Witam i proszę o pomoc,
Kupiłem gitarę - model jak w temacie - za granicę. Okazało się, że gitara nie ma brzmienia. Wczełniej testowałem podobny instrument. Defekt tkwi w za głęboko wyfrezowanym mostku. Aby zniwelowaę rowek zostały podłożone po cztery podkładki na każdy podstrunnik. Co można byłoby z tym zrobię? Gitary raczej nie mogę zwrócię. Czy można to naprawię? Ewentualnie w jaki sposób?
Poza tym chciałbym dokupię nowy podstunnik. Gdzie mógłbym zapytaę o taki element. Wysłałem maila do firmy Takamina, ale nie dostałem żadnej odpowiedzi. Pozdrawiam.
Podstrunnik do gitary Takamina EG 523 SC
Moderator: poco
- palisander
No cóż..... należy wykonaę dwa nowe podstrunniki ... Oczywiłcie z odpowiednim ich radiusem zgodnym z radiusem podstrunnicy. Kompensacja stroju ( menzury ) jest tu akurat wykonana fabrycznie tak, że są dwa.... więc należy zakupię lub wykonaę we własnym zakresie nowe . Z naturalnej kołci lub z tworzywa tusq. Pamiętaj, że pod mostkiem masz piezo i dokładnołę wykonania odbije się na tym czy strunnik przekaże potem drgania na element piezo i gitara będzie mieę pełne brzmienie . Poza tym To precyzyjna robota bo pewnie będzie konieczna regulacja krzywizny gryfu aby ustawię odpowiednię akcję... byę może nawet szlif progów. No i rzecz jasna sama kompensacja już na samych strunnikach aby gitara stroiła prawidłowo. Przy takich sprawach czasem należy zgraę ze sobę wiele współrzędnych aby kołcowy efekt był zadowalajęcy dla grajęcego. Obawiam się , że na samej wymianie strunników się nie skołczy..... Jełli nigdy tego nie robiłeł i nie masz praktyki namawiam jednak do wizyty u lutnika.... i to takiego , który zna się na rzeczy żeby czasem nie ,, wylał dziecka z kępielę" .
Pomierz dokładnie jakę ma szerokołę strunnik ( czy też szerokołę slotu w mostku) i zakup nowe np. na Guitarproject. Jełli kupisz dwa o odpowiednim radiusie to będziesz miał z czego obcinaę i szlifowaę.
Pozdrawiam.
Pomierz dokładnie jakę ma szerokołę strunnik ( czy też szerokołę slotu w mostku) i zakup nowe np. na Guitarproject. Jełli kupisz dwa o odpowiednim radiusie to będziesz miał z czego obcinaę i szlifowaę.
Pozdrawiam.
podstawa to dokĹadnoĹÄ