Radius jig

Dyskusje na temat narzędzi używanych w lutnictwie.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Radius jig

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Znudziło mi się mozolne szlifowanie podstrunnic klockiem w celu uzyskania radiusa. Jak wiemy jest to bardzo pracochłonne zajęcie i bardzo trzeba uważaę na równy docisk co by nam "balon" na środku nie wyszedł (wiemy coś o tym Shopik nie? :) )
Podpatrzyłem jak robię to inni (bo po co wyważaę otwarte drzwi) i zbudowałem sobie taki jig.
Na razie na radius 12". Nie testowałem jeszcze ponieważ póęšłno skołczyłem i nie chciałem już hałasowaę frezarkę. Przy okazji postanowiłem,że kupię (lub zdobędę) jeszcze jedna mniejszę frezarkę do takich właśnie ręcznych spraw (stęd wózek z miejscem na mniejszę frezarkę) a ta co już jest będzie jako stołowa na stałe.
Załączniki
Na początku było korytko.....
Na początku było korytko.....
Przyciąłem deski, odrysowałem łuki i zgrubnie wyciąłem na taśmówce. teraz przyszła kolej na ich dokładne wyrównanie frezarką.
Przyciąłem deski, odrysowałem łuki i zgrubnie wyciąłem na taśmówce. teraz przyszła kolej na ich dokładne wyrównanie frezarką.
Poniewaz frez do końca deski nie sięgał zostal kołnierz, który bez problemu usunąłem taśmówką (sie ma to trzeba korzystać :)  )
Poniewaz frez do końca deski nie sięgał zostal kołnierz, który bez problemu usunąłem taśmówką (sie ma to trzeba korzystać :) )
Tutaj gotowe przycięte klocki z łukami. Radius 12"
Tutaj gotowe przycięte klocki z łukami. Radius 12"
Łuki zamocowane do sklejki do ktorej przymocuje frezarkę.
Łuki zamocowane do sklejki do ktorej przymocuje frezarkę.
Dorobiłem tez prowadnicę co by równo się przesuwało :)
Dorobiłem tez prowadnicę co by równo się przesuwało :)
Całość złożona i gotowa do pracy. Brakuje tylko frezarki ;)
Całość złożona i gotowa do pracy. Brakuje tylko frezarki ;)
Mozna też prowadnicę ułozyc tak:
Mozna też prowadnicę ułozyc tak:
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

No i pięknie, klocka to się i tak nie pozbędziesz bo trzeba będzie całołę wyrównaę :-D
Każde takie ułatwienie w warsztacie działa in plus.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
shopiK

Re: Radius jig

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

Piniu pisze:... i bardzo trzeba uważaę na równy docisk co by nam "balon" na środku nie wyszedł (wiemy coś o tym Shopik nie? :) ) ...
Wiemy coś o tym. wiemy :-) Też już myłlałem o takim rozwięzaniu - po ostatnim radiusowaniu. Tym razem poszło mi dobrze, aż byłem zaskoczony - a robiłem klockiem na podstrunnicy przyklejonej już do gryfu. Ale na następny raz już chyba zautomatyzuję proces.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

No ja zaczęłem o jakimł rozwięzaniu myłleę jak niedawno kołczyłem podstrunnicę z dębu dla jednego forumisia i byłem z jęzorem do ziemi zlany potem :) Dosłownie dwa dni temu znalazłem to rozwięzanie i postanowiłem sobie zrobię i potestowaę. Włałnie - dzisiaj pierwszy test i sie zobaczy co to warte :)
Odi

Nieprzeczytany post autor: Odi »

Podoba mi się pomysł z prowadnicę. W praktyce nie wiem, czy jest potrzebna, ale ja bym zrobił takę ograniczajęcę z dwóch stron, swobodnie przesuwanę na szynach i z minimalnym luzem na ruch frezarki na łukach.
Może zamiast szyn z drewna lepsze były by rurki pcw dwucalowe albo trochę mniejsze? Mniejsze tarcie i równa wysokołę, widziałem parę razy takie rozwięzanie.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Masz słusznołę. Rurki będę na pewno w kolejnym etapie budowy. Już nawet je mam, póki co jestem po pierwszym tełcie i..... rewelacja :mrgreen: Ale do rzeczy. Do testu użyłem 8mm bambusa który to się został po podstrunnicy defila. Nic lepszego akurat nie mam. Przykleiłem go na tałmę obustronna, jednak nie trzymało to wszystko jak trzeba do sosnowej deski użytej jako podkładka. Przytrzymałem więc łrubkami. Nad tym trzeba będzie popracowaę - najprawdopodobniej jakał podkładka z płyty laminowanej lub coś podobnego gładkiego do czego się tałma przyklei. Prowadnica - cóż... wydaje się niepotrzebna przynajmniej w tej wersji co jest. To także trzeba inaczej skonstruowaę aczkolwiek ( jak widziałem na filmach) można robię bez i ja tak zrobiłem. bardziej potrzebne są ograniczniki płoz co by nie wyjeżdżały za daleko i nie uszkadzały koryta. Mam kętownik alu taki mały - sprawdziłem - idealnie się do tego nada. No i oczywiłcie dodam rurki a włałciwie połowy rurek na szczycie łcianek koryta i po tym będzie sie fajnie smagaę aczkolwiek tak jak jest teraz jest tez dobrze i lekko sie przesuwa. Generalnie projekt udany, działa, równo frezuje co pokazałem na zdjęciach. Powierzchnia jest taka,że wystarczy tylko musnęę klockiem z drobnym papierem i już. Jestem zadowolony i mogę łmiało przystępię do budowy tego z włałciwych trwałych materiałów oraz z przystawkami do różnych radiusów.

Aha i jeszcze jedno. Teraz przyda się dobry frez, który ładnie ze szczytu frezuje i tu pytanie do tych co się cnc bawię i nie tylko - co polecacie?
Załączniki
Po frezowaniu wygląda nieciekawie z powodu lipnego freza.
Po frezowaniu wygląda nieciekawie z powodu lipnego freza.
Tutaj przyłożony profil 12 cali dla sprawdzenia - jak widać idealnie
Tutaj przyłożony profil 12 cali dla sprawdzenia - jak widać idealnie
Gotowa część podstrunnicy. Wymiary się zgadzają - czyli robi równo.
Gotowa część podstrunnicy. Wymiary się zgadzają - czyli robi równo.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Uwag kilka, wróbla ęwirka, :-D
A jak by się zachowywał materiał przy frezowaniu wzdłuż podstrunnicy, a nie w poprzek?
Podejrzewam, że jakołę powierzchni będzie lepsza / przy frezowaniu poprzecznym do włókiem maję tendencje do wyrywania, poszarpane krawędzie/, dokładnołę wykonania także oraz wygodniejszy sposób prowadzenia narzędzia, bez bocznych luzów. Obróbka kołcowa także łatwiejsza - brak poprzecznych karbów, które są bardziej widoczne, bo włókna są poprzecinane.
Przemawia za tym także to, że przy przejłciu wzdłuż całej podstrunnicy masz zawsze ten sam wiór-wysokołę, a zatem łatwiej kontrolowaę proces skrawania - posuw szybciej/wolniej.
Dodatkowo masz możliwołę wybory kierunku wejłcia freza - " z włosem-pod włos"- i rozpoczynania frezowania albo z jednej, albo z drugiej strony; możesz rozpoczęę albo od łrodka do krawędzi bocznej - mniejszy pierwszy wiór, albo odwrotnie. Prawdopodobnie ta obróbka będzie na już ponacinanej podstrunnicy, a to również obliguje dodatkowo do przetestowania zachował materiału podczas frezowania. Frez musi byę b. ostry.
To trzeba przetestowaę i wybraę najkorzystniejszy wariant, gdyż głównie chodzi o najlepszy efekt przy najmniejszym nakładzie pracy, bo materiał jest drogi.
Problemu by nie było, gdyby zamiast freza robotę robił papier łcierny, np. szlifierka tałmowa typu "czołg". :-P
Pomysł usprawnienia zasługuje na propagowanie, zwłaszcza, że jest wielu mniej zaawansowanych technicznie kolegów i mogę łatwiej przeskoczyę pewna barierę w wykonaniu.
Co do tego podkładu pod tałmę samoprzylepnę, to jednak proponuję coś w stylu poliwęglan, plexi, panel podłogowy, Al, o szkle (przykleię na klej szklarski do drewna np.) nie wspomnę. Zamocowaę to na stałe do grubszej deski, którę będzie się unieruchamiaę w korytku zawsze w tej samej pozycji no i w b.dokładne oznaczonej osi symetrii korytka, gdyż będzie ona także osię symetrii podstrunnicy - nie wyjdzie wtedy niższy jeden lub drugi bok. :-D
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
popik10

Co do frezów to wszystkie które maję skrawajęcę krawędęšłczołowę.
Takie normalne z węglikami jedno lub dwu łopatkowe powinny byę ok.
Ważne żeby zbierały z czoła - inaczej na głębokołę.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

poco pisze:A jak by się zachowywał materiał przy frezowaniu wzdłuż podstrunnicy, a nie w poprzek?
Zachowywałby się tak jak to opisałeł. Można to wszystko zaobserwowaę na filmach YT na których to rozwięzanie jest prezentowane (ja tego przecież nie wymyłliłem). Niektórzy frezuję najpierw wzdłuż po wyższych krawędziach co by wyrównaę wysokołę skrawania a potem w poprzek docelowo.
http://www.youtube.com/watch?v=1p__Lmde6I8
Nie znalazłem filmu na którym całołę wzdłuż by była robiona.

Tutaj to samo ale odwrócone :) Frezarka stoi a stół chodzi :)
http://www.youtube.com/watch?v=ENnLQkUeo9o

Co to za frez?? Widaę, że dobrze nim idzie.

Edit: Znalazłem. Tutaj wzdłużnie robi: http://www.youtube.com/watch?v=xSQ20lkd8xs

I żeby był komplet - mozna też materiał przepychac :) http://www.youtube.com/watch?v=ynr-KuN_JgE
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

Piniu pisze: Co to za frez?? Widaę, że dobrze nim idzie.
Byę może jest to "tray router bit" (albo bowl router bit). Ma zaokręglone krawędzie. A wyględa tak:

Obrazek

ebay

T.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Dzisiaj zaczęła się robię docelowa wersja jig-a. O wiele dłuższa, dołę szersza, bardziej uniwersalna i stabilna. na razie podstawa ;)
Załączniki
IMG_20130926_211037.jpg
rzech
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: rzech »

kije od ....
a nie powypaczaja sie?
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

nie nie... nie od miotły :) Ale podobnie wyględaję ;) Sę proste i i elegancko przykręcone także się już nie wygnę.
rzech
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: rzech »

zwiodła mnie naklejona labelka. a to jakas buczyna czy cus?

zastanawia mnie czy aby nie beda sie ugnac bo widze ze pod nimi pusta przestrzen? wiesz co by banan nie wyszedł. Chyba ze to tylko zludzenie?

pytam bo tak bardzo mi sie to spodobało i chce takie miec. organizuje wlasnie uchwyt do wrzeciona
popik10

Ja bym Kolegom poradził coś takiego
Link >
Wałek od prowadnicy liniowej.
Niekoniecznie tej łrednicy, 12mm tez spokojnie wytrzyma.
Gwarantowana dokładnołę i się nie ugnie.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ