do posłuchania
Moderator: poco
do posłuchania
sułtani... ale jak zagrane:) A jakie instrumenty fikułne i jakie ładne;)
https://www.youtube.com/watch?v=SgGstN2vVkk
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Re: do posłuchania
Te ukulele w wersji sg superałnePiotrCh pisze:sułtani... ale jak zagrane:) A jakie instrumenty fikułne i jakie ładne;)
A jak się stroi ukulele? Czy gitarzysta sobie na tym pogra? Czy trzeba się uczyę od zera?
Zdroof
Tomek
Tomek
Dzięki czyli stroimy gcea (wtedy o improwizacji mógłbym zapomnieę) ale od biedy można zastosowaę gitarowe dgbe.
W ogóle fajna ta stronka.
W ogóle fajna ta stronka.
http://www.youtube.com/watch?v=puSkP3uym5k
To co można na ukulele... Kiedyś wydawało mi się zabawkę.
Jak by drastycznie zmieniłem zdanie
Pozdrawiam
To co można na ukulele... Kiedyś wydawało mi się zabawkę.
Jak by drastycznie zmieniłem zdanie
Pozdrawiam
Hmm, no nie wiem. Z mojego doświadczenia to jest tak, że przystosowaę się nie jest ciężko.
Skorzystam z okazji i wrzucę kilka moich spostrzeżeł. Przestrzegam przed graniem/próbowaniem na sklepowym ukulele za 200-400zł. Zapomnijcie dla własnego dobra bo będzie wrażenie grania na dziecięcej zabawce, no może ciut lepiej. Jak już pograę to na instrumencie z wyższej półki, choę w Polsce ciężko z tym. Jak instrument dobry to jest przyjemnołę.
Trzeba załapaę budowę akordów, co każdemu gitarzyłcie przyjdzie bez problemu. Jełli chodzi o improwizację - to chyba nie będzie problemu. Jak ktoł umie improwizowaę na gitarze, to nie odczuje problemu na ukulele, przecież interwały są identyczne na pojedynczych strunach, a relacja strun nie jest z kapelusza, szybko się czuje o co chodzi. Problem mogę mieę tylko ci, którzy uczę się schematycznego grania, nie myłlę interwałami, a pozycjami, ale i tu chyba da się bezbolełnie przejłę do porzędku.
Na pewno ukulele to inny instrument, to nie gitara (szczególnie elektryczna czy akustyczna). Ma inne walory, przede wszystkim dęšłwięk, nie do zastępienia. Ukulele nie zastępi gitary ale gitara też nie zastępi ukulele i z tego powodu fajnie jest mieę i jedno i drugie:) Ukulele to relaks, radocha z prostych utworów brzmięcych inaczej niż dotęd. Radocha z dęšłwięku wychodzęcego z czegoś malutkiego i ładnego. Nie do opisania, trzeba spróbowaę. Najlepiej zrobię swoje z drewna jakie się lubi wizualnie, z lakierem jaki się podoba itd.
Jedno jest pewne - ukulele zagra ładnie jak będzie miało cieniutkę płytę wierzchnię. Dla soprano 0,9mm jest wystarczajęco, nie wiem jak w tenorach, ale też bym próbował <1mm. żebrowanie jak najdelikatniejsze w przekroju, tam nie ma dużych sił, a jak płyta wierzchnia się nie odezwie - to będzie pucha, pudełko dudnięco pohukujęce - czyli efekt sklepowego ukulele za 300zł.
Skorzystam z okazji i wrzucę kilka moich spostrzeżeł. Przestrzegam przed graniem/próbowaniem na sklepowym ukulele za 200-400zł. Zapomnijcie dla własnego dobra bo będzie wrażenie grania na dziecięcej zabawce, no może ciut lepiej. Jak już pograę to na instrumencie z wyższej półki, choę w Polsce ciężko z tym. Jak instrument dobry to jest przyjemnołę.
Trzeba załapaę budowę akordów, co każdemu gitarzyłcie przyjdzie bez problemu. Jełli chodzi o improwizację - to chyba nie będzie problemu. Jak ktoł umie improwizowaę na gitarze, to nie odczuje problemu na ukulele, przecież interwały są identyczne na pojedynczych strunach, a relacja strun nie jest z kapelusza, szybko się czuje o co chodzi. Problem mogę mieę tylko ci, którzy uczę się schematycznego grania, nie myłlę interwałami, a pozycjami, ale i tu chyba da się bezbolełnie przejłę do porzędku.
Na pewno ukulele to inny instrument, to nie gitara (szczególnie elektryczna czy akustyczna). Ma inne walory, przede wszystkim dęšłwięk, nie do zastępienia. Ukulele nie zastępi gitary ale gitara też nie zastępi ukulele i z tego powodu fajnie jest mieę i jedno i drugie:) Ukulele to relaks, radocha z prostych utworów brzmięcych inaczej niż dotęd. Radocha z dęšłwięku wychodzęcego z czegoś malutkiego i ładnego. Nie do opisania, trzeba spróbowaę. Najlepiej zrobię swoje z drewna jakie się lubi wizualnie, z lakierem jaki się podoba itd.
Jedno jest pewne - ukulele zagra ładnie jak będzie miało cieniutkę płytę wierzchnię. Dla soprano 0,9mm jest wystarczajęco, nie wiem jak w tenorach, ale też bym próbował <1mm. żebrowanie jak najdelikatniejsze w przekroju, tam nie ma dużych sił, a jak płyta wierzchnia się nie odezwie - to będzie pucha, pudełko dudnięco pohukujęce - czyli efekt sklepowego ukulele za 300zł.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Dobra improwizacja to wypadkowa dobrej techniki, ciekawej osobowołci muzyka, jego stanu ducha i trafnej intuicji. Podczas improwizacji głowy nie może zaprzętaę nic poza muzykę, rytmem i uczuciami. Bez technicznej pewnołci wyjdzie jedynie niezgrabne plumkanie.
Oczywiłcie wprawny muzyk zawsze coś zagra na każdym instrumencie ale jełli mówimy o sprawnej improwizacji to bez konkretnego przeęwiczenia gam na innym strojeniu nic z tego nie wyjdzie. To podstawa.
Oczywiłcie wprawny muzyk zawsze coś zagra na każdym instrumencie ale jełli mówimy o sprawnej improwizacji to bez konkretnego przeęwiczenia gam na innym strojeniu nic z tego nie wyjdzie. To podstawa.
no tak, każdy czuje to po swojemu wie czego mu potrzeba. Na pewno trzeba się przestawię ale przede wszystkim polubię instrument i możliwołci w kreowaniu brzmienia jakie oferuje. Ja lubię improwizowaę choę nie mam imponujęcych technik, proste dęšłwięki, może dlatego technika tak mnie nie ogranicza bo w prostym graniu niewiele jej jest z definicji:) Musisz spróbowaę, przekonaę się sam. To nie jest raczej instrument do rocka, bo rock będzie zawsze brzmiał na ukulele jak jakił performance, dziwadło, coś jednorazowego, zabawnego...w kanon się nie wplecie. Ale już bluesowe granie może wyjłę prawdziwie, nie wspominajęc o folku. Czyli reasumujęc red king crimson zabrzmi łmiesznie, ale girl from ipanema już nie:)
pozdrowienia
Piotr
Piotr