Gryf

Dyskusje na temat budowy gitar basowych.

Moderator: poco

bartosz

Gryf

Nieprzeczytany post autor: bartosz »

Witajcie! Możecie udzielię mi informacje, jakę powinny mieę odległołę progi między sobę dla gryfu 24 progowego? Chodzi mi tutaj o basówkę w normalnej standardowej menzurze.. Pozdrawiam
Feel The Groove! :)
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Poszukaj sobie na forum na temat menzury i sposobu jej obliczania. To proste. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
OlseNN
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: OlseNN »

Może Ci byę również pomocny ten link:

http://www.ekips.org/tools/guitar/fretfind2d/

Swoję drogę, ktoł go tu parę dni temu podawał, ale nie pamiętam, w jakim wętku. :)
bartosz

Słabo rozumiem ten kalkulatorek. Czyli on podaje w calach mi konkretnie tak? Ogólnie nie znam kompletnie angielskiego, więc nie wiem co tam wpisywaę mniej więcej, tyle co orientacyjnie.
poco
Moderator

Bartosz, czytaj wszystko, co jest napisane na tej stronie, a znajdziesz punkt dotyczęcy milimetrów, czyli skali dziesiętnej jak w SI. Pozostałych tłumaczeł językowych znajdziesz używajęc translatora-tłumacza z języka angielskiego. Reszta jest podana czytelnie na rysunku. Dla ułatwienia podaję link do kalkulatora prostego. Pozdrawiam, Ryszard
Załączniki
podstrunnice basu.xls
(46 KiB) Pobrany 274 razy
via vita curva est
OlseNN
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: OlseNN »

@Ryszard - tak na poczekaniu ten kalkulator zrobiłeł? Oczywiłcie wiem - takie rzeczy w excelu to w sumie nic trudnego, bo to w kołcu arkusz kalkulacyjny, ale i tak - podziwiam Twę nieustajęcę chęę do pomocy i tworzone przez Ciebie narzędzia/schematy w excelu! Serio!

Co do fretfinda i cali - na samej górze zamiast "inches" (cale) zaznaczasz "centimetres". Póęšłniej "fundamental scale length" - tutaj wpisujemy menzurę w centymetrach i wciskamy enter. Otrzymujesz wtedy odległołę pomiędzy poszczególnymi progami i to dla konkretnych strun. Pozostałe funkcje nie są Ci na razie potrzebne, więc kalkulator Ryszarda wystarczy. :) Chyba że zamiast bawię się w boje z linijkę, wolisz po prostu wydrukowaę sobie odpowiednię podziałkę - wtedy fretfind sprawdza się wyłmienicie.
poco
Moderator

Stworzyłem go wiele miesięcy temu w celu ułatwienia dostępu do wyliczeł tym wszystkim, którzy nie maja wiedzy lub ochoty liczyę na piechotę. Wykorzystałem informacje producentów co do stosowanych menzur dla różnistych gitar i przeliczyłem je przy pomocy tego "programu". Dobrze by było przy okazji tego profesjonalnego schematu przygotowaę legendę/ słowniczek pojęę występujęcych tam w języku angielskim i podaę ich funkcję. To będzie już full wypas narzędzie. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
bartosz

Jeszcze jedno pytanie.. Postanowiłem odprogowaę swój stary gryf. Czym wypełnię wnęki? Tak aby ładnie się wyróżniały oraz aby materiał sie nie kruszył?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
michau25

Nieprzeczytany post autor: michau25 »

Fornirem.
bartosz

Dziękuje bardzo :)
ODPOWIEDZ