Klonowe markery na palisandrowej podstrunnicy.
Moderator: poco
Klonowe markery na palisandrowej podstrunnicy.
Rozważam wstawienie klonowych markerów w podstrunnicę, rozważam, bo paru rzeczy nie jestem pewien. Pomijajęc samę technikę robienia wstawek opisanę tu na forum i pokazanę w paru innych miejscach w sieci, dręczy mnie jeszcze wykończenie wstawek. Jak wiadomo, palisandru nie lakierujemy, klon tak. Czy (zakładajęc, że mi się uda to zrobię, i że w ogóle się za to wezmę) takie inlay'e trzeba będzie jakoł wykołczyę inaczej niż tylko olejem, czy wystarczy jak zwykły palisander? A jełli trzeba będzie to jak? Lakierowaę całołę?
Dodam, że klon wydaje się pasowaę do reszty wiosła, które będzie z ciemnego drewna z właśnie klonowymi paskami, więc stęd ten pomysł.
Dodam, że klon wydaje się pasowaę do reszty wiosła, które będzie z ciemnego drewna z właśnie klonowymi paskami, więc stęd ten pomysł.
- palisander
Witam.
Możesz zakonserwowaę zwykłym olejem rołlinnym. Pamiętaj jednak, że docierajęc podstrunnicę palisandrowę z klonowymi markerami klon zawsze się trochę pobrudzi w niewidzialny sposób pyłem palisandrowym. Widaę do dopiero po olejowaniu lub politurze.
Przed olejowaniem koniecznie musisz ję dokładnie wymyę benzynę ekstrakcyjnę białę szmatkę tak aby wszystko było idealnie czyste.
Pozdrawiam.
Możesz zakonserwowaę zwykłym olejem rołlinnym. Pamiętaj jednak, że docierajęc podstrunnicę palisandrowę z klonowymi markerami klon zawsze się trochę pobrudzi w niewidzialny sposób pyłem palisandrowym. Widaę do dopiero po olejowaniu lub politurze.
Przed olejowaniem koniecznie musisz ję dokładnie wymyę benzynę ekstrakcyjnę białę szmatkę tak aby wszystko było idealnie czyste.
Pozdrawiam.
podstawa to dokĹadnoĹÄ
- palisander
Witam.
Może byę odbarwiony denaturat do mycia. Co do oleju to już Twój wybór. Najlepiej zrobię to już po montażu, koronowaniu i szlifie progów jako miły finał. I koniecznie kilkakrotnie aby olej dobrze spenetrował wierzchnię warstwę drewna. Potem wycierasz dokładnie do sucha i po sprawie. Dzięki temu będzie dobrze zaimpregnowana i nie będzie się tak brudzię. No i przy każdej wymianie strun zadaę sobie trochę trudu i podstrunnicę konserwowaę także olejem wczełniej ję oczywiłcie myjęc dokładnie. Struny oczywiłcie zmieniamy pojedynczo , a nie wszystkie naraz. Ale tego chyba nie muszę przypominaę...
Pozdrawiam.
Może byę odbarwiony denaturat do mycia. Co do oleju to już Twój wybór. Najlepiej zrobię to już po montażu, koronowaniu i szlifie progów jako miły finał. I koniecznie kilkakrotnie aby olej dobrze spenetrował wierzchnię warstwę drewna. Potem wycierasz dokładnie do sucha i po sprawie. Dzięki temu będzie dobrze zaimpregnowana i nie będzie się tak brudzię. No i przy każdej wymianie strun zadaę sobie trochę trudu i podstrunnicę konserwowaę także olejem wczełniej ję oczywiłcie myjęc dokładnie. Struny oczywiłcie zmieniamy pojedynczo , a nie wszystkie naraz. Ale tego chyba nie muszę przypominaę...

Pozdrawiam.
podstawa to dokĹadnoĹÄ
Makowy, masz coś takiego jak Remover, solvent gasolin, petrol extraction. To jest rozciełczalnik. A co wy abstynenci, w Irlandii? To profanacja!
Fakt, że oni dużo gorzały wysokoprocentowej do użytku zewnętrznego używaję do czyszczenia
, ale benzynę ekstrakcyjna też kupisz.
Popatrz w marketach budowlanych, hurtowniach lub w sklepach motoryzacyjnych. Pytaj w motoryzacyjnym o car glass cleaner do wklejania szyb, tylko nie primer, bo to jest czarny podkład pod klej, rodzaj gruntu.
Pozdrawiam, Ryszard

Popatrz w marketach budowlanych, hurtowniach lub w sklepach motoryzacyjnych. Pytaj w motoryzacyjnym o car glass cleaner do wklejania szyb, tylko nie primer, bo to jest czarny podkład pod klej, rodzaj gruntu.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Dzięki, popytam zatem.
Jeszcze pytanko co do kleju do w/w markerów.
Epoxy?
Epoxy z opiłkami palisandru?
Zwykły wikolowy?
Wikolowy z opiłkami?
O ile markery stosunkowo łatwo wykonaę bardzo równo, o tyle spodziewam się pewnych niedocięgnięę we frezowaniu podstrunnicy, więc pewnie jakieł minimalne choę wypełnienie by się przydało.
Jeszcze pytanko co do kleju do w/w markerów.
Epoxy?
Epoxy z opiłkami palisandru?
Zwykły wikolowy?
Wikolowy z opiłkami?
O ile markery stosunkowo łatwo wykonaę bardzo równo, o tyle spodziewam się pewnych niedocięgnięę we frezowaniu podstrunnicy, więc pewnie jakieł minimalne choę wypełnienie by się przydało.
- palisander
Witam.
W zasadzie im dokładniejsze wyfrezowanie do konturów osadzonego markera tym mniej roboty. Przygotuj sobie jednak trochę pyłu palisandrowego ze szlifowania papierem 320 lub 240. Raczej drobne żeby to było ( ja zawsze zbieram sobie w pojemniczki i opisuje... warto
) Możesz użyę kleju epoksydowego i wymieszaę go z pyłem lub jakiegoł cyjanoakrylu czyli Super Glue lub coś pokrewnego. Po wklejeniu markerów kiedy klej jest jeszcze łwieży zasyp jeszcze markery pyłem palisandrowym w wetrzyj oraz dokładnie ,,wmasuj" je w spoinę klejowę. Powstanę nieznaczne strupki ale tym się nie przejmuj. Dotrzesz wszystko w trakcie planowania pod ,, linijkę".
W zasadzie im dokładniejsze wyfrezowanie do konturów osadzonego markera tym mniej roboty. Przygotuj sobie jednak trochę pyłu palisandrowego ze szlifowania papierem 320 lub 240. Raczej drobne żeby to było ( ja zawsze zbieram sobie w pojemniczki i opisuje... warto

podstawa to dokĹadnoĹÄ