Witam kolegów.
łazi z mnę projekt basu, tak na prawdę traktuję to jak swego rodzaju zabawę podobnę do modelarstwa, którym kiedyś się parałem. Sam gram na basie elektrycznym obecnie na tanglewwod rebel 5. Jest to jedyny instrument seryjny do tej pory przy którym prawie nic nie robiłem, nie poprawiałem fabryki. Jedyne prace to polerka progów, ustawienie gryfu, korekta krzywizny gryfu trussrodem i poprawienie gniazda jack. czyli ogólnie rewelka. piszę o tym ponieważ bas który chcę wystrugaę częłciowo ma byę oparty na tym basie mianowicie rozstaw strun i ilołę, menzura, oraz grubołę gryfu. w tanglewoodzie odpowiada mi gryf szczególnie ze względu na to, że długie lata plumkałem na akustyku i elektrykach gdzie rozstaw strun jest znacznie mniejszy i trudno mi sie przestawię.
A zatem zakładane parametry:
menzura 860mm
gryf kanapka jaworowo mahoniowy z trussrodem (podstrunnica jeszcze nie wiem)
progi boston 18% nikel silver h1.1 w2,5
rozstaw strun 9mmna siodełku
pudło ma zostaę wykonane z obłogów mahoniowych (nie mam zielonego pojęcia co to za odmiana z resztę to mało istotne skoro zapłaciłem za towar na co najmniej 2 takie basy i akustyka pewnie jeszcze za 150zł.
chciał bym zatsosowaę blaszany strunocięg i ruchomy mostek rozwięzanie przypominajęce trochę gitary typu jazz lub gitane (jazz zelmera) oczywiłci docelowo mostek zostane przyklejony ponieważ muszę w niego wpułcię sztabkę mikrofonu piezo.
pytania które mnie nurtuję nadal:
materiał który zamówiłem na gryf (gryfy) to kantówka jaworowa roczna do dosuszenia (miesięc w suszarni bezparowej powinien wystarczyę) o wymiarach 100 na 120 na 1060mm
niestety jeszcze nie doszła więc nie wiem jak dokładnie jest usłojona. zamawiałem w firmie drewbas tonewood która specjalizuje się w sprzedaży drewna rezonansowego poprosiłem o "najlepszy" kawałek jaki pan ma całołę wyszła około 200zł dużo jełli miał by z tego wyjłę jeden gryf ale akby wyszły 4 to już całkiem fajnie, zobaczymy.
znalazłem info że jawor można cięę zarówno prostopadle jak i równolegle do podtrunnicy, sam profil gryfu u nasady nie przekracza 20mm w tanglewoodzie i taki niski profil chwytni chciał bym zachowaę. Gryf do tego basu chciał bym przełożyę prostopadle do podstrunnicy dwoma lub trzema promieniami z tych obłogów maję one 4 lub 5 mm (nie jestem pewien) a zostały w stolarni u kolegi.Arkusze maję około 800 na 1200 mm 2 sztuki nie klejone - w całołci są to 2 kolejne warstwy.
pytania dotyczęce gryfu:
czy zmieszczę w takim niskim profilu trussroda dwuprętowego ? takiego jak tu http://guitarproject.pl/p/119/1531/pret ... nicze.html
zdaję sobie sprawę że 480 to nieco mało ale podstrunnica będzie wchodzię na pudło rezonansowe i może jednak dał bym krótkę menzurę. mam co najmniej miesięc żeby się zdecydowaę.
pytanie dotyczęce obłogów mahoniowych czy lepiej płytę wierzchnię i tylnę zrobię z jednego kawałka czy kleię i w miarę możliwołci symetryzowaę rysunek słojów, włókna wzdłuż czy w poprzek gryfu, to samo co do boczków.
czy użebrowanie płyty rezonansowej wykonaę z odpadów po gryfie czyli z jawora czy też np ze sklejki (mogę posklejaę forniry egzotyczne i powycinaę z tego będzie jak zagospodarowaę resztki.
łęczenia płyty rezonansowej z boczkami oraz analogiczne na dole mogę zrobię na tym samym kopycie na którym będę gięł boczki lepiej zrobię to z litego drewna, profilowanego forniru czy nacinanej na pile listwy jak w yamaha c-40 wszystkie opcje wykonalne.
kopyto będzie z płyt hpl/mdf wyfrezowanych i połęczonych warstwowo grubołci ok 30mm tak by móc przewięzywaę sznurkiem i deseczkami profil do kopyta (opalarka wystarczy do ugięcia takiej obłogi?!?
na tę chwilę to wszystko mam nadzieję że wszystko jest w miarę klarowne
pozdrawiam Rafał
bas elektroakustyczny
Moderator: poco
Czołem
odpowiadam
Ufff - jak by co to jeszcze pytaj
odpowiadam
Nie klej mostka do pudła, piezo przyklej do mostka i poprzez strunocięg wejdęšłdo pudła, nie będziesz dziurawił pudła.oczywiłci docelowo mostek zostane przyklejony ponieważ muszę w niego wpułcię sztabkę mikrofonu piezo.
Ten pręt to połęczenie tak naprawdę płaskownika i pręta, wysokołę ma może 8 mm nie pamiętam, ale się nada.czy zmieszczę w takim niskim profilu trussroda dwuprętowego ? takiego jak tu http://guitarproject.pl/p...y-lutnicze.html
W zależnołci od możliwołci, stosuje się i takie ie takie rozwięzania.pytanie dotyczęce obłogów mahoniowych czy lepiej płytę wierzchnię i tylnę zrobię z jednego kawałka czy kleię i w miarę możliwołci symetryzowaę rysunek słojów,
Gryf wzdłuż boczki tak samo.włókna wzdłuż czy w poprzek gryfu, to samo co do boczków.
Generalnie możesz zastosowaę jawor ale to co w wypadku gryfu jest zaletę tu jest wadę. Powinien byę jawor z prostymi słojami, bez "rygla". W akustykach stosuje się ożebrowanie "iglaste" W kontrabasie też tak miałem, ale jednoczełnie wzmocnienia deki spodniej jaworowe. Tak naprawdę powinieneł robię z takiego materiału z jakiego wykonana jest płyta. Broł Boże sklejka!!!!!czy użebrowanie płyty rezonansowej wykonaę z odpadów po gryfie czyli z jawora czy też np ze sklejki (mogę posklejaę forniry egzotyczne i powycinaę z tego będzie jak zagospodarowaę resztki.
Zgodnie ze sztukę - gięta listwa lita lub nacinana listwa lita - generalnie sklejka w tej branży to ostatecznołęłęczenia płyty rezonansowej z boczkami oraz analogiczne na dole mogę zrobię na tym samym kopycie na którym będę gięł boczki lepiej zrobię to z litego drewna, profilowanego forniru czy nacinanej na pile listwy jak w yamaha c-40 wszystkie opcje wykonalne.
Opalarka wystarczy, uważaj tylko żeby nie przepalię obłogukopyto będzie z płyt hpl/mdf wyfrezowanych i połęczonych warstwowo grubołci ok 30mm tak by móc przewięzywaę sznurkiem i deseczkami profil do kopyta (opalarka wystarczy do ugięcia takiej obłogi?!?
Ufff - jak by co to jeszcze pytaj

dzięki serdeczne
pudło i tak będę dziurawił w prawdzie z boku na preamp i jacka.Przy "słojowanie wzdłuż gryfu" chodziło mi o płytę rezonansowę ale to głupie pytanie było...
co do użebrowania to myłlałem że małe żółte ręczki robię tak, bo tak taniej, to samo polmuzy.
mam jeszcze mnóstwo pytał, ale poszukam najpierw na forum co by nikogo nie denerwowaę że "już było opcja szukaj nie boli"
pozdrawiam Rafał
pudło i tak będę dziurawił w prawdzie z boku na preamp i jacka.Przy "słojowanie wzdłuż gryfu" chodziło mi o płytę rezonansowę ale to głupie pytanie było...

co do użebrowania to myłlałem że małe żółte ręczki robię tak, bo tak taniej, to samo polmuzy.
mam jeszcze mnóstwo pytał, ale poszukam najpierw na forum co by nikogo nie denerwowaę że "już było opcja szukaj nie boli"
pozdrawiam Rafał