Dobór drewna na gitarą typu Stratocaster

Wszystko zwięzane z lutnictwem, a nie pasujęce do innych działów

Moderator: Jan

mad220v

Dobór drewna na gitarę typu Stratocaster

Nieprzeczytany post autor: mad220v »

Szanowni Lutnicy.
Chcę się wstępnie zorientowaę czy we włałciwym kierunku myłlę.

Mam nie młodego gibsona sg, wykonany jest z orzechu (korpus, gryf) z hebanowę podstrunnicę, jestem zachwycony tę gitarę od przeszło 6 lat.

Ale do czego zmierzam.
Potrzebuję drugiej gitary typu Stratocaster, na singlach.

I tu moje pytanie, włałciwie trzy:
Czy dobór drewna w takiej konfiguracji jak wyżej (orzech+heban) ma sens w konstrukcji typu stratocaster?

Czy gryf może byę wklejany, a nie jak w większołci takich konstrukcji przykręcany?
A może po prostu nie kombinowaę i wzorowaę się na materiałach jakich używa Fender i gryf by był przykręcany?

Zdaje sobie sprawę że nikt tu na forum nie jest wróżkę i kołcowy efekt budowy takiej gitary może byę różny.
Ale może ktoł się wypowie na temat takiego doboru drewna na gitarę typu stratocaster.

Jełli post jest w nie włałciwym dziale proszę o przeniesienie.
mad220v

Takiej samej to ja nie chcę.
Myłlę tylko że skoro taka konfiguracja drewna sprawdza się w SG to również dobrze powinno byę w strato.
Chodzi mi o że tak powiem "wyjłciowe brzmienie" , wiadomo będzie inna menzura, pikapy i w kołcu tremolo.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Jełli brzmieniowo odpowiada Ci strat to zrób go z olchy z klonowym gryfem.
Będziesz miał szklankę. Jaki pisze Kombinat, jaki sens robię druga podobnę gitarę??
Pozdrawiam
mad220v

Szklanka ok.
Myłlę w tym wszystkim o tym by uniknęę "drucianego", wychudzonego brzmienia, jakie obserwuję w stratach, by nadaę temu brzmieniu więcej głębi.
Z tond taki pomysł, bazujęcy na SG z takiego drewna.

Język polski obowięzuje. Proszę uruchamiaę korektor błędów.
Ostatnio zmieniony 2013-01-10, 12:42 przez mad220v, łącznie zmieniany 1 raz.
mad220v

Witam ponownie.
Natrafiłem na taki film ( 10 częłci )

https://www.youtube.com/watch?v=NZSDzBv_rIA

Co o tym sądzicie?

Facet pokazuje prawie wszystko co i jak.
Myłlę że gryf to 75% roboty w tej gitarze, najwięcej z nim zabawy.

Jaki mam kłopot? Mam problem ze znalezieniem narzędzia jakim się posługuje autor filmu, mianowicie chodzi o listwę która wyprowadza radius, czy takie "coś" można gDzieł kupię?

Okazało się że mam do dyspozycji starę Więzowę dechę z której zamierzam wystrugaę korpus, natomiast nie wiem czy z więzu + palisander jest sens robię gryf.
Frezy, piłki, wiertarki mam :-P

Nie wiem jaki pręt do gryfu kupię, są gorsze i lepsze? dłuższe krótsze? pewnie są.
Jaki pręt włałciwie zainstalowaę do gitary typu Stratocaster?

W rodzinie mam stolarza, mówi że takę gitarę zrobię to żaden problem, i że mi pomoże.

Ale, ale... mam taniego Squiera myłlę pomierzyę jej dechę, gryf, głębokołę otworów w desce itp. i według tych wymiarów zbudowaę własny pierwszy instrument.
A może są jakieł strony z darmowymi wymiarami gitary Stratocaster ?

Proszę o jakieł sugestie, oraz jak ktoł posiada linki do sklepów gdzie można kupię np.: listwę która wyprowadzi dany radius.
rzech
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: rzech »

Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

mad220v pisze: Jaki mam kłopot? Mam problem ze znalezieniem narzędzia jakim się posługuje autor filmu, mianowicie chodzi o listwę która wyprowadza radius, czy takie "coś" można gDzieł kupię?
O ile dobrze pamiętam, to można było zakupię na naszym forum (popik10). Widziałem też na allegro (szukaj po "blok"). A jak masz dutków dużo to możesz zaszaleę - aluminowy profil do szlifowania.

T.
mad220v

132 dolce ... dużo, + szip ...
W takim razie zlecę wykonanie takiego człowiekowi który pracuje na odpowiednich maszynach.

Panowie, jak to jest z tymi prętami w gryfie, znaczy się czy każdy jeden będzie dobry do git. typ. Strato. ?
W Guitar Project maję w ofercie dwa jak dobrze pamiętam, włałciwie jak odróżnię dobry od złego, a może nie ma dobrych i złych i to tylko żelastwo które nie ma nic do brzmienia ?
Jaki pręt napinajęcy kupię?

Kolejna sprawa to progi, powinienem nabyę takie które będę odzwierciedleniem radiusu jaki uzyskam? chcę kupię progi gotowe do montażu, jak zobaczyłem cenę za narzędzie które lekko "krzywi" progi to się przewróciłem :shock:

Wracajęc jeszcze do filmiku, Autor używa silikonu by osadzię pręt, taki sposób jest ok? czy może są lepsze?
Przepraszam za takę ilołę pytał, ale to będzie First Home Made Guitar, w miare możliwołci będę wrzucał fotki :mrgreen:
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Mad. Na forum zdarliłmy klawisze, aby o tym , o co pytasz napisaę. Użyj głowy i szukajki, a znajdziesz wszystko od A do Z.
Powodzenia i pozdrawiam. Ryszard
via vita curva est
ODPOWIEDZ