W moim basidle chcę zamontowaę dwa humbuckery aktywne Merlina (Bassblaster).
Przetworniki posiadaję wbudowanę elektronikę. W zestawie wraz z każdym przetwornikiem otrzymałem połęczone potencjometry, gniazdo jack itp - w układzie 1x volume i 1x tone.
Mógłbym zamontowaę takie dwa zestawy i miałbym 2xvolume i 2x tone. Ale chcem inaczej

Myłlałem, żeby tuż przed wejłciem sygnału w gniazdo jack daę pięty potencjometr głołnołci. Merlin odpisał:
Kod: Zaznacz cały
Szanowny Panie.
Mam złe przeczucia co do układu z trzema głołnołciami. Myłlę, że to zły pomysł. Uważam, że znacznie bardziej elegancki i skuteczny będzie zwykły układ typu Jazz Bass (2 x volume + 1 x tone). Jełli jednak chce Pan montowaę te trzy głołnołci to można spróbowaę z potencjometrem 25kA (taki jak w zestawie) i w taki sposób jak Pan napisał. Warto jeszcze zastanowię się nad takim ukladem jak w Les Paul'u ale bez przełęcznika (2 x volume + 2 x tone). Taki uklad mozna tak połęczyę, że skręcenie któregokolwiek potencjoimetru volume będzie wyciszało bas do zera.
Niżej załęczam schemat połęczenia dostępny ze strony merlina (tylko dla jednego przetwornika).
Pytania są dwa:
1. Jak to połęczyę, żeby był blend pot i 1x volume
2. w sklepach obecnie nie widzę dostępnych gitarowych blend potów. Czy nie są to zwykłe potencjometry stereo?