"Podwójna" podstrunnica?
Moderator: poco
-
"Podwójna" podstrunnica?
Wpadła mi w ręce gitara znanej, lubianej i szanowanej firmy Defil, w której ktoł spartolił wymianę podstrunnicy i z jakiegoł powodu pod podstrunnicę na całołę podłożył deseczkę i teraz pytanie, czy mogę kupię/zrobię podstrunnicę grubszę niż standardowa- musiałaby byę o ok. 4-5 mm grubsza, czy raczej taki gryf będzie już do wymiany?!
-
Przepraszam za "fusy"

Przy okazji, co mogło spowodowaę popękanie lakieru na podstrunnicy, czy po "zdarciu" lakieru można zabezpieczyę podstrunnice w inny sposób niż lakierowanie?
pęknięcia

Przy okazji, co mogło spowodowaę popękanie lakieru na podstrunnicy, czy po "zdarciu" lakieru można zabezpieczyę podstrunnice w inny sposób niż lakierowanie?
pęknięcia
Ta deska jest wstawiona z uwagi na inne przetworniki.
Ich grubołę i brak wnęki (prawdopodobnie uniemożliwia obniżenie strun.
Wywalisz dechę, zmienisz przetworniki lub wyfrezujesz gniazda i będzie miodzio.
Gryfu nie ruszaj.
Ten lakier popękał na podstrunnicy , bo jest go : a- bardzo grubo; b - drewno inaczej tu pracuje; c- mogła byę wilgoę.
Pozdrawiam, Ryszard
Ich grubołę i brak wnęki (prawdopodobnie uniemożliwia obniżenie strun.
Wywalisz dechę, zmienisz przetworniki lub wyfrezujesz gniazda i będzie miodzio.
Gryfu nie ruszaj.
Ten lakier popękał na podstrunnicy , bo jest go : a- bardzo grubo; b - drewno inaczej tu pracuje; c- mogła byę wilgoę.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
-
OK. Przyjmuję Twoję wersję, bo nie mam własnej. Czekałem na kolegów specjalistów od Defila.
Tutaj znalazłem trochę informacji, m.in n/t gryfu http://gitgitara.pl/defil-aster-swiadek-epoki-t52.html .
Z tego wnoszę, że ktoł zepsuł gryf. Teraz poszukaj gotowego gryfu i tamten wymieł, może ktoł z forum ma. Bywaję też na aukcjach.
Podstrunnica przyda się ewentualnie do gryfu, który może sam zechcesz wykonaę. Wszak wzór podstawowy masz.
Powodzenia.
Pozdrawiam, Ryszard

Tutaj znalazłem trochę informacji, m.in n/t gryfu http://gitgitara.pl/defil-aster-swiadek-epoki-t52.html .
Z tego wnoszę, że ktoł zepsuł gryf. Teraz poszukaj gotowego gryfu i tamten wymieł, może ktoł z forum ma. Bywaję też na aukcjach.
Podstrunnica przyda się ewentualnie do gryfu, który może sam zechcesz wykonaę. Wszak wzór podstawowy masz.
Powodzenia.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
-
Może najpierw odpowiedz sobie na pytanie. Czy oczekujesz porady kowala, czy lutniczej ?
Tutaj zajmujemy się lutnictwem, jak zdężyłeł zauważyę, a o konstrukcje gitaropodobne, to może pytaj na innym forum. Czytajęc forum sam znajdziesz odpowiedęšłna swoje pytania.
To tyle ode mnie w tej kwestii.
Pozdrawiam, Ryszard
Tutaj zajmujemy się lutnictwem, jak zdężyłeł zauważyę, a o konstrukcje gitaropodobne, to może pytaj na innym forum. Czytajęc forum sam znajdziesz odpowiedęšłna swoje pytania.
To tyle ode mnie w tej kwestii.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est