Drut Progowy Na Metry

Mosty , klucze , progi , trussrody etc.

Moderator: poco

Szofer

Drut Progowy Na Metry

Nieprzeczytany post autor: Szofer »

Witam!

Temat progów już kiedyś był ale:

interesuje mnie zakup w zwoju na metry znalazłem Bostony tyle że nie wiem jak twarde są i co warte,

Sintoms są cięte i nie bardzo mi pasuję pozatym nie znam firmy,

a jak z dostępem Dunlopa w polsce itp...

szukam dołę twardych progów te co mam są już prawie pod wymianę wysokołę
około 1mm chyba są nierdzewne :roll: wymieniane przez lutnika z Mielca jakieł 10 lat temu

wymiary jakie mnie interesuję to szerokołę ~2,5 mm, wysokołę korony ~1,4 mm, płetwa wiadomo ~0,55 mm

fajnie by było kupię to w polsce

Pozdrawiam
Szofer.
Ostatnio zmieniony 2012-07-18, 19:17 przez Szofer, łącznie zmieniany 1 raz.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Na stronie gitarprojektu znajdziesz potrzebne dane dla SINTOMS. Ceny nie są wygórowane, a jakołę b.dobra. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

Rockinger sprzedaje progi w zwojach , zerknij!
Awatar użytkownika
Jacek
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Jacek »

Zrobiłem bas progami Bostona - chyba tymi najszerszymi: kod 30058. Co do trwałołci się nie wypowiem, bo bas ma 2 miesięce. Też duży wpływ na decyzję zakupu miał u mnie fakt, że to w rolce jest - fajnie się to nabija ze zwoju i praktycznie nic się nie marnuje, z jednej rolki trzy gitary można zrobię. Dużym minusem jest współpraca ze sklepem "sklepmuzyczny24.pl" - na ostatnię przesyłkę czekałem 26 dni (!), a i tak nie doszła w całołci, więc jełli tam miałbył zamawiaę, zrób to z dużym wyprzedzeniem.
Szofer

Witam!

styl gry hmmm jest różny agresywny też zwłaszcza w mocnych riffach

niby te Sintoms maję nierdzewne progi szkoda że w odcinkach a nie na metry i te wymiary
jakieł takie hmm już wydziwiam ale takie w "łapie" mi leżę i odpowiadaję

Stainless Steel 6105 według rozmiaru dunlopa .095x.047 wedle wszelakich prawideł takich szukam

Odnołnie oczekiwania to w warmoth.com przesyłka do polski idzie 3 tygodnie

i tam maję to czego potrzebuje tylko nie mogę się doszukaę w jakich odcinkach sprzedaję

Pozdrawiam
Szofer.

Błęd literowy w tytule - Merty-Metry. J. polski się kłania i korekta
Nie piszemy postów po połcie.
Ostatnio zmieniony 2012-07-18, 19:21 przez Szofer, łącznie zmieniany 3 razy.
poco
Moderator

Jakę różnicę robię progi z metra czy w kawałkach? Dla mnie żadnę. Z jednego i drugiego robi się to samo, a oszczędnołci na długołci niewielkie, że nie powiem wętpliwe. Przy produkcji wielkoseryjnej może się opłaca, ale jednostkowej?
Można tylko uzyskaę możliwołę ewentualnego wyginania drutu progowego do potrzebnego radiusa, to wszystko.
Wykonaj zgodnie z zasadami wymianę progów i precyzyjnie dopracuj całołę, bo to jest najważniejsze, a nie to czy drut w zwoju, czy w kawałkach.
Pokaż nam swoje Dzieło przed, w trakcie i po z jednoczesnym opisem trudnołci, innowacji, narzędzi itd.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Szofer

Witam!

Przepraszam będę pamiętał na przyszłołę, nie widziałem edycji posta.

odnołnie drutu to prawda że w zwoju łatwiej pułcię przez maszynkę i dopasowaę,
choę u mnie to problemu nie będzie radius 430

Chętnie udokumentuje cały proces wymiany

Pozdrawiam
Szofer.
wojtek

Nieprzeczytany post autor: wojtek »

Sintomsy są całkiem dobre w tych paczkach są troche ęšłle brzegi wyprofilowane łuku na kołcach nie trzymaję ale kawalęcik można obcięę .Kiedyś progi dunlopa na metry u Mayonesa kupowałem warto zadzwonię( nie wiem czy teraz maję ) ,pogadaę ładnie z szefowę to i rabatu udzieli :)
pozdrawiam wojtek
poco
Moderator

Wojtku. Druty progowe możesz formowaę dowolnie, są podatne, a tniesz je z tych kawałków tak, żeby wychodziły z naddatkiem, czyli np z jednego kawałka 1 i 24, 2 - 23, a na kołcu spotkaję się dwa prawie równe :-D
Dalej idęc, to jeżeli będziesz je nabijał młotkiem, to żadne wyginanie nie zda egzaminu, bo zdeformujesz go uderzeniem. Co innego jak będzie dociskany na prasce odpowiednim radiusem, to wtedy ułoży się prawidłowo.
Ważnę rzeczę jest odpowiednia szerokołę nacięcia w podstrunnicy, aby próg samoczynnie się blokował, bo w innym przypadku trzeba zakotwię go klejem, a wczełniej uformowaę na max.
Potem na zakołczenie będziesz i tak szlifował progi celem uzyskania idealnej równołci, a to są ułamki mm, które będę zamienione w opiłki.
Wygodniejszy w użyciu jest drut w zwoju przy produkcji, ale ten konfekcjonowany jest wystarczajęcy jak na nasze potrzeby.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
wojtek

drut progowy

Nieprzeczytany post autor: wojtek »

poco pisze:Wojtku. Druty progowe możesz formowaę dowolnie, są podatne, a tniesz je z tych kawałków tak, żeby wychodziły z naddatkiem, czyli np z jednego kawałka 1 i 24, 2 - 23, a na kołcu spotkaję się dwa prawie równe :-D
Dalej idęc, to jeżeli będziesz je nabijał młotkiem, to żadne wyginanie nie zda egzaminu, bo zdeformujesz go uderzeniem. Co innego jak będzie dociskany na prasce odpowiednim radiusem, to wtedy ułoży się prawidłowo.
Ważnę rzeczę jest odpowiednia szerokołę nacięcia w podstrunnicy, aby próg samoczynnie się blokował, bo w innym przypadku trzeba zakotwię go klejem, a wczełniej uformowaę na max.
Potem na zakołczenie będziesz i tak szlifował progi celem uzyskania idealnej równołci, a to są ułamki mm, które będę zamienione w opiłki.
Wygodniejszy w użyciu jest drut w zwoju przy produkcji, ale ten konfekcjonowany jest wystarczajęcy jak na nasze potrzeby.
Pozdrawiam, Ryszard
Tak ale mi chodziło że w simtonsach drut progowy jest wygięty tak jak trzeba w łuk tyle że same kołcówki po kilka mm są proste i te 3 czy 4 mm musze odcinaę .Kedył nabijałem za pomocę praski ,ale zrobiłem sobie miedziany młoteczek i nie kanceruje mi progów ,potem dobijam ale to też tylko deko przez długi kawałek bakielitu i jest ok ,a przypiłowaę to już tylko tyęke zostaje .
Przepraszam ze jeden post pod drugim i z fotkę ale sie ucze poruszania tutaj
Załączniki
Pozaznaczałem to o co mi chodziło w tych progach ,jest ładny łuk tylko końcówki nie bardzo .
Pozaznaczałem to o co mi chodziło w tych progach ,jest ładny łuk tylko końcówki nie bardzo .
Ostatnio zmieniony 2012-08-18, 17:54 przez wojtek, łącznie zmieniany 2 razy.
poco
Moderator

To są naddatki, które i tak "odpadnę" przy konfekcjonowaniu, ale skoro robię złę robotę np. przy 7-kach, to niestety trzeba je trochę dogięę.
Załęczam rysunek na szybko.
Pozdrawiam, Ryszard
Załączniki
doginak progów.xls
(14.5 KiB) Pobrany 426 razy
via vita curva est
ODPOWIEDZ