Pierwsza gitara MM Axis

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

Witheltz

Pierwsza gitara MM Axis

Nieprzeczytany post autor: Witheltz »

Witam.
W tym temacie będę starał się załęczac zdjęcia z postępów budowy mojej pierwszej gitary.
Będzie to luęšłna interpretacja MM model Axis.
Załączniki
1.JPG
Witheltz

Zaczynam od gryfu.
materiał klon
podstrunnica wenge
progi 24
radius 16"
Nie piszemy postów po własnych postach. Przygotuj większy zestaw i pokaż go w całołci.
Załączniki
2.JPG
Ostatnio zmieniony 2012-04-03, 20:08 przez Witheltz, łącznie zmieniany 1 raz.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Materiał super, a jaki typ trussa i skęd pomysł z takim dużym radiusem? Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Witheltz

Witam.
Truss to wrapped one way. A radius tak sobie wymyłliłem pod siebie że będzie 16" z progami jumbo
jak w wyłcigówkach Ibaneza, tylko profil szyjki nie będzie taki płaski. I jeszcze co do mostka, będzie to mostek stały ze strunami przez korpus jak w MM Axis super sport.
poco
Moderator

Jak by nie był wrapped, to nie był by one way? ;-) :-P :-D Z fotki widzę, duble one way wrapped trussrod :oops: Powiem szczerze, że obcojęzyczne nazwy zwykłych rzeczy powoduję, że normalny, Polski czytelnik zaczyna myłleę o prostych rzeczach jak o wiedzy tajemnej , dostępnej tylko nielicznym. Bywa, że tym samym zniechęca się do czytania dalej, skoro nie rozumie o czym czyta. Czasami myłlę, że takie czary mary czyli żonglerka językowa maja za zadanie jedynie podniełę wartołę przedmiotu, a nie okrełlię jego rzeczywistę wartołę, funkcję i przydatnołę/zastosowanie.
No dobra, tyle na nietemat i proponuję używaę nazw zdefiniowanych w języku polskim. Pewnych skrótów nie da się uniknęę, ale ....
Widaę z tego, że będziesz miał całkiem zacny instrument i aż sam jestem ciekaw jak w ręce będzie się układał ten gryf z 16" radiusem (promieł podstrunnicy :-D ), ale to kwestia indywidualna. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Witheltz

Witam.
Co do sformułował anglojęzycznych, to po prostu wiedzę pozyskiwałem do tej pory ze ęšłródeł obcojęzycznych i z przyzwyczajenia używam tych zwrotów. Co do gryfu to eksperyment bo w zasadzie jestem basistę i z gitarowych profili najbardziej mi odpowiada słusznych rozmiarów vintage U . Na marginesie struny do elektryka zakładam też minimum jedenastki.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Na marginesie struny do elektryka zakładam też minimum jedenastki.
i dobrze maję pełniejsze spectrum.
Na topie tez będzie taki piękny klonik??

Pozdrawiam
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

Ogladajac zdjecia Twojego drewna na szyjke odczuwam bol... Z jednej strony ,jak najbardziej pozytywne podejscie - jedna decha -jeden gryf , w sensie niedoklejania stron glowki , z drugiej , jaka szkoda , ze tak wiele drewna powedruje do kosza ... material po polakierowaniu bedzie wygladal zapewne imponujaco ale jaka szkoda ze sie ne wykorzysta wszystkiego ..................................
Witheltz

Witam.
popik10 pisze:Na topie tez będzie taki piękny klonik??
W planach tak. Mam fajny kawałek klonu na top tylko jest mały problem z przerobieniem materiału ponieważ ograniczony jestem tylko do narzędzi ręcznych gdyż nie posiadam ani tałmówki ani grubołciówki a musiał bym go przecięc na pół żeby rozłożyc jak księżkę. Zobaczymy może coś wykombinuję.
Zenek_Spawacz pisze:Ogladajac zdjecia Twojego drewna na szyjke odczuwam bol... Z jednej strony ,jak najbardziej pozytywne podejscie - jedna decha -jeden gryf , w sensie niedoklejania stron glowki , z drugiej , jaka szkoda , ze tak wiele drewna powedruje do kosza ...
Sam siedziałem nad tym kawałkiem z miesięc zastanawiajęc się co z z niego zrobic. Niestety jak bym nie kombinował miał takie wymiary że i tak wyszedł by tylko jeden gryf. Wybrałem więc, wydaje mi się najlepszę opcję na jego wykorzystanie.
Przy okazji zamieszczam parę zdjęc z postępów w pracy nad gryfem.
Załączniki
3.JPG
4.JPG
5.JPG
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

A pręt wstawiłeł?? Regulacja od korpusu?
Witheltz

Tak jak mówisz tylko miałem problem z aparatem i nie zrobiłem zdjęc z etapu montowania pręta i przyklejania podstrunnicy.
poco
Moderator

A sprawdziłeł, czy działa regulacja?. Nie żebym się czepiał. Pytam, bo czasami mały błęd, a duży problem potem po wykołczeniu. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Nie masz u siebie stolarza?? Trzeba się posiłkowaę dobrze wyposażonymi warsztatami.
Sam korzystam ze stolarni która ma grubołciówkę i wyrówniarkę.
Jak nie ma w Olsztynku to w Olsztynie na pewno jest. Zapłacisz 20 zł a nie zmarnujesz materiału.
Pozdrawiam
Witheltz

Witam.
poco pisze:A sprawdziłeł, czy działa regulacja?. Nie żebym się czepiał.
A czepiaj się czepiaj :-D . Zarejestrowałem się na forum z myłlę że jest tu paru mędrzejszych ode mnie którzy chętnie podzielę się wiedzę. Każda przemyłlana i konstruktywna uwaga jak najbardziej mile widziana. Krytyka również. A wracajęc do tematu, pręt sprawdzony przed i po montażu i wszystko działa jak należy.

Pozdrawiam
Witheltz

Witam. Jako że prace trochę posunęły się do przodu odłwieżę trochę temat.
Załączniki
Przyszło trochę towaru więc zabrałem się za gryf.
Przyszło trochę towaru więc zabrałem się za gryf.
7.JPG
Kreda pomogła w szlifie podstrunnicy. Dokładnie widac gdzie zbiera papier ścierny.
Kreda pomogła w szlifie podstrunnicy. Dokładnie widac gdzie zbiera papier ścierny.
Gryf gotowy do nabicia progów. Widac tu dojście do nakrętki pręta.
Gryf gotowy do nabicia progów. Widac tu dojście do nakrętki pręta.
W między czasie udało mi się rozciąc klon na top. Okazało się że ma małą skazę ale mówi się trudno. Nakleiłem go i wstępnie wyciąłem korpus.
W między czasie udało mi się rozciąc klon na top. Okazało się że ma małą skazę ale mówi się trudno. Nakleiłem go i wstępnie wyciąłem korpus.
W trakcie wstępnego szlifu zastanawiałem się nad wykończeniem. Chciałem dac binding, ale pomyślałem że zrobię myk pozostawiając bok topu niebarwiony. Oczywiście góra będzie barwiona co będzie wyglądało jak binding z drewna.
W trakcie wstępnego szlifu zastanawiałem się nad wykończeniem. Chciałem dac binding, ale pomyślałem że zrobię myk pozostawiając bok topu niebarwiony. Oczywiście góra będzie barwiona co będzie wyglądało jak binding z drewna.
ODPOWIEDZ