Zenek_Spawacz pisze:
Jesli chodzi o brzmienie to po pierwsze nie umie pisac o brzmieniu

wiem co mi sie podoba ale nie umie tego opisac, a po drugie to są to moje poczętki w budowie basów (na razie mam na koncie jeden zrobiony) wiec nie zwracam aż tak dużej uwagi na brzmienie w momencie projektowania wszystkiego. Jełli na koniec osięgnę jakieł ciekawe brzmienie to fajnie ale głównie chce się skupic na tym aby wykonaę to wszystko jak najdokladniej, aby nabraę wprawy.
Tak jak pisałem są to moje poczatki z lutnictwem więc nie wiem jak, które drewno brzmi. Również nie mam gdzie poogrywaę basów z róznych drewien wiec na razie pozostaje mi metoda prób i błędów

Pierwszy bas zrobiłem z olchy która miałem w domu i brzmieniem jestem bardzo pozytywnie zaskoczony.
Deski nie będę klejone. Będę "jednoczęsciowe" sklejone do kupy na "kanapke" i chyba własnie przełożone fornirem.
Musze przyznaę, że przy wyborze drewna kieruję się troche tym co moge dostaę.
Zastanawiam się jeszcze nad zrobieniem kanapki z tego orzecha tylko na top np klon falisty lub ptasie oczko.
Korpus będzie dorabiany do już istniejęcego gryfu, który jest zbudowany chyba z klonu i przelożony dwoma pasami mahoniu a na podstrunnicy jest palisander.
Estetycznie chce uzyskaę efekt tak jakby ten jesion wychodził na wierzch na orzech. Nie wiem czy sie jasno wyraziłem wiec może tutaj pokaże o co mi chodzi:
http://mayones.pl/katalog.html?nazwa=St ... ass&menu=3
Cos takiego tylko moja to nie bedzie konstukcja NTB
Miałem gDzieł projekt ale własnie sie zorientowałem ze mi zaginał

Jak znajde to zrobie fotke i wrzuce.
Jak tam będziesz to zlustruj ich klon falisty i oczkowy bo maję i chciałem też tam coś kupię wysyłkowo ale jeszcze nic nie kupiłem bo nie wiem czy warto
pozdro
Ok, jak będę to obadam co i jak