Jaki klej do klinu w kieszeni gryfu?
Moderator: poco
Jaki klej do klinu w kieszeni gryfu?
Witam. W gitarze którę tworzę trochę zaniedbałem sprawę umieszczenia gryfu pod kętem 3* (mostek TOM). Kieszeni nie wykonywałem frezarkę tylko dłutem i młotkiem, więc rozwięzanie które obrałem jest chyba najlepsze, otóż pomiędzy stopę gryfu a korpus chcę wcisnęę i przykleię do korpusu kawałek drewna w kształcie klina. Pozwoli to umiełcię gryf pod odpowiednim kętem, ale zadzieram tutaj z sustainem - jakiego kleju najlepiej użyę, żeby sustain nie ucierpiał? Klej kostny odpada, dysponuję klejem epoxydowym i wikolem, ale zastanawiam się nad kupnem kleju Titebond original wood. Jaki klej tu najlepiej zastosowaę? I nie bijcie za metodę rozwięzania problemu, pierwsza gitara musi wyjłę nieudana 

Firma Titebond ma wiele rodzajów klejów, widzę że original jest emulsję żywicy alifatycznej, Ultimate to polimer, a Premium to polioctan winylu. Czym one się od siebie różnię oprócz czasu więzania w praktyce? Bo np. jest klej na allegro za 3,60zł za 75g i myłlę, że tyle by mi wystarczyło, no i ten klej jest klejem poliwinylowym więc tak jakby odpowiednik Titebond Premium.
karfil29
a tyle na tym forum było już o klejeniu i o włałciwołciach, i o technice klejenia
klej kostny odpada - a dlaczego odpada? Chcesz zadbaę o sustain, a odrzucasz typowo lutnicze rozwięzanie?
posłuchaj rady michau25 i kup żelatynę, podgrzej z wodę do konsystencji miodu, klin i gniazdo ogrzej suszarkę do włosów i takim klejem w temp. ok. 60-80 C posmaruj, przyłóż, dociłnij i po dwóch godzinach zdejmij łcisk. Gluty, które wypłynę pędzelkiem zamoczonym w goręcej wodzie zmyj na łwieżo i zetrzyj szmatkę, ewentualnie po kilku minutach dłutkiem zdejmij.
a tyle na tym forum było już o klejeniu i o włałciwołciach, i o technice klejenia

klej kostny odpada - a dlaczego odpada? Chcesz zadbaę o sustain, a odrzucasz typowo lutnicze rozwięzanie?
posłuchaj rady michau25 i kup żelatynę, podgrzej z wodę do konsystencji miodu, klin i gniazdo ogrzej suszarkę do włosów i takim klejem w temp. ok. 60-80 C posmaruj, przyłóż, dociłnij i po dwóch godzinach zdejmij łcisk. Gluty, które wypłynę pędzelkiem zamoczonym w goręcej wodzie zmyj na łwieżo i zetrzyj szmatkę, ewentualnie po kilku minutach dłutkiem zdejmij.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
papranie jest z każdym klejem - jełli nie ma się wprawy albo jak się pracuje niechlujnie - wszystko umazane, palce, materiał i wyjdzie krzywo, tak więc to nie kwestia kleju.
ęšłĽelatyna nie łmierdzi - a pachnie. Podgrzewacz dzieciowy przydatny bo ma termostat, bez niego można sobie poradzię z garnkiem z wodę i kubkiem z klejem, ja akurat też mam podgrzewacz.
Wczełniej zrób sobie próbę "na sucho" jak przyłożyę i łcisnęę elementy bo nie ma czasu na kombinowanie gdy elementy już posmarowane.
pamiętaj o kubku z goręcę wodę obok, żeby zmywaę na bieżęco jak coś upaprasz.
ęšłĽelatyna kilka złotych, zawsze robisz łwieży klej.
ęšłĽelatyna nie łmierdzi - a pachnie. Podgrzewacz dzieciowy przydatny bo ma termostat, bez niego można sobie poradzię z garnkiem z wodę i kubkiem z klejem, ja akurat też mam podgrzewacz.
Wczełniej zrób sobie próbę "na sucho" jak przyłożyę i łcisnęę elementy bo nie ma czasu na kombinowanie gdy elementy już posmarowane.
pamiętaj o kubku z goręcę wodę obok, żeby zmywaę na bieżęco jak coś upaprasz.
ęšłĽelatyna kilka złotych, zawsze robisz łwieży klej.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
tak, grunt to organizacja. Pod rękę muszę byę rozłożone elementy do klejenia, pędzelki do smarowania klejem i czyszczenia gluta wypływajęcego ze spoiny, łciski stolarskie/lutnicze, garnek z goręcę wodę i szmatkę na czyszczenie ręk/drewna/pędzelka, suszarka do włosów no i sam klej. To się wydaje tylko tak, że trudno i dużo zachodu - mit.
1)przygotowujesz klej na ciepło w ulubionej szklance tełciowej
2)ogrzewasz suszarkę klejone elementy
3)smarujesz elementy i przykładasz (masz kilka sekund na dopasowanie)
4)zakładasz łcisk
5)oczyszczasz gluty
6)sprzętasz zanim żona/dziewczyna/mama wróci
powodzenia
1)przygotowujesz klej na ciepło w ulubionej szklance tełciowej
2)ogrzewasz suszarkę klejone elementy
3)smarujesz elementy i przykładasz (masz kilka sekund na dopasowanie)
4)zakładasz łcisk
5)oczyszczasz gluty
6)sprzętasz zanim żona/dziewczyna/mama wróci
powodzenia
pozdrowienia
Piotr
Piotr
A jak konkretnie przygotowaę taki klej kostny?
Co dalej z tym zrobię, wymieszaę z żelatynę w proszku z wodę i tyle?
I czym się różni klej kostny od skórnego, i który lepiej zastosowaę?
Co dalej z tym zrobię, wymieszaę z żelatynę w proszku z wodę i tyle?
I czym się różni klej kostny od skórnego, i który lepiej zastosowaę?