Płyta wierzchnia klasyka
Moderator: poco
- palisander
Płyta wierzchnia klasyka
Obiecałem, to i niniejszym czynię...
Oto konstrukcja płyty wierzchniej gitary klasycznej z fotek , które zmiełciłem w temacie ,,klasyk krasnali ". W zasadzie identyczna konstrukcja różnięcę się tylko wyględem rozety wokół otworu rezonansowego. Brzegi płyty w częłci rezonansowej na styku z boczkami bardzo cienkie sięgajęce momentami 0,9 mm grubołci. Wewnętrzna płaszczyzna płyty aż do talii to ,, soczewka schodzęca z grubołcię w kierunku boczków promieniowo od miejsca strunocięgu. Matriał na płycie to łwierk istebiałski, belkowanie - drewno Samba, wzmocniena carbonowe z włókna IM 9.
Wzmocnienie pod rozetę to łwierk.
Oto kilka fotek:
Oto konstrukcja płyty wierzchniej gitary klasycznej z fotek , które zmiełciłem w temacie ,,klasyk krasnali ". W zasadzie identyczna konstrukcja różnięcę się tylko wyględem rozety wokół otworu rezonansowego. Brzegi płyty w częłci rezonansowej na styku z boczkami bardzo cienkie sięgajęce momentami 0,9 mm grubołci. Wewnętrzna płaszczyzna płyty aż do talii to ,, soczewka schodzęca z grubołcię w kierunku boczków promieniowo od miejsca strunocięgu. Matriał na płycie to łwierk istebiałski, belkowanie - drewno Samba, wzmocniena carbonowe z włókna IM 9.
Wzmocnienie pod rozetę to łwierk.
Oto kilka fotek:
podstawa to dokĹadnoĹÄ
Fajnie , fajnie. A ja mam pytanie, czy w miejsce tych włókiem węglowych nie można wsadzię włókna szklanego? W sumie ich zadanie polega na spojeniu płyty na pewnej szerokołci i zabezpieczeniu przed rozwarstwieniem, ew. złamaniem. Sił poprzecznych z uwagi na kształt nie przenosi prawie żadnych, nie jest to bowiem "belka" jakę można znaleźć w gryfach. Nomeksu szkoda na to zużywaę, a włókna i owszem. Waga taka sama, sztywnołę szklanych większa, elastycznołę/sprężystołę porównywalna, spoiwo to samo, dostępnołę szklanego większa, cena niższa. Co na taki modus operandi nasz sympatyczny palisander, bo ja już sobie namotałem włókna szklanego sporo i to za darmo.
Pozdrawiam, Ryszard

Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
- palisander
No tak... w zasadzie wzmocnię można wszystkim... tak jak z wszystkiego można wykonaę gitarę.... chodzi jednak o sprężystołę włókien i w tym cały skopuł. Otóż to co widzicie na fotkach to nie jest wiotka nię węglowa nasączona żywicę... To są sprężyste igły węglowe pozyskiwane z wysokomodułowych wędzisk wędkarskich... taka igiełka ma ok. 1 do 1,5 mm szerokołci i jest płaska i bardzo cienka. Natomiast sztywnołę jej jest taka , że bez problemu 5 cm odcink takiego włókna moge każdemu z Was wbię bez problemu w ciało niczym kolec z drutu sprężynowego. Jest też przy tym bardzo lekka...
Teraz Ryszard sam odpowiedz sobie jak się ma włókno szklane do tego co na fotkach...
Pozdrawiam.

Teraz Ryszard sam odpowiedz sobie jak się ma włókno szklane do tego co na fotkach...
Pozdrawiam.

podstawa to dokĹadnoĹÄ
- palisander
poco pisze:Waga taka sama, sztywnołę szklanych większa, elastycznołę/sprężystołę porównywalna, spoiwo to samo, dostępnołę szklanego większa, cena niższa.
Ryszard.... niestety nie mogę się z Tobę zgodzię w tej kwestii. Waga wysokomodłuowego węgla jest duuuużo mniejsza niż włókna szklanego.
Sprężystołę niestety również... Węgiel jest dużo sztywniejszy. Przemysł wędkarski to potężny biznes i wykorzystywanie najnowszych włókien do budowy blanków wędzisk. Dził produkowane są już wędziska wyczynowe do skróconego zestawu które maja długołci 14, 5 metra , natomiast strzałkę ugięcia w poziomie na całej długołci w granicach 8 cm... Uwierz mi, że dził już nikt nie chcę braę do ręki wędzisk z włókna szklanego ze względu na jego wagę i brak sprężystołci. Wędziska są tego najlepszym przykładem i potężnym poligonem dołwiadczalnym.
podstawa to dokĹadnoĹÄ
Palisandrze. W moich rozważaniach posłużyłem się myłlę, że tego materiału jest tak niewiele, że nie ma co sobie zawracaę głowę wagę, a jedynie dostępnołcię i wymiarami.
Rzeczywiłcie, główne zadanie , to sprężystołę, a tutaj to w połęczeniu z drewienkiem jest najważniejsze.
Oj, chyba zrobię klasyka, tylko niech się trochę otrzęsnę/ogarnę w sprawach rodzinnych i technicznym uzbrojeniem.
To drugie jest łatwiejsze, bo mam podzespoły.
Pozdrawiam, Ryszard
Rzeczywiłcie, główne zadanie , to sprężystołę, a tutaj to w połęczeniu z drewienkiem jest najważniejsze.
Oj, chyba zrobię klasyka, tylko niech się trochę otrzęsnę/ogarnę w sprawach rodzinnych i technicznym uzbrojeniem.
To drugie jest łatwiejsze, bo mam podzespoły.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Służę namiarami
Havel Composities >
Sam u nich kupuję w detalu, łatwo i przyjemnie.
Co do włókien to się zgadzam z Ryłkiem. Ten węgiel to trochę czary mary mnie też się wydaje.
W kołcu Ovation nikt nie robi z węgla (tylko szkła), z drugiej strony gitary, skrzypki, wiolonczele i kontrabasy z węgla widziałem.
Na pewno na łciankę o tej samej wytrzymałołci wyjdzie mniej węgla, przez to i pewnie drgania lepiej przechodzę.
Ale ale, za daleko idziemy
Pozdrawiam
Havel Composities >
Sam u nich kupuję w detalu, łatwo i przyjemnie.
Co do włókien to się zgadzam z Ryłkiem. Ten węgiel to trochę czary mary mnie też się wydaje.
W kołcu Ovation nikt nie robi z węgla (tylko szkła), z drugiej strony gitary, skrzypki, wiolonczele i kontrabasy z węgla widziałem.
Na pewno na łciankę o tej samej wytrzymałołci wyjdzie mniej węgla, przez to i pewnie drgania lepiej przechodzę.
Ale ale, za daleko idziemy

Pozdrawiam
- palisander
Ano... dzięki Bogu mamy wolnołę wyborów przynajmniej w tej kwestii i każdy może robię instrumenty z czego uważa i jakie tylko zapragnie...
Oczywiłcie używajęc do tego celu przeróżnych materiałów dostępnych. Koledzy mogę robię przy użuciu włókien szklanych , ja jednak jełli będę używał to tylko i wyłęcznie wysoko modułowego węgla i to w ilołciach raczej delikatnych. No... chyba że pręt węglowy pod podstrunnicę fi 6 przez całę długołę gryfu...
hehehehe..... 

podstawa to dokĹadnoĹÄ
- palisander
Piotr podał jeden link... Tutaj masz u nas a w kraju ... Jest tego tochę . Tzreba w modelarskich sprawach szukaę.
http://www.emodel.pl/budowa-modeli-mate ... _94?page=2
Trochę tego jest w necie wbrew pozorom.
Tutaj też sklep Epoxtech
http://sklep.epoxtech.pl/26-rowing-wegl ... -weglowego
http://www.emodel.pl/budowa-modeli-mate ... _94?page=2
Trochę tego jest w necie wbrew pozorom.
Tutaj też sklep Epoxtech
http://sklep.epoxtech.pl/26-rowing-wegl ... -weglowego
podstawa to dokĹadnoĹÄ
Może trochę odgrzeję kotleta, ale jełli chodzi o węgiel to mogę zdecydowanie polecię 2 sklepy. abcrc.pl oraz modele-sklep.pl. Jako, że siedzę trochę w modelarstwie to i zdężyłem sprawdzię kilka sklepów. W tych dwóch spotkałem się z ogarnietę i sprawnie działajęcę obsługę. A węgla do wyboru do koloru 

Re: Płyta wierzchnia klasyka
A ja mam pytanie jak obrabiasz top by uzyskaę 0,9 mm? Wydaje mi się, że cyklinę. Tylko czy cały etap cyklinę czy też strug jeżeli tak to jaki? Bo z prostym ostrzem trzeba by ustawiaę pod kętem przy krawędziach gdzie grubołę opada do 0,9. Ja walczę z narzędziami strug za tępe ostrze i dłuta też - doprowadzony do stanu cholery poczytałem i zakupiłem odpowiednie ostrzałki do noży i cykliny. Teraz do mnie jadę i będę gotów na jakęł sensowniejszę pracę z drewnem.
Pozdrawiam Janek