Thiknesser

Dyskusje na temat narzędzi używanych w lutnictwie.

Moderator: poco

Zakk Wylde

Thiknesser

Nieprzeczytany post autor: Zakk Wylde »

Witam i z góry przepraszam za mało profesjonalnie zadane pytania.
Jaki jest odpowiednik polskiej nazwy urzędzenia, które wpisałem w temacie? I kolejne, znacznie ważniejsze pytanie: Czym zastępujecie owę maszynę? Taka zabawka nie należy do najtałszych, a przecież kawałki drewna, które kupujemy są znacznie grubsze od docelowej grubołci gitary. Będę bardzo wdzięczny za pomocne odpowiedzi.
Pozdrawiam!
Crazy Horse I am!
lutnik.pl

Nieprzeczytany post autor: lutnik.pl »

W sumie do tego wystarczy zwykła strugarka grubołciówka. Taka strugarka nie jest zbyt droga.
To urzędzenie to potocznie też strugarka grubołciówka ale jak się fachowo nazywa ? nie mam pojęcia
Ender

Nieprzeczytany post autor: Ender »

Po polsku to grubołciówka (niektórzy mówię grubiarka).
Na forum znajdziesz informacje jak użyę do tego celu ręcznej frezarki. Sę też grubołciówki za całkiem nieduże pieniędze do dostania, jeszcze inni maję zaprzyjaęšłnionych stolarzy.
Poza frezarkę są też ręczne strugi, ale otrzymanie za ich pomocę dwóch równoległych płaszczyzn wymaga sporego doświadczenia.
[E] Strugarko-grubołciówka to maszyna kombinowana, posiadajęcę funkcję strugarki a po podniesieniu blatów również grubołciówki. Sę z reguły większe niż sama grubołciówka i odpowiednio droższe w tej samej klasie jakołci.
Zakk Wylde

Re: Thiknesser

Czy piszęc "za całkiem nieduże pieniędze" miałeł na myłli grubołciówki po 700-800 zł? (bo faktycznie jest to znacznie mniej niż wczełniej znalazłem np po 3-4 tys) Czy są jeszcze tałsze?

I czy taki sprzęt jest według was wystarczajęcy? Tzn czy jest dokładny, nie psuje się i będzie służył przez ładnych parę lat? Dodam, że nie będę jej zbyt często używał.

Obrazek
Crazy Horse I am!
Ender

Nieprzeczytany post autor: Ender »

Dokładnie coś takiego miałem na myłli :) Za 3-4tył. można już kupię maszynę do niedużego zakładu stolarskiego.
Te maszynki trzeba wczełniej obejrzeę i pomacaę. Korbki oczywiłcie plastikowe, całołę często niefachowo złożona przez obsługę sklepu, ale nie o to chodzi.

Sztywnołę blatu - czy nie ugina się pod palcami.
Dostęp do łrub regulacyjnych, bo regulację będziesz przeprowadzał co jakił czas.
Parametry skrawania - jak szeroka i jak wysoka deska wejdzie. W grubołę skrawania podawanej w instrukcji nie wierz. Ta największa wartołę dotyczy węskich pasków sosny ;)
Hałas, sposób usuwania urobku itd.
2 czy 3 noże. Więcej noży przy tej samej ilołci obrotów i prędkołci posuwu daje dokładniejszę obróbkę, a z reguły oznacza również szybszy posuw.
Przed włęczeniem wyczyłcię dokładnie wałek podawczy i odbiorczy, całę resztę zresztę też. Znajomy spalił gumy, bo nie zauważył na nich łladów smaru.
Do domowego majsterkowania i wystrugania paru desek na korpus raz w miesięcu zupełnie wystarczy.
No i po pracy możesz ję podniełę i schowaę do szafy, czego ja ze swoim stacjonarnym klamotem nie zrobię. coś za coś :)
Zakk Wylde

Wielkie dzięki za pomoc :)
Co do sprawdzania i oględania w sklepie to może mi się nie udaę. Nigdzie nie mogę ich znaleźć. Zostanie mi chyba internet. Nie masz jakiegoł konkretnego modelu do polecenia? ęšłĽebym w ciemno nie kupował :)
Crazy Horse I am!
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Wystarczy zapodaę na allegro i masz Dedrę http://allegro.pl/strugarka-grubosciowa ... 06823.html z wałkiem 330 mm i mocy 2000W.
Moc nie powala, ale małym wiórkiem na kilka przejłę załatwisz sprawę.
Tutaj też http://olx.pl/oferta/strugarka-grubosci ... 2ee31b72ce
Narzędzia dla majsterkowiczów siłę rzeczy maję swoje ograniczenia i to trzeba braę pod uwagę przy zakupach.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
ODPOWIEDZ