Zacznę od tego, że nie jestem zwolennikiem frezowania/wycinania korpusu przy użyciu freza z łożyskiem, uważam bowiem, iż limit regulacji głębokołci cięcia jest zbyt dużę wadę.
Cały czas zastanawiałem się jak w prosty sposób wykonaę to zwykłem frezem prostym. Oczywiłcie pierwsze co przychodzi do głowy to użycie tulejki kopiujęcej, ale to wymaga wykonania szablonu pomniejszonego o odległołę od krawędzi tulejki do krawędzi tnęcej freza. Powstało pytanie jak to zrobię. Przekopałem trochę forum i znalazłem, że w autocadzie jest opcja offset. Oczywiłcie nie miałem zamiaru wydawaę pieniędzy na program więc pobrałem na ubuntu darmowy librecad. Niestety program ten umożliwiał offset tylko prostolinijnych rysunków. Problem nie został więc rozwięzany.
Póęšłniej wymyłliłem, że mógłbym zbudowaę stojak do frezarki tak aby mieę pod nię stół z pinem w linii z frezem i o jego rozmiarze, czas niestety pokazał, że nie mam zwyczajnie kiedy...
Raz na gumtree znalazłem takę gotowę, była nawet dołę długo dostępna i pod koniec sprzedajęcy obniżył trochę cenę, ale nie mogłem sobie pozwolię na zakup :(
W kołcu mnie olłniło i znalazłem proste rozwięzanie, które mam nadzieję komuł z Was również ułatwi życie

Możecie się zastanawiaę dlaczego wybrałem mdf, przecież krawędęšłtej płyty wymaga utwardzenia. Tak i tym problemem zajmę się zaraz, rozwięzujęc przy okazji inny problem jaki powstanie przy doborze freza.
Idealnie było by mieę frez 30mm z łożyskiem 1/2cala (12,7mm) wtedy frezujęc ten szablon mielibyłmy idealnę odległołę jaka jest potrzebna dla tulejki kopiujęcej (zakładajęc, ze wycinamy frezem 1/2cala). 3/8 cala to w zaokręgleniu 9,5mm a więc troszeczkę więcej niż potrzeba bo odległołę od freza (1/2cala) do tulejki to 8,6mm. Już obiecałem, że ten problem też rozwięże i będzie to tak:
Zauważyłem, że dołę ciężko utrzymaę stabilnołę frezarki podczas frezowania rogów. Rozwięzaniem może byę podłożenie czegoś tak aby frezarka miała podparcie z dwóch stron. Kolejna sprawa to jełli ktoł chce ostro zakołczone rogi to nie można objeżdżaę dookoła tylko dojechaę do kołca rogu z jednej strony i zaczęę drugę stronę tak aby zachowaę ostry kęt. Prawdopodobnie konieczne będzie wstępne wycięcia aby łatwiej było manewrowaę frezarkę.
Kolejna sprawa która przyszła mi do głowy to owinięcie tulejki kopiujęcej tałmę, tak aby wycięę korpus z małym (milimetr?) nadmiarem i na koniec zdjęę tałmę i przefrezowaę wszystko jeszcze raz, tym razem zbierajęc całę grubołę deski na raz. w ten sposób powinno usunęę się wszelkie nierównołci po wycinaniu.
Generalnie szablon ten wykonałem tylko w celach demonstracyjnych, ale jestem zadowolony z rezultatu i postanowiłem zostawię go i byę może wykorzystaę w przyszłołci.