W zwięzku z moim arcypoważnym problemem rozwiercenia otworów. Włałnie natknęłem się przypadkowo (oczywiłcie po czasie - bo rozwięzałem to inaczej) na filmik...
Jak ktoł zrobił wbrew zasadzie, którę gDzieł tam podał Ryszard co by zaczynaę wiercenie od najszerszej łrednicy wiertła. Jełli więc wywierciło się najpierw węższy otwór, a chciałoby się go poszerzyę, to pilot (kolec) wiertła szerszego nie ma na czym się oprzeę. Można więc wsadzię tymczasowo kołek o łrednicy węższego otworu i w oparciu o niego rozwiercaę.
Wiem, że może to oczywiste, ale dla mnie to wielkie odkrycie, więc się dziele
Ja bym akurat wiercił w odwrotnej kolejnołci i nie było by potrzeba tego kołka pakowaę.
Pomysł ratunkowy dobry, ale pozostaje jeszcze problem rodzaju i twardołci tego kołka, bo przy za miękkim prowadzenie może odjechaę w bok.
Przy tego rodzaju operacjach konieczne jest przemyłlenie kolejnych kroków, bo czasami koszty wytworzenia dodatkowego oprzyrzędowania są znaczne. Tak finansowo , jak i czasowo, a efekt wcale nie taki oczywisty.
Pozdrawiam, Ryszard
Bardzo przydatny patent z tymi kołkami .Czasem trzeba nawiercię mniejszy otwór najpierw .Np.pod potencjometry w Prs-ach żeby nie przedobrzyę z głębokołcię wiercę najpierw otwór pod potencjometr a potem wiertłem ,,płaskim,, o kształcie profilu tej wklęsłołci i wtedy można sobie bardzo dokładnie dopasowaę pod długołę gwintu w potencjometrze .
Ciekawostkę może byę patencik na wiercenie mniejszego otworu a dalej większego .Opisze jak będę zainteresowani
Najlepszym rozwięzaniem byłoby chyba rozwiercanie frezem z łożyskiem na kołcu. Problemem jest to, że trzeba mieę łożysko łrednicy mniejszego otworu, no i frez łrednicy większego.
Frezy obwodowe palcowe przykładowo na łrednice 10 mm oł 6 mm wpuszczam w otwór głębiej niż pierwsza (wyższa łrednica np te 10 mm) w wiertarce stołowej ustawiam głębokołę poszerzania gładęšłosi freza prowadzi wewnętrz frez na większę łrednice po 2 mm na stronę .co daje pierwszy otwór fi 10 a głębszy fi 12.Ważne tu jest żeby frez był wielołcinowy i małe obroty .(przepraszam jak coś namotałem w opisie w razie coś zrobię zdięcia )