Pickguard do strata

Tu można przejrzeę stare tematy.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
zbysek88
Kontakt:

Pickguard do strata

Nieprzeczytany post autor: zbysek88 »

Witam,

praktycznie zaraz po zakupie Fendera chciałem wymienię pickguard. Szukałem jednak czegoś nietypowego. W kołcu zdecydowałem się zaprojektowaę coś sam. Udało mi się znaleźć w internecie szablon o odpowiednich wymiarach. Niestety życie nie okazało się piękne i cały projekt tak czy siak musiałem ręcznie narysowaę w programie graficznym używajęc krzywych. Następnie dodałem głowę wilka (jako, że jestem fanem księżkowej sagi o Wiedęšłminie) i projekt zaniosłem do kumpla, który zajmuje się laserowym wycinaniem i wypalaniem przeróżnych rzeczy (właśnie dlatego projekt w krzywych). Oto co powstało :)
Załączniki
IMG_1922.JPG
549220_494869090562924_1507923811_n.jpg
Pozdrawiam
Zbyszek
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Po pierwsze nie wiem czy ten temat we włałciwym dziale.
Poza tym ciesze się że Ci się podoba ;-)
Odnoszę jednak wrażenie, że wersja matowa była ciekawsza. Ale to tylko mój gust.
Jełli jesteł zadowolony to najważniejsze.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
zbysek88
Kontakt:

Byę może umieściłem to w nieodpowiednim dziale. Jestem tu nowy :) Na zdjęciach faktycznie prezentuje się lepiej lecz jest on wykonany ze sklejki i chciałem go zabezpieczyę. Udało mi się dostaę lakier dwuskładnikowy. Malowanie i szlifowanie zajęło mi trochę czasu tak jak i projekt.
Pozdrawiam
Zbyszek
Awatar użytkownika
zbysek88
Kontakt:

P. S. Dlaczego uważasz, że nieodpowiedni dział? W kołcu to "moje Dzieło" :P
Pozdrawiam
Zbyszek
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Nawet nawet. Fajnie,ze pomyłlałeł,zeby picki też zasłonię tym :) lakier matowy by faktycznie lepiej pasował. najważniejsze,ze jesteł zadowolony. Szkoda,ze sam tego nie wycinałeł to byłoby osięgnięcie :)
Awatar użytkownika
zbysek88
Kontakt:

Fakt, wycięcie i wyrzeęšłbienie tego ręcznie byłoby czymł. Jednak możesz mi wierzyę, przygotowanie rysunku pod laser nie jest rzeczę łatwę. Na szczęłcie aby wykonaę wzór wystarczy bitmapa, do cięę potrzeba krzywych. Poza tym jestem elektronikiem, nie lutnikiem znajęcym się na obróbce drewna więc korzystam z dobroci elektroniki :)
Jak zapewne przeczytałeł w połcie na przywitanie modyfikuję i naprawiam sprzęt gitarowy więc jełli znalazłby się klient chcęcy tak jak ja przerobię swoję gitarę to mam już gotowy szablon :)
Pozdrawiam
Zbyszek
Wasyl

Nieprzeczytany post autor: Wasyl »

Ja mam zamiar zrobię coś podobnego tylko, że użyję przezroczystego PETg.
Spróbuję cięę delikatnie nożykiem, a potem papier. Zobaczę czy nie porywam się z motykę na słołce, bo teoretycznie nie powinien łatwo pękaę.
W przeciwnym razie pewnie poleci pod laser...

Te zasłonki na przetworniki to po prostu są przyklejone na magnesy formatki czy to są drewniane puchy?
Awatar użytkownika
zbysek88
Kontakt:

Na przetworniki przykleiłem po prostu kawałki sklejki, które powstały podczas tworzenia się całego pickguardu. Obecnie przetwornik przy gryfie nie ma nakładki gdyż musiałem podniełę go wyżej. Rozmawiajęc z kolegę, który to wycinał dowiedziałem się, że laser umożliwia wykonanie takiego pickguardu np. z tworzywa sztucznego dwuwarstwowego więc można mieę przykładowo czarnę maskownice z czerwonym wzorem. Jest to o tyle wygodne rozwięzanie, że nie trzeba póęšłniej lakierowaę powstałej płytki.
Pozdrawiam
Zbyszek
Wasyl

Nieprzeczytany post autor: Wasyl »

no właśnie o to chciałem zapytaę, naklejajęc drewno na przetwornik zwiększasz jego wysokołę co skutkuje jego oddaleniem od strun i słabszym sygnałem.
Awatar użytkownika
zbysek88
Kontakt:

Zgadza się. Czytałem jednak kiedyś, że bodajże Joe Satriani specjalnie wybiera przetworniki o słabym sygnale bo wtedy brzmienie "idzie" bardziej z drewna niż z przetwornika.
Pozdrawiam
Zbyszek
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

zbysek88 pisze:Jednak możesz mi wierzyę, przygotowanie rysunku pod laser nie jest rzeczę łatwę. Na szczęłcie aby wykonaę wzór wystarczy bitmapa, do cięę potrzeba krzywych.
A mogę mogę.... jestem grafikiem komputerowym ;)
Ender

Nieprzeczytany post autor: Ender »

Pokusiłbym się o zrobienie czegoś takiego metodę intarsji, ale wtedy cena takiego kawałka mogłaby przerażaę :)
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Spróbuj Ender, a sam się zdziwisz. Pokaż mi tych, którzy znaję się na intarsji i podejmę się takiej twórczołci.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

P. S. Dlaczego uważasz, że nieodpowiedni dział? W kołcu to "moje Dzieło" :P
Bo napisane jest - "Miejsce na foty waszych wystruganych instrumentow". Czy to przez ciebie wykonany instrument??
Nie wydaje mi się, chcesz się pochwalię kawałkiem sklejki który wycięł ktoł inny a ty zrobiłeł do tego "wektor" i pomalowałeł.
Przygotowanie grafiki nie jest takie trudne. Wszystkie obrysy i szablony przygotowuję w jednej lini. Tego wymaga Cad Cam
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
zbysek88
Kontakt:

Skoro jesteł grafikiem komputerowym to wiesz mniej więcej ile trudu kosztowało wykonanie tego przez laika, który dopiero uczył się obsługiwaę nowy program i rysowaę :)
"Miejsce na foty waszych wystruganych instrumentow"
Tego dopisku nie zauważyłem. Następnym razem będę pamiętał.
Tak, chciałem pochwalię się kawałkiem sklejki i zrobiłem to. Cieszę się, że spotkało się to z ciepłym przyjęciem i kilka osób wyraziło konstruktywne opinie. Lecz popik nie martw się - Ty się do nich nie zaliczasz.[/quote]
Pozdrawiam
Zbyszek
Zablokowany