Witam. Szukam pomocy przy budowie gitary akustycznej. Dużo szperałem po necie, ale niestety nie mogę znaleźć żadnych porzędnych, dobrze opisanych projektów, a z filmów instruktarzowych nie wiele można się wyznaę, nie siedzęc w temacie... Ma ktoł może projekt jakiegoł akustyka? To moja pierwsza próba, obecnie mam dużo czasu, a zawsze chciałem spróbowaę to zrobię. Jełli mógłby ktoł mi pomóc, byłoby miło.
A więc - do osób które maję możliwołę przesłania mi jakichł materiałów - potrzebny by mi był szkic z wymiarami (wszystkie długołci i kęty), rada co do materiałów z których będę ję budowaę, wszelkie podpowiedzi i sugestie:)
Z góry dziękuję za wszystkie posty
Pierwszy akustyk
Moderator: poco
A szukaę nie umie??
Gibson_L-00_fr.pdf
OM_acoustic_guitar_fr.pdf
Acoustic_guitar_00_fr.pdf
, a resztę znajdziesz na forum i ludzi pomocnych na pewno też

Gibson_L-00_fr.pdf
OM_acoustic_guitar_fr.pdf
Acoustic_guitar_00_fr.pdf
, a resztę znajdziesz na forum i ludzi pomocnych na pewno też

- palisander
Na wstępie wykonaj formę, grzałkę do gięcia boczków i trochę poęwicz nawet na zwykłej i cienkiej sklejce. Jełli chcesz się zmierzyę z takim projektem, ma byę on jednorazowy i chcesz go wykonaę tak trochę ,,na kolanie" to ja osobiłcie czarno to widzę.
PS.
No i Dzieł dobry koledze bo nie zauważyłem żebył się przywitał... A Ryszard tego bardzo nie lubi i w subtelny sposób oberwiesz po uszach ...
PS.
No i Dzieł dobry koledze bo nie zauważyłem żebył się przywitał... A Ryszard tego bardzo nie lubi i w subtelny sposób oberwiesz po uszach ...

podstawa to dokĹadnoĹÄ
Zobacz czy coś z tych planów cię zainteresuje:
http://chomikuj.pl/Michau25/Instrumenty ... y/akustyki
http://chomikuj.pl/Michau25/Instrumenty ... y/akustyki
Ostatnio zmieniony 2012-10-22, 19:03 przez michau25, łącznie zmieniany 1 raz.
Klimku. A konia Ty poił? Ha? Jeżeli fakt ten widział tylko drugi koł, to raczej nieciekawie się zapowiada. Rozumiem,że się spieszysz, że jesteł pełen werwy, wewnętrznej energii i w ogóle, ale tu nie wyłcigi i każdy zdęży do mety. Pod warunkiem jednak, że będzie chciał uczestniczyę w sposób ogólnie przyjęty na forum, gdzie jestełmy grupę kolegów, gdzie dowiadujemy się o sobie już na wstępie, że szanujemy zwyczaje panujęce w domu do którego wchodzimy. A wchodzęc mówimy np. czełę jestem.., chciałbym.., potrafię.., posiadam itd. To jest znane jako kindersztuba.
Pozdrawiam, Ryszard
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
- palisander
Na pisz jeszcze ( podejrzewam, że ma to byę wykonanie ,,treningowe" pierwszej gitary akustycznej...) jaki budżet chcesz przeznaczyę na wykonanie instrumentu? Czy masz już w planach jakęł konkretnę specyfikację jakiego drewna chciał był użyę na boczki oraz tył...? Czy top ma byę łwierkowy , czy cedrowy...? itd. itd.
Z materiałem do budowy gitar akustycznych bywa kłopotliwie... zwłaszcza dla poczętkujęcych ponieważ ceny wysezonowanego drewna wstępnie rozciętego na formatki do dalszej obróbki nie są zbyt ,,przyjazne " dla kieszeni... W chwili wolnej rzuę okiem na ofertę Henglewskich i popatrz jakie są ceny materiału na budowę takiej gitary...
http://www.henglewscy.com.pl/mod_catalog3/view/303.html
Nie chciał bym też , żebył pomyłlał, że Cie celowo zniechęcam... Namawiam tylko do daleko idęcej rozwagi w trosce o Twoję kieszeł. Dlatego napisałem wyżej że dobrze było by poęwiczyę na czymł tałszym ( np. zwykłej sklejce) zanim weęšłmiesz się do litego drewna.
Z materiałem do budowy gitar akustycznych bywa kłopotliwie... zwłaszcza dla poczętkujęcych ponieważ ceny wysezonowanego drewna wstępnie rozciętego na formatki do dalszej obróbki nie są zbyt ,,przyjazne " dla kieszeni... W chwili wolnej rzuę okiem na ofertę Henglewskich i popatrz jakie są ceny materiału na budowę takiej gitary...
http://www.henglewscy.com.pl/mod_catalog3/view/303.html
Nie chciał bym też , żebył pomyłlał, że Cie celowo zniechęcam... Namawiam tylko do daleko idęcej rozwagi w trosce o Twoję kieszeł. Dlatego napisałem wyżej że dobrze było by poęwiczyę na czymł tałszym ( np. zwykłej sklejce) zanim weęšłmiesz się do litego drewna.
podstawa to dokĹadnoĹÄ