Szlifierka mimołrodowa

Dyskusje na temat narzędzi używanych w lutnictwie.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
michau25

Szlifierka mimołrodowa

Nieprzeczytany post autor: michau25 »

Czy coś takiego sprawdzi się do sporadycznego amatorskiego szlifowania dechy na korpus itp? Ewentualnie co nie za wiele droższego by się nadało i na co zwrócię uwagę przy wyborze takiej szlifierki?
Awatar użytkownika
shopiK

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

Ostatnio kupiłem coś podobnego. I muszę przyznaę, że fajne narzędzie. Wczełniej miałem takę prostokętnę i byłem "nieprzekonany". Ale takę mimołrodówkę całkiem fajnie się pracuje.
Obrazek
cherlawyleon
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: cherlawyleon »

Tak, owszem. Do sporadycznego wykorzystania te szlifierki się nadaję. Wiadomo, że ich wytrzymałołę nie zda egzaminu przy codziennej pracy przez kilka godzin.
Osobiłcie mam złe doświadczenia z bardzo lichę jakołcię narzędzi Black&Decker więc jak dostanę za darmo to wezmę ale grosza już na tę firmę nie wydam.
Darrex
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Darrex »

Mihau, do sporadycznego szlifowania, czytaj: maksymalnie jeden korpus tygodniowo, taka szlifierka starczy w zupełnołci, nawet taki Einhell z podanego linku, czy inny Worx. Przy poważniejszych pracach typu używanie codziennie przez minimum godzinę, może nie wytrzymaę słabo wykonany silnik i łożyska.
------
Darek
Awatar użytkownika
shopiK

Czyli przy moim tempie - jeden korpus na rok, też powinna wystarczyę :-)
Awatar użytkownika
DR4MA

Nieprzeczytany post autor: DR4MA »

Witam
z tych tanich polecam http://www.metabo.pl/Katalog-elektronar ... 5ee.0.html u mnie pracuje sporadycznie natomiast intensywnie(weekendami lecz po parę godzin nonstop) i nic sie nie dzieje. ostatnio przeszła 2 dniowy maraton(pomieszczenie 5x4 sciany w boazerii) wiec do 1 gitary na rok sie nada do kołca życia:P
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
DR4MA.
Awatar użytkownika
shopiK

Ta metabo powinna byę nawet poręczniejsza, bo mniejsza
cherlawyleon
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: cherlawyleon »

Jest tylko taki kłopot, że do mimołrodówki 125 mm ciężko dostaę drobne papiery do szlifowania lakieru. Typowe do drewna 60-320 tak ale 1500 do lakieru i to dobrej jakołci występuję w rozmiarze 150 mm.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Zawsze można zmienię stopę na większę ;) Włałnie to robię w mojej bosh-ce, a tak poza tym to mam zamiar wzbogacię sie o oscylacyjnę tego typu:

Obrazek

Bardziej mi się przyda niż mimołrodowa.
Awatar użytkownika
diabelfk

Nieprzeczytany post autor: diabelfk »

Witam bardzo dobrze znam temat z pracy,używam szlifierek orbitalnych (mimołrodowych) tylko wersji pneumatycznych i powiem że to naprawdę super sprawa.Kwestia tylko jakiej grandacji krężków będziesz używał do obróbki drewna.Nie miałem okazji łmigaę takimi szlajfierami po drewnie to typowo sprzęt do prac lakierniczych i raczej do dużych powierzchni.W pracy używam krężków o grandacji 60-80 przypuszczam że drewna używane w lutnictwie będę wymagaę grandaji w granicach 220-300 w każdym razie szlifiery orbitalne są o tyle dobre,że przy odpowiednio dobranych krężkach nie zostawiaję praktycznie żadnych rys.Typowa wykołczeniówka pod lakiery po prostu .

Pozdrawiam:)
Bo Diabeł tkwi w szczegółach ... };->
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

Macie jakieł sprawdzone, tanie ęšłródło krężków 125mm? Napinaę się na takie z otworami czy bez dziur też się sprawdzaję? W marketach opakowanie 5 krężków to ok 7 zł. Poza tym na gradacji 320 się kołczy.

T.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Z otworami są o tyle wygodne, że podłęczenie odkurzacza prawie załatwia bałagan pyłowy przy szlifowaniu.
Jeżeli natomiast , a tak będzie w wiekszołci, ilołę pyłu nie będzie znaczęca, to zwykłe krężki załatwię sprawę.
Do zgrubnej to raczej te 40-80, a potem 220 na max.
Co do ziarna, to 320 pewnie nigdy nie wykorzystasz. Przy tych obrotach krężka + oscylacja, to będzie raczej mulię. Zważ, że to nie szpachlówka, tylko drewno.
Diabelfk może to potwierdzię.
Sam wiesz, że cyklinę załatwisz gładzenie, coby "włosków" nie podnosiło, a papier jednak "zmechli"powierzchnię i dlatego sądzę, że orbitalna plus kętowa raczej do obróbki zgrubnej.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
DR4MA

ja mimołrodem metabo i papierem 240 uzyskuje praktycznie powierzchnie idealnę przed położeniem podkładu więc te 320 to rzeczywiłcie raczej sie juz nie przydadzę. co do otworów to jak wyżej:P
Pozdrawiam.
DR4MA.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

A mnie interesuje mała mimołrodowa, jakieł 80 mm, widział ktoł coś takiego??
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
DR4MA

takiej tez szukałem. raczej tylko pneumatyczne ale wujek lakiernik miał też kiedyś taka starsza einhella elektrycznę
Pozdrawiam.
DR4MA.
ODPOWIEDZ