam 53mm rozstaw skrajnych strun. Postaram się go opakowaę tak żeby koncepcyjnie pasował do całołci. A mocowany będzie do gryfu.
Pozdrawiam
Dariush
Kontakt:

Mój standardowo ma rozstaw 52mm, czyli nic nie muszę zmieniaę. Jutro rano lub dził w nocy zrobię ten przetwornik.
popik10

Super, ale nie zarywaj nocki ;-)
Ja w tym czasie nie zdężę dokołczyę gitary :lol:
Pozdrawiam
Dariush
Kontakt:

Dawno nic się tutaj nie działo, więc zamieszczam kilka zdjęę.

Pickup pod mostek Telecastera w wersji humbucker

Obrazek

Oraz ukołczony projekt TriSonic
Obrazek

Ten pierwszy powędruje właśnie do użytkownika forum - Polo57, więc na pewno będzie jakał krótka relacji z użytkowania a na koniec dodam, że szykuję się nowołci :)
Awatar użytkownika
nusior

Nieprzeczytany post autor: nusior »

TriSonic a'la Burns? Jełli tak to zgłoszę się w przyszłołci przy okazji budowy własnej Red Special :P
Dariush
Kontakt:

Włałnie tak. Spróbowałem odtworzyę tę konstrukcję, jednak musi byę troszkę inaczej niż w oryginale ze względu na pomniejszenie wszystkiego, aby zmiełciło się do Stratocastera bez żadnych modyfikacji.
Awatar użytkownika
nusior

Nieprzeczytany post autor: nusior »

A pełnowymiarowych nie próbowałeł/spróbujesz?
ODPOWIEDZ