Rozwiercanie otworów

Jak się to robi ... pytania i odpowiedzi.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
shopiK

Rozwiercanie otworów

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

W zwięzku z moim arcypoważnym problemem rozwiercenia otworów. Włałnie natknęłem się przypadkowo (oczywiłcie po czasie - bo rozwięzałem to inaczej) na filmik...

Jak ktoł zrobił wbrew zasadzie, którę gDzieł tam podał Ryszard co by zaczynaę wiercenie od najszerszej łrednicy wiertła. Jełli więc wywierciło się najpierw węższy otwór, a chciałoby się go poszerzyę, to pilot (kolec) wiertła szerszego nie ma na czym się oprzeę. Można więc wsadzię tymczasowo kołek o łrednicy węższego otworu i w oparciu o niego rozwiercaę.

Wiem, że może to oczywiste, ale dla mnie to wielkie odkrycie, więc się dziele :-)

W pierwszej minucie filmu jest to pokazane (chociaż nie wynikało to u autora z błędu, jak się zdaje): http://www.youtube.com/watch?v=sPlLkoxQ_rk
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Ja bym akurat wiercił w odwrotnej kolejnołci i nie było by potrzeba tego kołka pakowaę.
Pomysł ratunkowy dobry, ale pozostaje jeszcze problem rodzaju i twardołci tego kołka, bo przy za miękkim prowadzenie może odjechaę w bok. :cry:
Przy tego rodzaju operacjach konieczne jest przemyłlenie kolejnych kroków, bo czasami koszty wytworzenia dodatkowego oprzyrzędowania są znaczne. Tak finansowo , jak i czasowo, a efekt wcale nie taki oczywisty. :-D
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
wojtek

Nieprzeczytany post autor: wojtek »

Bardzo przydatny patent z tymi kołkami .Czasem trzeba nawiercię mniejszy otwór najpierw .Np.pod potencjometry w Prs-ach żeby nie przedobrzyę z głębokołcię wiercę najpierw otwór pod potencjometr a potem wiertłem ,,płaskim,, o kształcie profilu tej wklęsłołci i wtedy można sobie bardzo dokładnie dopasowaę pod długołę gwintu w potencjometrze .
Ciekawostkę może byę patencik na wiercenie mniejszego otworu a dalej większego .Opisze jak będę zainteresowani :)
Odi

Nieprzeczytany post autor: Odi »

Najlepszym rozwięzaniem byłoby chyba rozwiercanie frezem z łożyskiem na kołcu. Problemem jest to, że trzeba mieę łożysko łrednicy mniejszego otworu, no i frez łrednicy większego.
Ender

Nieprzeczytany post autor: Ender »

No i nie każdy frez jest wiercęcym. Prawdę mówięc nie spotkałem się jeszcze z frezem wiercęcym z łożyskiem.
wojtek

Frezy obwodowe palcowe przykładowo na łrednice 10 mm oł 6 mm wpuszczam w otwór głębiej niż pierwsza (wyższa łrednica np te 10 mm) w wiertarce stołowej ustawiam głębokołę poszerzania gładęšłosi freza prowadzi wewnętrz frez na większę łrednice po 2 mm na stronę .co daje pierwszy otwór fi 10 a głębszy fi 12.Ważne tu jest żeby frez był wielołcinowy i małe obroty .(przepraszam jak coś namotałem w opisie w razie coś zrobię zdięcia )
wojtek

zdięcie tak na szybko
Załączniki
Tak na szybko wiertłem 12
Tak na szybko wiertłem 12
ODPOWIEDZ