Pierwsza gitara Storma

Dyskusje na temat budowy gitar elektrycznych.

Moderator: poco

StormKillerv

Pierwsza gitara Storma

Nieprzeczytany post autor: StormKillerv »

mam zamiar zklecię pierwszę gitarę.
mam dostęp do sporego arsenału narzędzi i warsztatu więc
na razie kilka założeł wstępnych:
-półakustyczna
-przetwornik piezo w mostku
-tylko gałka volume
-6 strun
-coś jak tu w 0.53 sekundzie
http://www.youtube.com/watch?v=4M_k01zIbVM
-gryf z mahoniu
-korpus z jesionu lub klonu
problem będe mieę z żłobieniem kanału pod trussa
i z profilowaniem podstrunnicy

liczę na wszelkie porady i wskazówki
pzdr
Stormkiller
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Założenia fajne stop, czytaj tematy forum stop, nie ma problemu z truss rodem stop, :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
StormKillerv

dzięki za odpowiedęšł
Mam pytanko apropo drewna,
do semi akustycznej lepszy będzie olcha czy jesion?
Na korpus drewna jeszcze nie kupiłem więc mam wybór :P
Drewno gryf na leży sobie na półce w garażu :D

Chcę aby moja gitarka była inna dlatego będzie piezo zamiast normalnych przetworników :roll:
poco
Moderator

Odpowiem zgodnie z moję wiedzę. Nie wiem.
Wynika to z faktu, że w tradycji lutniczej gitary hollow body, a do takich należę również typu archtop wykonywane są z drewna łwierkowego ew. cedru na topie oraz klonu, a inne na boczki i spody np klon/jawor http://www.magazyngitarzysta.pl/sprzet/ ... ellor.html. Tego samego typu gitary firmy Gretsch z kolei są wykonane ze sklejki klonowej. Podobnie semi holllow body gitary Gibsona typu np ES335 są wykonane również ze sklejki klonowej.
Piszę to dlatego, że będzie to gitara łamięca kanon ustalony przez wymienione firmy, co nie oznacza, że nie będzie równie dobra. http://katowice.olx.pl/gitara-elektrycz ... d-11929539 Dlatego trzeba sie do tego dobrze przygotowaę tak materiałowo, jak i sprzętowo. Oczywiłcie nie można pominęę stronę teoretycznę. :mrgreen:
Zresztę zobaczy się w praniu. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Palisander w swoich akustykach stosuje na boki i tył jesion. Sugerował bym zastosowanie podobnego materiału. Zresztę widziałem semi z tego drewna. Co nie zmienia faktu, że np. tu masz podobna konstrukcję z olchy
Pozdrawiam
StormKillerv

Dzisiaj zamieszczę projekcik w corelu :] Chodzi mi wlasnie jak w tym filmiku z yt

Ps. jeszcze nie wiem jaka będzie menzura :/
jaka myslicie będzie dobra?

Edit:
chodzi mi własnie o mniej więcej take rozwięzanie jakie pokazał popik
popik10

To czy będzie dobra w dużej mierze zależy od tego czy zrobisz ję dobrze.
Generalnie drewno jest gitarowe, i jełli będzie pickup to zagra.
Pozdrawiam
StormKillerv

gitara ma mieę 24 progi i własnie wybór menzury nie pozwala mi zaczęę rysowania projektu

Ps.
ok
Menzura będzie Prs'owa 25"
Ostatnio zmieniony 2012-09-03, 10:45 przez StormKillerv, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

To może wybierz takę menzurę, na jakiej najlepiej Ci się grało? Idęšłdo sklepu, pograj na gitarach o różnych menzurach, sprawdęšłjakie są różnice, która wygodniejsza. :)

T.
OlseNN
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: OlseNN »

popik10 pisze:Co nie zmienia faktu, że np. tu masz podobna konstrukcję z olchy
łohoho, trochę nie na temat, ale ta olcha się całkiem nieęšłle prezentuje. Rysunek drewna na boczkach niczego sobie!
poco
Moderator

Ten przykład popika sugeruje raczej metodę zmniejszania wagi całego obiektu poprzez wybranie materiału. Ja bym przy tej grubołci drewna i majęc na względzie profilowanie topu poszedł na taki układ, że wybierał bym materiał tworzęc kieszenie rezonansowe tak jak to robi Rickenbacker, tj. od tyłu, a następnie załlepił tył płaskim kawałkiem drewna lub też profilowanym jak top. Wersja zależy od twórcy.
Ja jednak będę budował takie semi hollow metoda gięcia boczków, a nie wybierania z calizny kieszeni rezonansowych.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
StormKillerv

gitarka nie będzie miała profilowanego topu, tylko płaskę płytę wierzchnię z tradycyjnym mostkiem z przetwornikiem piezo jak w gitarach akustycznych.
Myłlę że metoda z gięciem boczków będzie dobra, ale wtedy muszę zmienię trochę koncepcję
dzisiaj nie mam dostępu do swojego komputera więc projekcik będzie do kołca tygodnia(tak myłlę) jak wiadomo szkoła się zaczęła więc czasu mniej :/

koncepcja kształtuje się mniej więcej tak:
-korpus o budowie podobnej gitary akustycznej (płaska płyta wierzchnia z ożebrowaniem, gięte boczki, płyta tylna z ożebrowaniem, mostek jak w akustyku)
-piezo mostku
-menzura 25,5'' jak w PRS'ach
-gryf z mahoniu
-24 progi
-podstrunnica z palisandru

jako że nie mam doświadczenia w budowie gitar to jełli coś może nie wyjłę albo po prostu będzie kichę to proszę o nakierowanie mnie na "włałciwy" tor :p

pozdrawiam
Stormkiller
popik10

Jak nie masz doświadczenia to gięcie boczków i robienie regularnego pudła bym odpułcił.
Jest to będęšłco będęšłjuż "głęboka woda".
Moim zdaniem przy pierwszej takiej konstrukcji należało by się trzymaę wybierania materiału z deski.
Ale kto bogatemu zabroni, zawsze można zaczęę od nowa :-D
Pozdrawiam
poco
Moderator

Przy 24 progach potrzebny będzie chyba cutaway, bo do nich nie sięgniesz. Ja bym radził obejrzeę sobie typowe konstrukcje, opisy itd. i dopiero wtedy przyjęę włałciwa koncepcję. Może się bowiem zdarzyę, że w pewnym momencie wyjdzie zacięcie , a materiał już wycięty i plecy z tyłu.
Powoli i z rozmysłem planuj wszystkie ruchy.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
StormKillerv

Macie racje łatwiej będzie zrobię gitarkę wybierajęc materiał niż gięę boczki.
na razie zbieram materiały, mam już jako tako rysunek poględowy
wszystko się może zmienię. Tylko jednego się będę trzymaę, mianowicie piezo w mostku i brak innych przetworników.
Jak już pisałem liczę na rady od osób z większym doświadczeniem ode mnie :mrgreen:
ODPOWIEDZ