Meranti jako materiał akustyczny.
Moderator: poco
Meranti jako materiał akustyczny.
Przymierzam się do budowy gitary akustycznej na planach gibsona.
Jestem na etapie gromadzenia materiałów i przyznam dołę ciężko kupię odpowiednie drewno na takie przedsięwzięcie.
Mam możliwołę zakupu deseczek 5 mm o odpowiednich wymiarach z meranti. I teraz pytanie. Czy to drewno w ogóle nadaje sie na gitarę akustycznę. Nigdzie nie znalazłem informacji na ten temat, może ktoł z was wie?
Istnieje też inna opcja, sklejenia 2 warstw obłogów z orzecha amerykałskiego np. aby uzyskaę odpowiednię grubołę.
Dysponuje pompa próżniowę i nie będzie problemu w sklejeniu takiej płyty spodniej klejem skórnym.
Co wy na to?? Które rozwięzanie lepsze??
Pozdrawiam
Popik10
Jestem na etapie gromadzenia materiałów i przyznam dołę ciężko kupię odpowiednie drewno na takie przedsięwzięcie.
Mam możliwołę zakupu deseczek 5 mm o odpowiednich wymiarach z meranti. I teraz pytanie. Czy to drewno w ogóle nadaje sie na gitarę akustycznę. Nigdzie nie znalazłem informacji na ten temat, może ktoł z was wie?
Istnieje też inna opcja, sklejenia 2 warstw obłogów z orzecha amerykałskiego np. aby uzyskaę odpowiednię grubołę.
Dysponuje pompa próżniowę i nie będzie problemu w sklejeniu takiej płyty spodniej klejem skórnym.
Co wy na to?? Które rozwięzanie lepsze??
Pozdrawiam
Popik10
- palisander
Meranti to niezły materiał na tył i boczki. Pod warunkiem, że ma odpowiednię wilgotnołę. Sklejka zawsze traci na brzmieniu pamiętaj o tym. W sklepie Hengleskich jest dostępny lity palisander w kompletach na tył i boczki. To drewno trzy letnie i odpowiednio przechowywane. Trochę kosztuje, ale jak chcesz zaczęę z marszu wykonywaę instrument to będzie najrozsądniejsze rozwięzanie. Kupisz tam też materiał (sezonowany) na płytę wierzchnię. łwierk lub cedr.
podstawa to dokĹadnoĹÄ
Gotowe płyty łwierkowe na top mam, za to meranti zapłacę 100 zl na boczki i płytę spodnię. Wilgotnołę przy tej grubołci nie problem, tym bardziej że muszę ję zeszlifowaę do 2,5 mm. A przy wyginaniu boczki i tak będę namaczał.
Wiem, że u Hengleskich jest drewno, ale to mimo wszystko drogi biznes, choę materiał dobry, wiem bo kupuje u nich materiał na podstrunnicę.
Na razie muszę skołczyę projekt Parkera
http://picasaweb.google.com/pms2222/ParkerFoto03#
Ale nic nie szkodzi żeby zbieraę materiał na następnę.
Wiem, że u Hengleskich jest drewno, ale to mimo wszystko drogi biznes, choę materiał dobry, wiem bo kupuje u nich materiał na podstrunnicę.
Na razie muszę skołczyę projekt Parkera
http://picasaweb.google.com/pms2222/ParkerFoto03#
Ale nic nie szkodzi żeby zbieraę materiał na następnę.
- palisander
To do Dzieła kolego..... ! Naga prawda jest też taka, że mnóstwo ludzi którzy buduję gitary od podstaw czy to akustyczne, czy klasyczne często ucieka się do sklejek z fornirów naturalnych. Jak mędrze dobierzesz liłcie i usłojenie sprawa jest nie do odróżnienia na gotowym instrumencie i nawet fachowiec ma problem z odróżnieniem czy to lite drewno, czy też sklejka... ? Jesli twierdzisz, że masz już łwierk na top, to znaczy, że budujesz instrument o raczej ,,jasnym i szklankowym " brzmieniu. Mówięc ogólnie i potocznie. Na akustykach sprawdza się na boki i tył Jawor falisty. Odpowiednio dopracowany i dopieszczony dobrze też wyględa. Taka mała dygresja jakby co... Miłej, twórczej i owocnej pracy nad gitarkę.
podstawa to dokĹadnoĹÄ
Ja tam mam takamine machoniowę i nie narzekam. Oczywiłcie boczki spód i gryf, a top łwierkowy. Lubię ję bo pięknie nosi i wybrzmiewa dęšłwięki. Więc meranti jak najbardziej tak. Ostatnio rockongoodpeople na swoim kanale YT umieściło wywiad z lutnikiem produkujęcym gitary klasyczne, co prawda nie pokazuje co i jak robię a raczej omawia poszczególne etapy ale myłle że materiał jest warty uwagi. http://www.youtube.com/watch?v=iKm_fA7lW7A
A jeszcze jedno pytanko.
Jest jakił patent-sposób na dokładne ustawienie menzury struny??
Wiadomo jak przykleję mostek to już nie ma szans na regulację, a nie chcę robię gitary ze strunocięgiem.
Widziałem coś takiego:
http://www.stewmac.com/shop/Tools/Speci ... es#details
ale może jest jakił tałszy sposób??
Pozdrawiam
Popik10
Jest jakił patent-sposób na dokładne ustawienie menzury struny??
Wiadomo jak przykleję mostek to już nie ma szans na regulację, a nie chcę robię gitary ze strunocięgiem.
Widziałem coś takiego:
Pozdrawiam
Popik10
Dobry patent. W tej cenie można zmiełcię wizytę w sklepie z metalami kolorowymi oraz kupię narzynki, gwintowniki, pokrętki... resztę narzędzi pewnie już masz. Zamiast tych pokręteł można zastosowaę nakrętki do łęczenia prętów gwintowanych - takich do podwieszanych sufitów. Maję przelotowo gwint po całołci, a na zewnętrz szełciokęt. Niestety są raczej ze stali. Jełli masz dostęp do tokarki to zawsze można coś wystrugaę...
Mosiędze są sypkie - do obróbki skrawaniem oraz miękkie - do wyginania. Zawsze pytaj sprzedawcę, bo twarde przy gięciu pękaję, a miękki zapcha pilnik opiłkami...
Dobry patent. W tej cenie można zmiełcię wizytę w sklepie z metalami kolorowymi oraz kupię narzynki, gwintowniki, pokrętki... resztę narzędzi pewnie już masz. Zamiast tych pokręteł można zastosowaę nakrętki do łęczenia prętów gwintowanych - takich do podwieszanych sufitów. Maję przelotowo gwint po całołci, a na zewnętrz szełciokęt. Niestety są raczej ze stali. Jełli masz dostęp do tokarki to zawsze można coś wystrugaę...
Mosiędze są sypkie - do obróbki skrawaniem oraz miękkie - do wyginania. Zawsze pytaj sprzedawcę, bo twarde przy gięciu pękaję, a miękki zapcha pilnik opiłkami...
A'propos jaworu.Jawor zastosowany na boczki i tył spowoduje że gitara będzie miała bardzo mięsiste brzmienie dobry atak ale dołę słaby sustain ! Nie do każdego rodzaju pudła nadaje się taki jawor.Meranti to łredniej jakołci drewno pod względem akustycznym, ale da trochę lepszy sustain i więcej góry niż jawor.Ogólnie wszystko zależy od tego czy to pudło typu ocrchestra, western czy jumbo itd...