Nowa jakołą z Micromesh

Tu można zareklamowaę swoje wyroby / pracownie / warsztaty / usługi.

Moderator: Jan

micro4

Nowa jakołę z Micromesh

Nieprzeczytany post autor: micro4 »

Miło mi poinformowaę, iż od paru dni włęczony został sklep z produktami firmy Micro Surface.
Micromesh- bo tak nazywa się linia produktów to unikatowe materiały łcierne o ziarnistołci aż do 12000.
Mam nadzieję, że używanie Micromesh rozwięże Wam wile problemów, a jakołę Waszych prac uzyska nowę jakołę !
Mam też nadzięję, że wiele się od Was nauczę :-)

Zapraszam na www.micro4.pl

W przypadku jakichkolwiek pytał proszę łmiało pisaę na sklep@micro4.pl.

Pozdrawiam,
Artur
micro4

Micromesh kontra hebanowa podstrunica

W tej pierwszej odsłonie, chciałbym podzielię się z Wami filmem, który pokazuje jak przy użyciu płócien łciernych Micromesh doprowadzię hebanowę podstrunicę do niesamowitego wyględu.
Film ten, choę niedoskonały i bez żadnych cięę czy korekt :) może kogoł z Was zainspirowaę.

Jestem ciekaw Waszych opinii, jełli będziecie mieli pytania, to zapraszam do konwersacji.

Link:

http://www.youtube.com/watch?v=Tuk0T6LFyJY

Pozdrawiam,

Artur
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Nie wiem co powiedzieę... zaintrygowałeł mnie... aż takiego połysku nie potrzeba ale demo dobre. To naprawdę nie było niczym polerowane na koniec ?
micro4

Niczym nie było polerowane. Słowo harcerza!. Zresztę jak widaę film jest bez cięę, kręcony bez żadnych przerw.
Co do stopnia połysku...
Proces polerowania można zakołczyę np. na ziarnistołci 4000 lub niższej, wedle upodobania. Można też po przejłciu wszystkich kroków (czyli do 12000) cofnęę się do dowolnej ziarnistołci, by na już perfekcyjnie płaskiej i równej powierzchni uzyskaę satynowy mat.
Parę prób i będziesz wiedział co i jak :)
Awatar użytkownika
tomasszz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: tomasszz »

Och Ty w życiu ale lusterko :D Takę polerkę podstrunnicy strzelię nawet dla "popisu" to niezły patent ;) A jak to działa na już polakierowanej powierzchni? Na przykład przy naprawianiu punktowego ubytku w lakierze?
micro4

hmmm...
To zależy od tego ubytku, jego głębokołci. Należy pamiętaę, że micromesh działa w obszarze micrometrów i to determinuje powodzenie akcji.
Jełli jednak chodzi o lakiery, to oczywiłcie można użyę np. papieru wodnego P400, potem P800 i przejłę na MM(micromesh) od 1500 i cięgnęę do 12000.
Na sam koniec możesz przepolerowaę to albo micro glos (mleczko polerskie MM), albo dowolnym preparatem polerskim, którego używasz.
Efekt będzie na pewno zadowalajęcy, zapewniam !

Pozdrawiam,
Artu
micro4

Postaram się w "najbliższym" czasie nakręcię technologię niwelowania ubytków, rys i niedoskonałołci w lakierze.
Myłlę jednak, że tak jak napisałem w poprzednim połcie, wszystko zależy od rodzaju ubytku.
Jak głęboki, to można uzupełnię lakierem z tzw. nawisem i potem nadmiar usunęę najpierw przy pomocy zwykłych papierków łciernych, a wykołczyę micromeshem. Wtedy zadziała na 100%
micro4

Oj... to nie jest główne zastosowanie.
Skoro używasz micromesh, to spróbuj przepolerowaę nimi progi. Mam nadzieję, że ta wada, jakę jest długowiecznołę MM pozwoli Ci wykonaę tę operację :)
Doskonałe podczas przygotowywania pod lakierowanie powierzchni, pomiędzy warstwami i wiele innych.
micro4

i jeszcze jedno...
właśnie przy drewnie można odkryę nowe oceany możliwołci.
Pamiętaj, że niektóre lakiery są drogie. Zmniejszajęc porowatołę powierzchni, zmniejszasz zużycie lakierów, a te na takie powierzchnie kładę się zupełnie inaczej ;)
Awatar użytkownika
tomasszz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: tomasszz »

Mi właśnie chodziło głównie o docieranie i polerkę po uzupełnieniu ubytków w powłoce lakierniczej. Wypełnienie, zdjęcie nadmiaru i polerka ;) Dzięki za podpowiedęšł.
micro4

Zrób sobie test.
Jełli masz już MM to poproł żonę, dziewczynę, kochankę :), by na jednej ręce przepolerowała sobie paznokcie a potem polakierowała. Na drugiej - bez polerki. Sprawdęšłjak długo trzyma się lakier i jaka jest łatwołę/trudnołę w jego nakładaniu.
To pokaże Ci jaka jest różnica.
Po tym zabiegu schowaj głęboko MM, bo może Ci szybko zniknęę z warsztatu :):):)
micro4

Powiadasz niszczy się szybko i reklamuj, reklamuj.
Może tak to wyględaę, ale...
Ogólnie wiadomo, że max to 320 - próbowałeł wyżej pójłę? Sprawdziłeł efekty ? Robiłeł pomiędzy warstwami lakieru polerkę powyżej P320? Czułeł kiedyś tę różnicę ?
Co do szybkiego niszczenia się MM podczas polerowania progów... Produktem zalecanym do tej czynnołci jest seria z oznaczeniem MX, która służy do polerowania metali twardych. Jednakże progi wykonane są w większołci wypadków z tzw. niemieckiego srebra i do tego wystarczy seria MM regular. Przy zachowaniu odpowiednich zasad materiał ten wystarczy na długo (dla mnie za długo :) ). Przede wszystkim miękki podkład, np. taki jaki jest pokazany na filmiku. Kolejnę rzeczę jest używanie MM do polerowania progów na mokro. Wystarczy zwilżyę płótno wodę i będzie znacznie lepiej. Po takim procesie umyj arkusz MM używajęc np. szczoteczki do zębów i będzie znacznie długowieczny niż sądzisz.
Daję tylko wskazówki, których pewnie nie otrzymałeł kupujęc na stewmacu.
Służę radę, a jełli czegoś nie wiem, to dowiem się u producenta ;)
Polerujesz progi czym ?
Wełnę 0000 ?
Ok, jest to alternatywa. Przyłożyłeł kiedyś magnes do gitary? Sprawdziłeł ile syfu się na nim zbiera ? Częłę tego wdychasz mimowolnie.
Masz rację, każdy zachwala swoje. Ja nie proponuję czegoś, za co nie biorę odpowiedzialnołci.
Chcę też otworzyę umysły, pokazaę nowe możliwołci. Twoję opinię baaardzo szanuję i daje mi ona do myłlenia .

Pozdrawiam,
Artur

Posty scalone
Ostatnio zmieniony 2014-01-15, 00:44 przez micro4, łącznie zmieniany 2 razy.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Kolego mikro4. Dla jasnołci i poprawnołci nazewnictwa wypadało by podaę, że oznaczenie 12000 itp. wielkołci odnosi się do miary angielskiej, czyli ilołę ziaren /cal kwadratowy. To po pierwsze.
Po drugie tak jak napisał kolega kombinat przyczepnołę wzrasta wraz z bardziej porowatę powierzchnię, a jako przykład weęšłpolakierowane drewno i szkło.
Fakt, że ilołę zużytego lakieru wzrołnie przy drewnie, ale jego przyczepnołę spadnie przy szkle /dodatkowo łatwiej o "zlewy"/.
Dlatego do szkła stosuje się specjalne farby.
Po trzecie zastosowanie materiałów łciernych drobnoziarnistych w przypadku obróbki drewna jest ograniczone, a po lakierowaniu tegoż raczej papiery wodne i pasty polerskie.
Co do innych rewelacji, to w myłl zasady - każda pliszka swój ogonek chwali.
Sę lepsi producenci w tej materii np. SIA Abrasives.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
ODPOWIEDZ