CNC - poradnik jak nie kupowaą

Na każdy temat ...

Moderator: poco

Awatar użytkownika
tomasszz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: tomasszz »

popik10, W Machu ten kod się wykonuje. Jak każdy zresztę który generowałem i ładowałem do tej pory. Maszynę ustawiałem zgodnie z wytycznymi konstruktora, mimo tego są problemy.

Przykre w tym wszystkim jest to, że konstruktor nie ma chęci za bardzo pomagaę i połwiecię chwili na zastanowienie się i ewentualnie wyjałnienie przyczyny takiego stanu rzeczy. Ma podejłcie typu " kupił, dostał instrukcję, niech się teraz bawi i mi dupy nie zawraca" :(
No nic powalczę jeszcze jak wyzdrowieję, bo teraz mnie jakieł grypsko męczy.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

A nie masz u siebie jakiegoł machera od cnc z forum cnc info żeby podjechał i zerknęł na to za przysłowiowę flaszkę??
Tak było by najłatwiej.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tomasszz
Kontakt:

No właśnie z tym ciężko, patrzyłem po ludziach na forum cnc co są z Ciechanowa ale większołę to albo poczętkujęcy albo już dawno na forum nie zaględali i nie wiadomo czy jeszcze się tym zajmuję. Napiszę do jednego kolesia co chyba w MetalTechu na obrabiarkach pracuje, to może by wpadł zerknęę. Mam też co prawda jednego "znajomego" który, jak się niedawno dowiedziałem robi takie maszyny, ale szczerze powiedziawszy nie jest to człowiek, do którego chciałbym się zwracaę z prołbę o pomoc. Powiedzmy, że jest to trudny człowiek. W ostatecznej ostatecznołci się do niego zwrócę.
Ender

Nieprzeczytany post autor: Ender »

Nie chcę tu reklamowaę innego forum, ale może na jakimł forum stolarskim znajdziesz kogoł w pobliżu? Albo szukaj producenta frontów kuchennych, oni często maję profesjonalne centra i operatora do tego.
popik10

I jak sytuacja??
Do przodu czy pat??
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tomasszz
Kontakt:

popik10, na razie stoję w miejscu bo mi się nawaliło na głowę innych spraw i nie wyrabiam na zakrętach. Maszyna stoi, ale powinienem w ten weekend przy niej popracowaę.
Awatar użytkownika
tomasszz
Kontakt:

Ufff trochę czasu minęło ale w kołcu miałem czas pogrzebaę w maszynie. Jest postęp, ale bez szału.

Po reinstalacji systemu, ponownej konfiguracji i wykonaniu dodatkowych usprawnieł w systemie, zalecanych przez producenta MACHa, udało się pułcię cały gkod uznany przez konstruktora maszyny za błędny i całkowicie "od czapy".
Zarówno moje kody jak kod od popika idę w całołci.

Powalczyę muszę teraz tylko z gubieniem kroku, który najbardziej widoczny jest na osi X, oł Y wykazuje drobne odchyłki.
Najpierw ustalę, czy gubienie kroku następuje z przyczyny mechanicznej czy też elektronicznej. Nie mam niestety innego sterownika do przetestowania i łrednio mi się chce ponad 200zł wywalaę na drugi taki do sprawdzenia. Przynajmniej potwierdziłem poprawnołę kodów ;)
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

Mnie Twoje przygody ostatecznie zniechecily do CNC.
Awatar użytkownika
tomasszz
Kontakt:

Zenku nie dramatyzuj ;) Powoli zaczynam ogarniaę ten mój sprzęt, po prostu następna maszyna będzie kupiona od innego producenta i solidnie przetestowana przed zakupem ;)

Dził przeprowadziłem nieco testów. Nasuwa mi się wniosek, że maszyna, a konkretnie sterownik jest chyba dołę wrażliwy na to jaki kod otrzymuje program sterujęcy. Co jest dla mnie dziwne, bo suma sumarum to program terujęcy przekształca trajektorie zapisane w kodzie na impulsy maszynowe.

popik10, Dził przetestowałem kilkukrotnie maszynę z Twoim kodem i teraz cały kod się wykonuje, tylko następuje przesunięcie w osi X o ok. 10mm w jednym przejłciu i w Y o ok. 0,5mm w jednym przejłciu.

Z drugiej strony mój kod który zamiełciłem kilka postów wyżej wykonuje się bezbłędnie. Mało tego po zakołczeniu przejłcia, odpalam kod ponownie i frez idzie idealnie po tej samej łcieżce bez przesunięę.

Stęd mam wrażenie, że maszyna radzi sobie tylko z prostym kodem. bez zbyt wielu miejsc po przecinku na współrzędnych.
Jutro jak nie będę miał innej roboty, to będę próbował dalej z kolejnymi kodami pisanymi z palca :P
szlifek

Nieprzeczytany post autor: szlifek »

Witam.
Sterownik to po prostu wzmacniacz który otrzymuje sygnały - STEP i DIR .
Generalnie program sterujęcy jest odpowiedzialny za trajektorię , przyspieszenia , itp.
No chyba że stery gubię kroki - z takich czy innych powodów ( np . zakłócenia ) .
ale - powoli - zwalczysz i będziesz miał pożytek z maszyny.
Pozdrawiam.
pamiątaj o cyklinie !
popik10

Jełli słyszysz przeskakiwanie kroków, a przy tak małym detalu 10 mm to b. dużo i na pewno słychaę. To winna jest mechanika. Jełli mechanika chodzi płynnie, to coś w elektronice albo sofcie.
Kurcze ciężko tak szukaę na odległołę.
Nagraj filmik z przebiegów, ale zamiast wrzeciona wstaw ołówek, żeby słychaę było maszynę.
Pozdrawiam
Ender

Nieprzeczytany post autor: Ender »

tomasszz pisze:Stęd mam wrażenie, że maszyna radzi sobie tylko z prostym kodem. bez zbyt wielu miejsc po przecinku na współrzędnych.
Jełli dobrze rozumiem - te miejsca po przecinku są wymagane przy krzywych, tak? A gdybył spróbował ręcznie to zniwelowaę do np. dwóch lub trzech miejsc po przecinku? W Excelu to kwestia kopiuj/wklej i funkcja zaokręglij, pół minuty klikania. Chyba, że sam generator lub program oferuje możliwołę zaokręglania (nie wiem jak to piszesz i czego używasz).
Byę może po zaokręgleniu będzie wszystko ok a kształt krzywych będzie akceptowalny.
Awatar użytkownika
tomasszz
Kontakt:

popik10, zrobię testy z rysikiem, tylko muszę wykombinowaę jak go zamocowaę :P Jeżeli idzie o "słyszalnołę" przeskakiwania kroków, to na moje ucho nic takiego nie słychaę. Wyględa to tak, jakby na elektronice to gubienie następowało.

Ender, dzięki za podpowiedęšł, szczerze to nie pomyłlałem o tym. Korzystam z generatora kodu w ArtCam2008 i stosuję postprocesor wskazany przez konstruktora maszyny jako ten który generuje kompatybilny kod.

Dził przeględałem jeszcze listę postprocesorów i teraz idę przeprowadzię testy z kilkoma innymi, które jak na moje oko wygenerowały bardziej przejrzysty kod niż wskazany przez konstruktora.

Dodatkowo uczę się pisaę kod ręcznie w notatniku i o dziwo kod który napisałem z palca przeszedł wczoraj uwaga ... 3KROTNIE!!! bez błędu. Dlatego stawiam raczej na to, że sterownik sobie nie radzi z kodem, albo Mach coś nie tak interpretuje.

Nagranie postaram się jutro zrobię już z rysikiem, dził nie wiem czy się wyrobię.
Awatar użytkownika
tomasszz
Kontakt:

Edytowaę już nie mogę, więc pisze kolejny post i proszę ewentualnie o scalenie, jeżeli jest taka potrzeba ;)

Przeprowadziłem kolejne testy. Użyłem innego postprocesora w ArtCam niż ten który zalecał konstruktor. Niestety problem przesunięcia cały czas występuje. Na ZDJęCIU widaę przesuniecie punktu poczatkowego i startowego względem siebie o ok. 6mm w osi X i ok. 8mm w osi Y. to obok to kieszeł która też testowałem. Jak widaę przesunięcia na osiach są dramatyczne.
Wysłałem zdjęcie i KOD do konstruktora, ciekawe czy się odezwie.

Nagranie z rysikiem jutro wykonam i zamieszczę.
Awatar użytkownika
tomasszz
Kontakt:

Panowie, chyba mogę ogłosię sukces :) Udało mi się znaleźć przyczynę tych wszystkich katuszy. Przyczynę był ... Parametr S sterujęcy prędkołcię wrzeciona, a w moim przypadku zbędny jako, że nie mam założonego falownika, tylko wrzeciono odpalane z ręki ;)
Po skasowaniu z kodu fragmentu okrełlajęcego prędkołę wrzeciona okazało się, że kod wykonuje sie poprawnie i bez przesunięę ;)
Na dowód załęczam ZDJęCIE z wykonanymi kodami :) Zignorujcie przekrełlonę figurę, bo tam było jeszcze bez skasowania ww. parametru i nie zwracajcie uwagi na nierównołci w owalu po lewej. Materiał miałem niedokładnie przymocowany i trochę się podnosił podczas obróbki.

Dziękuję Wam koledzy za pomoc i wszelkie podpowiedzi :)

Ender Twoja podpowiedęšłz kasowaniem zbędnych zer przypadkiem naprowadziła mnie na skasowanie parametru S :)

popik, szlifek dzięki za pozostałe wskazówki, które przydadzę się w przyszłołci :)

Wielkie dzięki chłopaki, jak się gDzieł w łwiecie spotkamy albo będziecie w Ciechanowie przypadkiem to zapraszam na piwo ;)
ODPOWIEDZ