Krzywy gryf w akustyku.
Moderator: poco
Krzywy gryf w akustyku.
Licze na porade kogos kto sie zna na tym temacie , otoz ostatnio zauwazylem ze gryf poszedl bardzo "w dol" tzn. od strony glowki jest nizej niz od strony korpusu , pomyslalem ze moze ma to cos zwiazenego z truss rodem . Poluzowalem ,ustawilem stroj do tonacji w ktorej planuje grac czyli C ,lecz gryf sie nie podniosl i ciagle jest brzeczenie na progu od 12 wzwyz.Powiem ze sie troche martwie. Dodam ze gryf jest klejony do korpusu. Tak czytalem ze jak sie luzuje to sie przekreca w lewo ... probowalem przekrecic w lewo lecz sruba stawiala opor wiec przekrecilem lekko w prawo zeby rozluznic napiecie . Co osobiscie mnie dziwi to to ze skoro mam zmniejszyc napiecie kreceniem w lewo to chyba sruba nie powinna stawiac oporu lecz wlasnie powinna byc bardziej luzna. Prosze o pomoc/
Poniewaz na wszystkich forach i we wszystkich poradach znalazlem ze ,aby zmniejszyc napiecie powinno sie krecic w lewo a zeby zwiekszyc w prawo, natomiast u mnie krecac w lewo napotykam na znaczny opor i krecenie dalej jest w sumie nie mozliwe , a krecac w prawo opor znika az do pewnego momentu w ktorym znowu zaczyna sie robic coraz ciezej az w koncu znowu staje sie nie mozliwy do przekrecenia.
Odblokowałem temat, ale dalej rozmowa o niczym.
Napisz co to za gitara, zrób zdjęcia tego problemu, a wtedy będzie o czym rozważaę.
Prawdopodobnie zardzewiała nakrętka truss roda i potrzeba będzie potraktowaę ję np.WD40 lub coca colę.
Ale to tylko gdybanie, bo może wilgoę zrobiła psikusa, zwłaszcza, gdy mieszkasz w bloku z co.
Dodatkowo dokonaj inspekcji gryfu przy pomocy idealnie prostego liniału i okrełl, gdzie występuję odstępstwa od prostoliniowołci i jakiego rzędu.
Pozdrawiam, Ryszard
Napisz co to za gitara, zrób zdjęcia tego problemu, a wtedy będzie o czym rozważaę.
Prawdopodobnie zardzewiała nakrętka truss roda i potrzeba będzie potraktowaę ję np.WD40 lub coca colę.

Ale to tylko gdybanie, bo może wilgoę zrobiła psikusa, zwłaszcza, gdy mieszkasz w bloku z co.
Dodatkowo dokonaj inspekcji gryfu przy pomocy idealnie prostego liniału i okrełl, gdzie występuję odstępstwa od prostoliniowołci i jakiego rzędu.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Gitara to Ibanez CD60 nowka kupiona 8 miesiecy temu zdjecia zaraz wrzuce. Glowny problem jest taki ze gitara strasznie brzeczy powyzej 11 progu. Przycisnalem 1 prog i ostatni na mojej gitarze i odleglosc struny od blaszki na progu 6 jest bardzo mala ( struna prawie dotyka blaszki ). Najbardziej mnie niepokoi to ze wszedzie pisze ze sie luzuje w lewa strone , a u mnie przy kreceniu w lewa strone powstaje wielki opor , a w prawo opor znika znika az w pewnym momencie znowu sie zwieksza do momentu gdzie znowu nie moge krecic dalej.
-- nakretka nie jest zardzewiala
EDIT: fender nie ibanez
-- nakretka nie jest zardzewiala
EDIT: fender nie ibanez
Ostatnio zmieniony 2014-01-18, 20:38 przez argeno, łącznie zmieniany 1 raz.