Jak poradzią sobie bez piły tałmowej?

Jak się to robi ... pytania i odpowiedzi.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
shopiK

Jak poradzię sobie bez piły tałmowej?

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

Może powinno to byę w dziale narzędzia ale w sumie dotyczy technik wykonania.

Zrobiłem sobie sklejkę na testowy prototyp gryfu gitary. Skleiło się ładnie, jestem z siebie dumny i... tu zaczynaję się schody. Nie posiadam piły tałmowej więc wycięcie z tego gryfu jest dla mnie zagadkę. To znaczy. Zaczęłem od wycięcia profilu bocznego. Najpierw próbowałem wyrzynarkę ręcznę. Ale słaba jest, do tego brzeszczot zawsze ucieka jest łrednio. Można robię naddatek, ale o kant d... taka robota.

No to sobie wymyłliłem, że piłę ręcznę dalej pojadę... no tak. Ale dojłcia i tak nie ma, więc też nie bardzo. Więc opracowałem metodę - ponacinałem klocek i dłutkiem pojechałem. Nawet szybko poszło, ale jeszcze nie wiem jak będzie szło równanie tego co wyszarpałem (planuję użyę frezarki i szablonu). Metoda też taka sobie, - ile materiału się marnuję. Tym razem to była pewnie sosna i dwie deseczki merbau - ale jak będzie porzędny materiał to trochę szkoda.

Jak wy sobie radzicie bez piły tałmowej? Bo zapewne nie wszyscy ję maję.

Po wykonaniu roboty pomyłlałem sobie, że trzeba było poszczególne elementy sklejki wstępnie wycięę wyrzynarkę (węskie deski łatwo by się obrobiło nawet moim słabym narzędziem) skleię i dopiełcię).
Załączniki
gryf_produkcja.jpg
Awatar użytkownika
Esperal

Nieprzeczytany post autor: Esperal »

Powiem Ci jak ja to robię. Robię szablon na kształt boczny gryfu i odrysowuję go na własciwym drewnie, następnie wycinam własnie z naddatkiem wyrzynarkę. Przykręcam szablon do wyciętej częłci w miejscu główki (w LP będę tu przyklejone skrzydełka) i w miescu gdzie gryf wchodzi w korpus (i tak nie będzie widaę) i długim frezem z łożyskiem zbieram naddatek.
Można to jeszcze zrobię samę frezarkę mocujęc gryf na płasko i zbierajęc materiał, ale tu idzie dołę dużo psu w d..., taka produkcja wióra.
Jest jeszcze jedno rowięzanie - można odchylonę główkę przykleię do gryfu.
Awatar użytkownika
Jacek
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Jacek »

Ja poradziłem sobie z problemem marnowania materiału przy produkcji tego typu gryfu, wykonujęc dwa gryfy za jednym razem. :) Trzeba tylko zastosowaę ~25cm dłuższe dechy i można główki schowaę za piętkami gryfów. łrodkiem rozcięłem je frezarkę z długim frezem z obydwu stron.
Tak to wyględało po rozcięciu i wstępnej obróbce:
Załączniki
oszczednosc.jpg
Awatar użytkownika
shopiK

Czyli wyrzynarka i frezarka. A Jełli frezarka - Najdłuższy frez z łożyskiem jaki znalazłem (i który jedzie do mnie) ma 50mm. Esperal, przyszyw... ekhm przyczepiasz szablon z obu stron - i raz obrabiasz jednę połowę gryfu, a póęšłniej drugę tak?
Awatar użytkownika
Esperal

Nieprzeczytany post autor: Esperal »

Szablon tylko z jednej strony.
Awatar użytkownika
shopiK

Ano tak, bo jełli jest łożysko, to przykładasz póęšłniej do obrobionej już powierzchni.
Awatar użytkownika
DR4MA

Nieprzeczytany post autor: DR4MA »

Witam.
ooj Jacek widze że podobnie myłlimy w niektórych sprawach:P:P j też mam dokładnie ten sam patent przy robieniu nastepnych gryfów.
Pozdrawiam Drama
Pozdrawiam.
DR4MA.
ODPOWIEDZ