Balans przetworników aktywnych - jak połączyą?

Jak się to robi ... pytania i odpowiedzi.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
shopiK

Balans przetworników aktywnych - jak połęczyę?

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

Koledzy, potrzebuję porady.
W moim basidle chcę zamontowaę dwa humbuckery aktywne Merlina (Bassblaster).
Przetworniki posiadaję wbudowanę elektronikę. W zestawie wraz z każdym przetwornikiem otrzymałem połęczone potencjometry, gniazdo jack itp - w układzie 1x volume i 1x tone.

Mógłbym zamontowaę takie dwa zestawy i miałbym 2xvolume i 2x tone. Ale chcem inaczej :-) Zależy mi bardzo, żebym jednę gałkę mógł wyciszyę cały bas, żeby potem po zgłołnieniu na scenie nie musieę znów "szukaę" balansu przetworników. (przy obecnym układzie musiałbym łciszaę obydwa przetworniki osobno).

Myłlałem, żeby tuż przed wejłciem sygnału w gniazdo jack daę pięty potencjometr głołnołci. Merlin odpisał:

Kod: Zaznacz cały

Szanowny Panie.
Mam złe przeczucia co do układu z trzema głołnołciami. Myłlę, że to zły pomysł. Uważam, że znacznie bardziej elegancki i skuteczny będzie zwykły układ typu Jazz Bass (2 x volume + 1 x tone). Jełli jednak chce Pan montowaę te trzy głołnołci to można spróbowaę z potencjometrem 25kA (taki jak w zestawie) i w taki sposób jak Pan napisał. Warto jeszcze zastanowię się nad takim ukladem jak w Les Paul'u ale bez przełęcznika (2 x volume + 2 x tone). Taki uklad mozna tak połęczyę, że skręcenie któregokolwiek potencjoimetru volume będzie wyciszało bas do zera.
Po pierwsze nie rozumiem tego ostatniego pomysłu. A po drugie. Wolałbym układ taki, bo doczytałem, że też się stosuje: 1xvolume (sumy) 1x blend pot (balans przetworników), i 2xtone (dostarczone w zestawie).

Niżej załęczam schemat połęczenia dostępny ze strony merlina (tylko dla jednego przetwornika).

Pytania są dwa:
1. Jak to połęczyę, żeby był blend pot i 1x volume
2. w sklepach obecnie nie widzę dostępnych gitarowych blend potów. Czy nie są to zwykłe potencjometry stereo?
Załączniki
merlin_wiring.jpg
poco
Moderator

Re: Balans przetworników aktywnych - jak połęczyę?

Nieprzeczytany post autor: poco »

Jak dla mnie, to ten fragment z pisma Merlina mówięcy, że można dowolnym łciszyę wszystko jest niezrozumiały. Ale co tam, prędów nie widaę.
Masz rację z tym stereo potkiem, ja bym go właśnie tak wykorzystał jak napisałeł.
Co do sumy, to jest to dla mnie jasne, że wystarczy sygnały ze stereo podaę na łrodkowę nóżkę sumy ,a z bocznej jeden na masą i masz dalej 4 pokrętła. Ponieważ są to aktywne, przetworniki, to i pewnie za dużych strat sygnału nie będzie.
Z tę masą tylko nie wiem jak jest, czyli, czy to jest masa całej elektroniki i zasilania, czy minus elektroniki jest odseparowany od minusa zasilania. Podobnie ma się sprawa z gniazdem gitary i wzmacniacza - sprawa możliwych sprzężeł i przydęšłwięków oraz możliwego napięcia stałego na wyjłciu z gitary. Różniste cuda się potem dzieję. Ale , to tylko moje rozważania.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
shopiK

O masą też pytałem. Mówię, że w tym wypadku (aktywne) nie trzeba łęczyę masy z mostkiem i gniazdem. Jedynie minus zasilania.

Kod: Zaznacz cały

Z masą jest tak, że klasyczne podłęczenie jej do strun niesie ze soba niebezpieczełstwo porażenia prędem grajacego ( w pewnych warunkach). 
Odłęczenie tej masy od strun w gitarach z przetwornikami pasywnymi powoduje znaczęcy wzrost zakłóceł (jełli sprzęt nie jest włałciwie uziemiony). 
Przetwornik aktywne maję znacznie niższy poziom zakłóceł i można zrezygnowaę z podłęczania masy strun. Tak jest bezpieczniej. Ale jesli ktoł chce koniecznie masą podłęczonę do strun to można to zrobię.
Awatar użytkownika
shopiK

Czy zatem taki schemat będzie odpowiedni?
Załączniki
shopik_bass_wiring.jpg
Awatar użytkownika
Makowy

Nieprzeczytany post autor: Makowy »

Można też zrobię blend na zwykłym, pojedynczym potku. Na skrajne nóżki podajesz sygnały z pickupów (już po filtrze tonów) a ze łrodkowej bierzesz wyjłcie na master volume.
Awatar użytkownika
shopiK

W sumie rzeczywiłcie. A nie będzie jakił problemów fazowych? Czemu stosuję takie dziwaczne "blend poty"?
ODPOWIEDZ