Plany do gitarolutni

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

Awatar użytkownika
Marcin93

Plany do gitarolutni

Nieprzeczytany post autor: Marcin93 »

Miałem bardzo duży problem, ze znalezieniem planów do gitarolutni,
niestety nie otrzymałem takowych ani z internetu ani od twórców takich lutni ze ZPAL.
Natknęłem się natomiast na grafikę dobrej jakołci przedstawiajęcę takie plany, brakowało mi jedynie skali, którę dopasowałem poprzez znajomołę długołci menzury w standardowych rozmiarach tejże lutni + wymiary gotowej lutni. Po skalowaniu w programie i złożeniu tych planów do kupy udało mi się uzyskaę w miarę dokładny plan. Moje pytania brzmię:
1. Czy z tych planów da się wykrełlię dokładny kształt listew składajęcych się na pudło rezonansowe? (a jełli tak, to w jaki sposób).
2. Jak wykrełlię listwę spajajęcę tył lutni, na dole?
3. Czy wybór drewna:
-gryf i listwy pudła: klon
-płyta wierzchnia: łwierk
-podstrunnica, siodełko i podstawek: palisander.
To dobry wybór?

Plany załęczam poniżej
Załączniki
oczywiście posiadam te plany w dużo wyższej rozdzielczości
oczywiście posiadam te plany w dużo wyższej rozdzielczości
Awatar użytkownika
Jerzy S

Re: Plany do gitarolutni

Nieprzeczytany post autor: Jerzy S »

Co do kształtu listew to jest pewien sposób.. Zrób sobie model pudła np z pianki w sprayu lub ze styropianu, następnie naklej nał papier i dokładnie wyrysuj linie płatków pudła. Odkleisz papier i będziesz miał kształt modułów.
Jełli chodzi o drewno, to wybór ok (taki gitarowy :)), kiedyś Ci przesłałem strony o lutniach - tam masz podane specyfikacje poszczególnych instrumentów, wystarczy jak dobrze poszukasz. Mam u siebie w lutni mostek z palisandru i wydaje mi się zbyt miękki jak na tę czełę. Struny z owijka się wgniataję. Lepszy byłby heban.
Awatar użytkownika
Marcin93

Dziękuję Pięknie.
Nie rozumiem tylko samego sposobu naklejania papieru na model,
w jaki sposób mam to zrobię? Pokryę cały model papier mache i wycinaę płatki? Boję się, że to może byę strasznie niemiarodajne :/
Awatar użytkownika
Jerzy S

Pokryj model dołę cienkę warstwę papieru i po rozrysowaniu wytnij. Ten sposób da Ci dołę mocno przybliżone wymiary i kształt płatków, oczywiłcie i tak podczas przygotowywania deseczek będziesz musiał je wszystkie dopasowaę. Bardzo przydaje się również w tym momencie (podczas dopasowywania) kopyto odwzorowujęce kształt pudła.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Majęc taki plan możesz sobie wykrełlię kształt listewek pudła z dowolnę dokładnołcię, ale musisz znaę rysunek techniczny i zasady geometrii wykrełlnej zwięzane z rozwinięciami płaszczyzn złożonych.
Nie wiem, czy nie ma gotowych programów komputerowych pozwalajęcych tworzyę takie konstrukcje.
Jurbassteck podał techniczny sposób uzyskania takich listewek, taki "na pniu' , ale wymaga to dokładnego wykonania tzw. "kopyta". Na nie nakleię można może nie papier, bo nie da się tak łatwo odwzorowaę jego kształty do kopyta i lepszym sposobem będzie zrobienie masy papier mache, którym odwzorujesz kształt bardzo dokładnie, a po narysowaniu linii , ponumerowaniu i wycięciu masz to , co chciałeł.
Podejrzewam, że na tym samym kopycie da się dokonaę montażu pudła
Na rysunku są zaznaczone wzmocnienia poprzeczne i według nich , w tym samym miejscy rozmierz rozstaw tych 'listków' na papier mache. Możesz tych poprzecznych wzmocnieł narysowaę sobie więcej, to wtedy dokładnołę kształty będzie większa.
pamiętaę należy, że to nie jest powierzchnia płaska, a sfera, gdzie przestrzeganie zasad stereometrii jest warunkiem podstawowym uzyskania stosownego efektu.
Nie zmienia to faktu, że przy wykonywaniu samego pudła będziesz i tak korygował kształt tak, aby następiło równe połęczenie. Ale to już z jurbasstkiem dogadasz sobie.
Nie mam wiedzy n/t ilołci tych listków, czyli, czy jest jakił wzorzec min-max, czy można sobie dowolnie podzielię, bo im więcej elementów, tym dokładniejsze odwzorowanie.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Marcinie,
Na czymł musisz układaę wygięte lamele więc potrzebujesz formy/kopyta. Majęc takie kopyto możesz już odwzorowaę kształt lameli. Co Ci da wykrełlenie tych lamelek z planu skoro nie masz formy? A tak majęc kształt - robisz element pod ten kształt. Cięgłołę/gładkołę powierzchni klejonej z pasków uzyskujesz przez szlifowanie

O teorii napisał Ryszard - zwrócił uwagę na najważniejsze rzeczy. Jednak natrudzisz się przy odwzorowywaniu powierzchni na płaszczyznę a niewiele Ci to da w praktyce. Zrób kopyto. Jak umiesz działaę w programach CAD to wrzuę tam plany i pomierz je dokładnie, pozaokręglaj, powyrównuj, zrób przekroje do wzorników i twórz kopyto. Jak jednorazowa zabawa to zrób prowizorkę, jak chcesz mieę formę na lata to zrób ję porzędnie.
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Marcin93

Dziękuję Pięknie za pomoc, nie pozostaje mi nic innego, jak wzięę się do pracy.
Mam jeszcze pytanie, czy kopyto najlepiej robię z drewna (tak jak większołę kopyt jakie widziałem) czy np. mogę (znajęc się na materii) zrobię do drewnianego szablonu model z gliny modelarskiej, następnie odlaę negatyw i pozytyw z gipsu? Czy gipsowe kopyto (wzmocnione kazeinę) nadawałoby się na takowe kopyto?
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Hmm - ja nie wiem, nie miałem do czynienia z czymł takim. Obmyłl sposób dociskania lamelek do kopyta, albo podpatrz lepiej na YT i sam oceł czy taki gips nie będzie zbyt ryzykowny, zawsze może upałę;)
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

Od razu zaznaczam, że specem od grafiki 3d nie jestem. Moja wiedza jest dołę ograniczona, ale ostatnio jakieł próby modelowania czynię. Byę może Marcin siedzi w tym głębiej. Alternatywę do kopyta jest wymodelowanie całołci w jakimł programie i dokonanie rozkroju na płaszczyznę. Tak na szybko moja próba w Rhino. Kształt jest tylko zbliżony do tego, który jest na planie, ale chodzi o ogólnę zasadę. Przy pomocy krzywych i łuków stworzyłem "szkielet", na którym zbudowałem powierzchnię. Takie kliny jak w balonach na ogrzane powietrze. Póęšłniej taki klin można rozwinęę na płaszczyznę. I to wsio.. masz gotowe kształty paneli.

Obrazek

T.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

"Tak to wkrada sie technika nocę do akademika"
P
Awatar użytkownika
Jerzy S

Kopyto, jak mi się wydaje może byę (przynajmniej w jednorazowej produkcji) z gipsu ponieważ i tak będzie służyło tylko do ustawienia lamelek względem siebie. Nie wiem jak jest w lutni romantycznej (gitarolutni), ale teorby i lutnie renesansowe posiadaję od strony gryfu drewniana wstawkę która trzyma lamelki na miejscu. Ponadto lamelki są sklejone bokami, oraz od wewnętrz podklejone tałmę (powinna byę z pergaminu, ale papier też zda egzamin).
Tu masz ciekawie rozwięzane kopyto wprawdzie na podstawie budowy OUD, ale może Ci pomóc https://www.youtube.com/watch?v=tsAvBXUOKvw
Tu masz inny sposób https://www.youtube.com/watch?v=aMBMGRcRbG0
ODPOWIEDZ