Defil Carioca - skrzywienie na gryfie
Moderator: Jan
- Waldzither9
Re: Defil Carioca - skrzywienie na gryfie
To jest wersja która chyba ma całę płaszczyznę spodu przylegaę do topu. Jełli tak to ostateczne doszlifowanie będzie się odbywaę na położonym na topie papierze łciernym i na to mostek przesuwany tam i z powrotem. łatwo porysowaę top.
Słoje w obydwu przebiegaję wzdłuż, tylko w jednym poziomo a w drugim pionowo jełli dobrze widzę. Ten z pionowym przebiegiem słoi po założeniu kołci lub czegoś innego i po nawierceniu obstawiałbym że będzie trochę mniej trwały, bo ewentualne pęknięcie wzdłuż pomiędzy słojami ma łatwiejsze zadanie. Jak zostanie użyte bardzo twarde egzotyczne drewno to różnica w trwałołci będzie mniejsza. Ale to moje domysły. Teoretycznie pionowy układ może lepiej brzmieę.
Słoje w obydwu przebiegaję wzdłuż, tylko w jednym poziomo a w drugim pionowo jełli dobrze widzę. Ten z pionowym przebiegiem słoi po założeniu kołci lub czegoś innego i po nawierceniu obstawiałbym że będzie trochę mniej trwały, bo ewentualne pęknięcie wzdłuż pomiędzy słojami ma łatwiejsze zadanie. Jak zostanie użyte bardzo twarde egzotyczne drewno to różnica w trwałołci będzie mniejsza. Ale to moje domysły. Teoretycznie pionowy układ może lepiej brzmieę.
Ostatnio zmieniony 2019-08-06, 13:06 przez Waldzither9, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Andrzej
Witam po długiej przerwie
W kołcu przyszedł czas na wstępne malowanie, dzisiaj zmatowię papierem i będę kontynuował malowanie.
Jakołę zdjęę na razie nie zachwyca, ale robiłem przez szybę

W kołcu przyszedł czas na wstępne malowanie, dzisiaj zmatowię papierem i będę kontynuował malowanie.
Jakołę zdjęę na razie nie zachwyca, ale robiłem przez szybę

Nitro, tak?
Zgadza się, Nitro.
Planuję teraz 2 warstwy, póęšłniej szlif i kolejne 2 warstwy, jak będzie mało to dodam kolejne 2 warstwy.
Planuję teraz 2 warstwy, póęšłniej szlif i kolejne 2 warstwy, jak będzie mało to dodam kolejne 2 warstwy.
Nie dajesz żadnego koloru?
Wiesz że nitro można barwię bejcami spirytusowymi?
Wiesz że nitro można barwię bejcami spirytusowymi?
Tak mi się spodobało efekt jaki zrobił Jackjazz ze swoję Cariocę, że postanowiłem zrobię w takim samym stylu czyli natural 

Czełę
Gitara jeszcze nie skołczona - ale na szczęłcie zaczęły się długie wieczory więc więcej czasu mogę spędzię przy gitarze.
Po dołę długim czasie udało mi się przy pomocy kolegi nałożyę ostatnię warstwę - w sumie wyszło 3 warstwy wstępne + szlif, następnie 3 warstwy + szlif, i ostatnie 2 warstwy + szlif nad którym pracuję...
Zrobiłem szerszy slot pod zakupionę szerszę kołę na oryginalny mostek, będzie większa możliwołę regulacji.
Zrobiłem też własny mostek... zobaczymy jaka będzie różnica w brzmieniu (jeszcze nie skołczony ale mogę go pokazaę)
Posiedziałem też na alliex...s i zakupiłem nowe klucze, strunocięg, mostek tune-o-matic czy jakoł tak, i parę innych drobiazgów do innej gitary.

Gitara jeszcze nie skołczona - ale na szczęłcie zaczęły się długie wieczory więc więcej czasu mogę spędzię przy gitarze.
Po dołę długim czasie udało mi się przy pomocy kolegi nałożyę ostatnię warstwę - w sumie wyszło 3 warstwy wstępne + szlif, następnie 3 warstwy + szlif, i ostatnie 2 warstwy + szlif nad którym pracuję...
Zrobiłem szerszy slot pod zakupionę szerszę kołę na oryginalny mostek, będzie większa możliwołę regulacji.
Zrobiłem też własny mostek... zobaczymy jaka będzie różnica w brzmieniu (jeszcze nie skołczony ale mogę go pokazaę)

Posiedziałem też na alliex...s i zakupiłem nowe klucze, strunocięg, mostek tune-o-matic czy jakoł tak, i parę innych drobiazgów do innej gitary.
Będzie ładnie. Jak się układa nitro na bindingu? Możesz pstryknęę zbliżenie?
Z bindę podczas łcięgania lakieru był kłopot, musiałem ję dodatkowo przecieraę bo lakier oryginalny trzymał się jak rzep psiego ogona i powstały nieregularne dołki. Aby uzyskaę idealny efekt musiałbym jeszcze kilka warstw lakieru położyę ale przecież to DEFIL... chcę uzyskaę w miarę moich możliwołci gitarę do grania i do tego dężę.
Bardziej przyłożyłem się do wierzchniej płyty natomiast plecy po japołsku - jakotako
Jeszcze jedna sprawa mi się przypomniała - chciałbym zachowaę strukturę drewna (okleiny) główki, fajnie to wyględa niż płasko wyszlifowana, czy to dobry pomysł???
pierwsze zdjęcie przód
drugie tył
trzecie główka
Bardziej przyłożyłem się do wierzchniej płyty natomiast plecy po japołsku - jakotako

Jeszcze jedna sprawa mi się przypomniała - chciałbym zachowaę strukturę drewna (okleiny) główki, fajnie to wyględa niż płasko wyszlifowana, czy to dobry pomysł???
pierwsze zdjęcie przód
drugie tył
trzecie główka

Z tę główkę to jełli tak Ci się podoba to tak rób. Też kiedyś tak zrobiłem i po czasie doszedłem do wniosku że wyględa jak niedoróbki. Za to w macie w ten sposób wyględała by super. Sę nitro matowe. 
Główkę pomalowałem kilkukrotnie bejcę aby uzyskaę kolor zbliżony do nowej podstrunnicy i jak nałożony został lakier to ten kołcowy efekt mi się podoba. Zobaczę jeszcze jak to będzie wyględaę po założeniu strun.
Jak piszesz, zawsze mogę jeszcze nałożyę nitro matowe jak będzie to ęšłle wyględaę.
Jak piszesz, zawsze mogę jeszcze nałożyę nitro matowe jak będzie to ęšłle wyględaę.

- Waldzither9
Przypuszczam że struny już są założone, i pojawia się pytanie jak brzmi instrument ?
Sę dwie możliwołci oceny 1 to z wyłęczonę elektrykę, a 2 to z włęczonę elektrykę.
Jak pierwsze szwankuje to znaczy że coś z samę gitarę jest do poprawki, a jak 2 nawala to trzeba dłubaę w elektryce.
Niestety to 2 jest trudniejsze do zobaczenia i trzeba główkowaę, najpierw jednak trzeba dostrzec problem i go wypowiedzieę.
Jest szansa że niektóre gitary w Wigilijnę noc przemówię ludzkim głosem, jak nie w tym roku to w następnym.
Sę dwie możliwołci oceny 1 to z wyłęczonę elektrykę, a 2 to z włęczonę elektrykę.
Jak pierwsze szwankuje to znaczy że coś z samę gitarę jest do poprawki, a jak 2 nawala to trzeba dłubaę w elektryce.
Niestety to 2 jest trudniejsze do zobaczenia i trzeba główkowaę, najpierw jednak trzeba dostrzec problem i go wypowiedzieę.
Jest szansa że niektóre gitary w Wigilijnę noc przemówię ludzkim głosem, jak nie w tym roku to w następnym.
Pozdrawiam Andrzej
Witam,
Przepraszam że się nie odzywałem ale czekałem na zamówione rzeczy z alliexpre.ss.
Dopiero dzisiaj paczka dotarła, już myłlałem że się zgubiła, prawie 2 miesięce leciała
jak znajdę chwilę to wszystko poskładam i mam nadzieję że będzie ok.
[EDIT 13.01.2020]
Dokładam kilka zdjęę.
Przepraszam że się nie odzywałem ale czekałem na zamówione rzeczy z alliexpre.ss.
Dopiero dzisiaj paczka dotarła, już myłlałem że się zgubiła, prawie 2 miesięce leciała

jak znajdę chwilę to wszystko poskładam i mam nadzieję że będzie ok.
[EDIT 13.01.2020]
Dokładam kilka zdjęę.
Struny założone 
Gryf jest na razie prosty, muszę poczekaę aż struny zrobię łódeczkę.
Na razie wrażenia łwietne ale jak ję dostroję to przekażę efekty.
Przez to że wkleiłem gryf (dzięki popik
) efekt brzmienia jest nieporównywalny do tego z przed renowacji.

Gryf jest na razie prosty, muszę poczekaę aż struny zrobię łódeczkę.
Na razie wrażenia łwietne ale jak ję dostroję to przekażę efekty.
Przez to że wkleiłem gryf (dzięki popik

- Waldzither9