Rozkładanie instrumentu

Skrzypce , altówki , wiolonczele , kontrabasy etc.

Moderator: poco

zielonyFaun

Rozkładanie instrumentu

Nieprzeczytany post autor: zielonyFaun »

Witam, ma problem z odklejeniem belki basowej w skrzypcach. Jest łciłle przyklejona a klej trzyma jak cholera. Ma ktoł jakęł radę?
zielonyFaun

będę wdzięczny za każda radę bo mnie już nerwy biorę
bartek529

Nieprzeczytany post autor: bartek529 »

Spirytus, woda, opalarka. Pamiętaj żeby nie przegrzaę i uważaj na łęczenie płyty.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Spokojnie, popsuę zawsze zdężysz. :-D Poczekaj, aż się "obudzę" fachowcy od smyczków. Co do odklejania jako operacji, to najlepiej jest użyę pary wodnej z dowolnej wytwornicy- może to byę czajnik z gwizdkiem i rurkę zakołczona dyszę. Wspomóc można się też dodatkowym grzejnikiem w postaci maty grzejnej, ale to inna bajka. Zalecam zatem cierpliwołę jako najlepszy sposób na odklejenie belki. :-D Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
bartek529

Nieprzeczytany post autor: bartek529 »

Ok. Teraz mam więcej czasu :P

Belkę najlepiej by było zheblowaę a póęšłniej gładzicę(cyklinę) wyczyłcię resztki drewna
i kleju. Jeżeli jednak nie chcesz robię jej od nowa. Chociaż to było by najlepsze
wyjłcie, to posmaruj pędzelkiem ze spirytusem dookoła. Spoina powinna pułcię po nasączeniu
(bez przesady) alko. Jeżeli nie pułci to pozostaje grzanie i woda. Kleje skórne
są odwracalne więc nie powinno byę problemu.

Pisz co i jak :]
zielonyFaun

Wielkie dzięki Panowie. Sposobu ze spirytusem nie znałem. Wypróbuje po łwiętach bo teraz nawet nie mam chwili. Podejrzewam, że Ryszard ma rację...cierpliwołę i jeszcze raz cierpliwołę. Sposobu z para próbowałem w sobotę i odkleiłem ok 4 mm :lol: Może za krótko. W najgorszym razie zeszlifuję.
Swoję droga macie jeszcze jakieł ciekawe patenty na zdejmowanie dek? Poza namaczaniem goręcę wodę... i cierpliwołcię? Para jest super ale niszczy lakier. Może można by zabezpieczyę boczek jakęł tałmę samoprzylepnę...ale klej z niej pewnie się rozpaprze po lakierze pod wpływem ciepła. Mnie aż ciarki przechodzę podczas zrywania deki...no i te wypadki - zadry itp :-/
Jeszcze raz wielkie dzięki
pieter

Nieprzeczytany post autor: pieter »

Witam! Nie chcę zakładaę nowego tematu, a nie mogę znaleźć nigdzie nic na temat odklejania górnej płyty w skrzypcach... Jak zrobię to najdelikatniej, żeby nie popsuę boczków? I jakim klejem póęšłniej skleię? Pomoże ktoł?
zielonyFaun

Generalna wskazowka: skrzypce klejone są klejem kostnym lub skornym...tzn.klejem rozpuszczalnym w wodzie - najszybciej cieplej. ERGO: znajdz rozklejenie lub fragment gdzie jest mozliwosc "namoczenia" styku deki z boczkiem. Wsun tepy - nieostry, cienki noz i delikatnym wolnym rozem proboj oddzielic elementy. Jesli nie mozna uzyj cieplej wody. PAMIETAJ! woda matylko rozpuscic klej. Scieraj ja z drewna. Nie nasaczaj drewna!!! Jesli dalej nic to uzyj stepionej zyletki zwilzonej woda. Zyletka do wody, w lęczenie elementow i wycierasz wode....i tak milion razy. Uwazaj zeby nie przeciac zyltka drewna!
Do sklejenia uzyj kleju kostnego lub skornego
milej pracy
pozdro
pieter

Nieprzeczytany post autor: pieter »

dzieki wielkie! płyta zdjęta... :lol: mam jeszcze prołbę - będę dorabiał belkę basowę i potrzebuję jej wymiary oraz odległołci ,w którym dokładnie miejscu ma byę wklejona. Z góry dzięki!
zielonyFaun

Grubsza sprawa...
odmierz po 42 mm od górnej i dolnej krawedzi (masz dlugosc belki)
Ułożenie to - od srednicy plyty : 18 mm gora i 21 dołem ( przeciecia lini)...ale kształtu to juz Ci dokładnie nie opiszę...
...generalnie ciężka sprawa
ale powodzenia
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Proponuję co do kształtu popodględaę jak to było robione w innych instrumentach.
Sieę stoi otworem :-)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ