Czy budłźetową frezarką sią naprawia?

Dyskusje na temat narzędzi używanych w lutnictwie.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
shopiK

Czy budżetowę frezarkę się naprawia?

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

Mam problem z moję frezareczkę... Budżetowy nutool 1200W. Już występowało to w zeszłym roku, przy pierwszej gitarce...

Dził nie chciała wystartowaę. W kołcu się ruszyła, ale pracowała nierówno. Najpierw kręciła powoli, jak żółw ociężale... a nie... to nie ta bajka... W każdym razie weszła w kołcu na obroty, ale co jakił czas zwalniała... Nie podjęłem pracy na materiale, bo się bałem, że padnie, albo co gorsza wyrwie mi cenny kawał dechy.

To samo było w zeszłym roku, jak ję przeciurałem.... Ale na następnym Dzieł ożyła... Potem już pilnowałem, żeby nie przegrzaę i jakoł szło. A teraz co? Spaliłem? Wyrzucię?, a może wystarczy nalaę smaru, albo wyczyłcię? A może silnik wystarczy przewinęę nowym drucikiem? (Oczywiłcie nie samemu, tylko w punkcie jakimł?)

Ktoł się zna? Może podpowiedzieę? Bardzo bym był nie rad, gdybym usłyszał odpowiedęšł: "kup se pan nowę" - bo... wiadomo. Najchętniej przeczytam odpowiedęšł: wszystko będzie dobrze - daj do naprawy zrobię ci to za 10 zł, abo, że się sama naprawi :-)

Edit: No tak... z fusów nie będziecie wróżyę... jutro rozkręcę i pokażę na zdjęciach.... Chociaż może opis objawów któremuł z mechaników wystarczy.
Wasyl

Nieprzeczytany post autor: Wasyl »

Jakę masz regulację obrotów? płynnę?
Na każdym biegu jest to samo?
czy jak to jest tam rozwięzane, bo nie wiem
Awatar użytkownika
shopiK

Regulacja płynna (koło). Czy na każdej prędkołci tak samo - sprawdzę.
Jeszcze sprawdzę (przeczyszczę) szczotki, bo przecież przy takich obrotach miały prawo się zjechaę.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

No to tak: sprawdęšłszczotki najpierw, potem wyeliminuj sprawę regulacji płynnej, bo byę może coś się dzieje z tym układem (najlepiej ominęę go i połęczyę bezpołrednio wyłęcznik - silnik) jeżeli nadal będzie czasami nie startowaę lub mulię to będzie oznaczało,że wirnik ma trafionę sekcję albo lamelę i nadaje się do naprawy. Za ile ci przewinę - nie wiem - zależy od fachowca.

PS>> jak jest trafiona sekcja lub lamela to kiedy wirnik zatrzyma się tak,że szczotka jest akurat na tej lameli to masz taki właśnie objaw,że nie chce wystartowaę. ęšłĽeby to sprawdzię wystarczy lekko obrócię wirnikiem (oczywiłcie bez freza :) ) Jak ruszy to masz odpowiedęšł;)
Awatar użytkownika
Esperal

Nieprzeczytany post autor: Esperal »

Tyż tak miałem i co? I okazało się że to włacznik. Przeczyłciłem styki i hula ;)
Awatar użytkownika
Makowy

Nieprzeczytany post autor: Makowy »

To samo mialem pisac.
Pierwszy podejrzany to zapylony wlacznik. Czasem przeczyszczenie pomaga, a w przypadku, gdy meczony byl dluzej i styki sa popalone, moze byc niezbedna wymiana.
Sprawdz to, zanim odwiniesz silnik.
Odi

Nieprzeczytany post autor: Odi »

U mnie było to samo, włęcznik przerywał. Nie dało się go rozebraę, więc poszedł do wymiany, od tej pory działa bez problemu. 5 minut roboty jełli masz włęcznik na wymianę.
Awatar użytkownika
shopiK

Panowie.... Jestełcie wielcy! Rozebrałem wyłęcznik. Styki były poprzypalane - czarny nalocik. Wyczyłciłem je i maszyna łmiga jak nowa! Dziękuję serdecznie.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

No to super. Też się cieszymy,że się cieszysz i że wszystko wróciło do normy :)
ODPOWIEDZ