Reperacja pąkniącia lakieru przy łączeniu gryfu z korpusem.

Czyli chemia w lutnictwie.

Moderator: poco

LAG

Reperacja pęknięcia lakieru przy łęczeniu gryfu z korpusem.

Nieprzeczytany post autor: LAG »

Witam.

Drodzy forumowicze. Zabrałem się za " dłubanie "przy zakupionej niedawno gitarze. Nie jest to jakał wyszukana konstrukcja ale jako egzemplarz "szkoleniowy" wydaj się całkiem ok. Zamierzam zmienię kształt główki i przemalowaę całołę. Niestety napotkałem parę elementów które wymagaję porady. Przy łęczeniu gryfy z korpusem są dwa pęknięcia lakieru.
SL747900 (Medium).JPG
SL747901 (Medium).JPG
Ponieważ chcę wszystko przemalowaę na biało albo kremowo moje pytanie jest następujęce.

Musze to jakoł zabezpieczyę żeby nie wyszło po nowym malowaniu?
Z tego co widaę to nie jest to pękniecie drewna. (hmmm swoję drogę to okazało się ze to sklejka ;-) ) ale mi to nie przeszkadza. Chcę się troszkę wprawię więc jak coś się nie uda to nie będzie mi szkoda.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Re: Reperacja pęknięcia lakieru przy łęczeniu gryfu z korpus

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Standard ;) Trzeba zedrzeę dechę do drewna (sklejki) i położyę podkład i lakier na nowo. Jak nie zedrzesz do zera i zostawisz stary podkład to będzie wyłazię od nowa.
Awatar użytkownika
Andrzej

Nieprzeczytany post autor: Andrzej »

To jest pęknięcie drewna i zawsze będzie wychodzię .
Wasyl

Nieprzeczytany post autor: Wasyl »

To nie jest pęknięcie drewna. W tych miejscach zbieraję się jakieł naprężenia i bardzo często lakier pęka akurat tutaj. Tak jak Piniu napisał, można przyjęę, że to jest standard...
Awatar użytkownika
Andrzej

Nieprzeczytany post autor: Andrzej »

Wasyl pisze:To nie jest pęknięcie drewna. W tych miejscach zbieraję się jakieł naprężenia i bardzo często lakier pęka akurat tutaj. Tak jak Piniu napisał, można przyjęę, że to jest standard...
Aaa to sam lakier z wierzchu pęka :-)

Dzieje się tak przeważenie w tym samym miejscu . To częsty przypadek w stratach . Tu na forum ktoł kiedyś opisywał co jest przyczynę (chyba Zenek )
Obrazek
Obrazek
Obrazek
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Nie ma , koledzy, skutku bez przyczyny, a przyczynę jest praca drewna i działanie tzw. karbu. W tym przypadku karbem jest ostre przejłcie pomiędzy dołem i bokiem kieszeni gryfu. :-(
W obróbce metalu na rysunkach jest zawsze napisane "ostre krawędzie zatępię" oraz we wszystkich wewnętrznych krawędziach tworzęcych taki kętownik jest podany promieł jaki musi byę w miejscu styku.
Tulejki zaciskowe poważnych narzędzi od obróbki materiałów tak maję w miejscu gdzie kołczy się nacięcie wewnętrzne np. https://www.narzedziowy.pl/66624_KRESS- ... 75-mm.html. W innych to zakołczenie jest zwykle półokręgłe. W naprawach pękajęcych szyb samochodowych stosuje się zabieg nawiercania kołca pęknięcia celem zatrzymania tego procesu.
Taki sam zabieg można spróbowaę zrobię przy gitarze i otwór zalaę lakierem elastycznym. Może proces nie będzie się pogłębiał, a rysa może byę widoczna. O ile to komuł nie przeszkadza. :-D
W przypadku drewna niedosuszonego, ale nawet i dosuszonego następuje efekt podobny do "rozwierania" się tego powstałego w kieszeni 'kętownika' bo drewno całe życie pracuje.
To, czy taki efekt występi czy nie, jest w dużej mierze uzależnione od miejsca, gdzie występuje, gatunku drewna i na czym się uwidoczni. Czasami pracuje drewno do wewnętrz-zaciska się.
W przytoczonych przykładach zdjęę, to w tych transparentnych jest chyba jesion, a to wyjałnia powód.
Ponieważ lakier jest twardy, a łcianki kieszeni "rozwieraję" się, musi coś pułcię i puszcza lakier. Poczętek pęknięcia jest wyraęšłnie zaznaczony.
Gdyby kieszeł wykonaę narzędziem ze złamanę krawędzię tnęcę http://www.pafana.pl/r55422.php było by ideałem, ale to są często sprawy kompromisu pomiędzy kosztami, a efektami i dlatego prołciej jest produkowaę narzędzia z ostrymi przejłciami. /noże wymienne z węglików spiekanych stosowane w obróbce metali fabrycznie maję nadane promienie krawędzi tnęcych/
Póki co, trzeba z tym żyę i wg mnie nie ma sensu z tym walczyę.
Nowy lakier, również twardy i znowu pęknie.
Półłrodkiem, no może kompromisem będzie użycie lakieru akrylowego typu samochodowego, w przypadku wymiany powłoki lakieru z tego powodu.
Takie pęknięcie może też przydaę instrumentowi autentycznołci pochodzenia, stosowanego lakieru, skoro w innych wyrobach tego producenta jest ten sam defekt. Może i cena byę adekwatna do wartołci obiektu ... ;-) :-D
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
LAG

Nieprzeczytany post autor: LAG »

Dzięki wszystkim za odpowiedęšł. Najpierw muszę się zajęę gryfem i główkę. Raczej zdecyduję się na zdarcie lakieru w całołci. Czy wchodzi w rachubę zdjęcie go opalarkę?
Wasyl

Nieprzeczytany post autor: Wasyl »

zależy co to za lakier, jeżeli poliuretan albo coś podobnego to opalarka i skrobak do szyb mogę daę radę, natomiast nie wiem czy koledzy się nie obrażę za takie nielutnicze czynnołci :P
Musisz uważaę żeby nie podziobaę drewna.
ODPOWIEDZ