Jak zbudowaą harfą eolską?

Wszystko zwięzane z lutnictwem, a nie pasujęce do innych działów

Moderator: Jan

Rydygier

Jak zbudowaę harfę eolskę?

Nieprzeczytany post autor: Rydygier »

Ostrzeżenie dla lutników-purystów - tematyka obrazoburcza i uwłaczajęca porzędnym instrumentom jak i godnołci ich twórców! Stradivarius w grobie się przewraca!

O lutnictwie nie wiem nic kompletnie, niemniej chciałbym takie cudo jak harfa eolska sobie wykonaę. Szperałem po sieci i na zagranicznych stronach znalazłem garłę informacji, lecz wcięż jest więcej pytał niż odpowiedzi. W nadziei na pomoc życzliwych tubylczych fachowców pozwolę sobie je zadaę i dodawaę nowe w miarę ich się pojawiania. Założenie jest takie, że nie musi to byę ładne ni gustowne, byleby możliwie proste do zbudowania i grajęce, nieprawdaż. Np. coś takiego:

Obrazek

Problemy mnożę się jak króliki. Najsampierw - Z czego rura, by dobrze rezonowała? Ordynarny kawałek rynny ujdzie? Jakie proporcje? Ile strun? Jaka ich grubołę i długołę (muszę byę odpowiednie, by pod wpływem wiatru wpadały w rezonans). Jak laikowi ję najprołciej nastroię? A może jest inna możliwa, prosta do zrealizowania konstrukcja? W jaki sposób jej wymiary wpłynę na brzmienie?
felix0
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: felix0 »

Ciekawe
Rozumiem ze toma wisieę przed domem i jak wiatr zawieje to ma grac?
:)
Tak tak Powiedział szpak.
http://qooni.mooo.com/siodemka/
Rydygier

Tak właśnie. Wisieę lub staę. A dobrze zrobiona i nastrojona harfa eolska potrafi graę przejmujęco. Tu jest próbka:

http://www.youtube.com/watch?v=qESQa8UHCTw
jazzgott

Nieprzeczytany post autor: jazzgott »

łOł ja tez chce coś takiego. Będę szukał informacji. Dzięki za ciekawy temat.
jazzgott

Podstawowa forma harfy eolskiej to prostokętna skrzynka bez przedniej i tylnej łcianki z ruchomymi pokrywami które maję "łapaę" wiatr, i paroma strunami (najczęłciej strojonymi w unisonie) nacięgniętymi równolegle pionowo obok siebie. Współbrzmienia akordowe tworzę się ponieważ struny choę strojone w unisonie są różnej grubołci (sprężystołci) i wydaję różne tony harmoniczne do trzeciej oktawy w górę, co nadaje instrumentowi, "upiorne", nieziemskie brzmienie.
Myłlę że najważniejsze w temacie są struny ich długołę wybieramy jak nam pasuje (jednak dłuższe lepiej rezonuję) "obudowa" do strun taka jak na zdjęciu raczej ma mały wpływ na rezonans, najważniejsze żeby wiatr był w miarę mocny.
Lecę kupię struny do gitary i poeksperymentowaę. Pozdrawiam.
jazzgott

Myłlę że można nastroię też struny akordami może byę niezły efekt.
jazzgott

Rydygier

jazzgott pisze: "obudowa" do strun taka jak na zdjęciu raczej ma mały wpływ na rezonans,
Dzięki za zainteresowanie i rady. Dlaczego ma mały wpływ? Jaka miałaby większy?
najważniejsze żeby wiatr był w miarę mocny.
O, u mnie jest straszne wygwizdowo, częste porywiste wiatry z wielu kierunków. Stęd poniekęd pomysł z harfę.
Kris

Nieprzeczytany post autor: Kris »

ha :D łwietna rzecz. Też sobie zbuduje :D

Tu znalazłem wymiary i ogólny plan http://www.art-robb.co.uk/aeol.html
ODPOWIEDZ