Radius

Jak się to robi ... pytania i odpowiedzi.

Moderator: poco

nieryey

Radius

Nieprzeczytany post autor: nieryey »

Witam.
1. Co to w ogóle jest radius?
2. Czy jest jakił wzór na jego obliczenie?
3. Jak wykonaę domowej roboty klocek do szlifowania radiusa?
scar1192

Nieprzeczytany post autor: scar1192 »

no jak masz podstrunnice, to jej powierzchnia jest fragmentem walca , ktorego przekroj poprzeczny ma jakis promien (wlasnie radius), zakrzywienie takowe pozwala na latwiejszy dostęp do strun, czy to mozna obliczac? nie mam pomysłu, po co by to było xD co do wykonania klocka nic ci nie powiem, poza tym ze to musi byc klocek z wklesnieciem o wlasnie odpowiadajacym ci radiusem :D

A i moze walec to zle porownanie, raczej mialo to byc takie pogladowe wytlumaczenie, gdyz w rzeczywistosci gitary (przynajmniej niektore :D ) maja rozny radius na obu koncach podstrunnicy :) nie gwarantuje, ze moja odpowiedz nie ma bledow , ale wydaje mi sie, ze nic nie pominalem :D pzdr
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Oscar wyjałnił co to jest radius dobrze, dodaę należy, że przyjęto do wymiarowania miarę angielskę , w calach. Nazwa radius jest stosowana jako specyficzne dla lutnictwa i nie tłumaczęca istoty zgodnie z trełcia. Można przyjęę, że to jest idiom, tak jest wygodniej. Co do zróżnicowania tego"radiusa" na długołci gryfu, to jest mitologia, lub próba robienia multiwity z mózgu przez "wykształciuchów" lutniczych, a tym samym dla zamieszania uzasadniajęcego cenę za usługę np. wymiany progów :D . Jeżeli przyjmiemy tłumaczenie oscara i wyobrazimy sobie ten walec, to weęšłmy szerokołę szyjki na poczętku walca i szerokołę mostka na kołcu, a następnie wytnijmy ten kawałek z powierzchni walca. Czy krzywizna na poczętku będzie inna niż na kołcu? Tylko szerokołę podstrunnicy będęcej częłcię tego wyciętego z walca kawałka będzie się zmieniaę, nie radius! Dlatego gitary basowe maję mniejszy promieł podstrunnicy/ zwykle ok 10"/ niż pozostałe /12,14,16"/, a klasyki wręcz płaskę. Problem i koniecznołę zmiennego radiusa podstrunnicy powstał by w przypadku węskiego gryfu przy szyjce, a baaardzo szerokiego przy gitarze. :D Proszę dla zobrazowania przyjęę, że radius jest równy połowie szerokołci gryfu 8) .Dla takiej konstrukcji umożliwiajęcej korzystanie z instrumentu radius dężył by do nieskołczonołci, czyli bliżej płaszczyzny niż krzywizny. :D Dlatego więc nie ma potrzeby wykonywaę zmiennej krzywizny podstrunnicy gdyż zmiana położenia strun nad podstrunnicę w trakcie gry jest pomijalnie mała, a zatem nieistotna. Upraszcza to kardynalnie sprawę projektowania i konstrukcji narzędzi do wykonywania krzywizny podstrunnicy.Pozdrawiam Ryszard.
via vita curva est
Macck

Nieprzeczytany post autor: Macck »

Mam pytanie odnołnie radiusa, tworzymy go naklejajęc podstrunnicę z "radiusem" czy musimy również mieę na samym gryfie taki radius?

Jak przygotowaę bloczek do tworzenia radiusa 15" ?
Można taki kupię?
poco
Moderator

Macck. Wysil się troszkę, tylko troszkę, a znajdziesz odpowiedęšłna każde z pytał. Poza tym wystarczy przeczytaę posty wyżej, posty z podstrunnica w tytule, poczytaę o tradycyjnie uznanych i stosowanych radiusach w odniesieniu do konkretnego typu gitary. Zatem elementarnę wiedzę zdobywasz tu i teraz korzystajęc z trełci będęcych już na forum. Dym jaki wprowadzasz ilołcię pytał w jednym temacie, radosna ekscytacja tym co chcesz robię, głód wiedzy jaki okazujesz - chyba nie pozorowane?, powoduje, że z dużę dozę rezerwy podchodzimy do odpowiedzi-przynajmniej ja, albowiem tychże odpowiedzi już udzielono!
Spontanicznołę, to piękna cecha, ale w nadmiarze staje się uciężliwa. Pytaj o to, czego jeszcze nie ma na tym forum, ale w odniesieniu do tego co robisz, a nie o wszystkim i o niczym, czyli takie łowienie ryb przed niewodem. Co do radiusa 15", to stosuje się je tylko w ukulele concert. Nie znaczy to, że nie można zrobię dowolny radius. Resztę doczytaj. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Macck

Nieprzeczytany post autor: Macck »

Dziękuję za odpowiedzi i przepraszam za nawałnicę pytał ;-)

Radius 15" ma byę bo taki jest w oryginale, a skoro tak wymyłlił wielki mistrz
John "Accuracy" Petrucci, to widocznie jest to ułatwienie w
"shreddingu" ;-) W moim byłym ibanezie chyba nawet większy był.

Jak to się profesjonalnie nazywa? Allegro odrzuca zapytania o "radius block" "radius" "bloczek z radiusem"
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

15 cali to problem. To nietypowy promien , standart to 7,25 , 9,5 , 12 i 16. Takie sa w handlu. Najblizszy to 16-stka. Roznica bedzie minimalna , to juz jest dosc plaska podstrunnica.
Jezeli jednak chcesz zostac przy 15 calach (38,1cm) to bedziesz musial to zrobic " na piechote". Najpierw trzeba zmajstrowac szablon a potem szlifowac uzywajac czegos plaskiego (profil aluminiowy na przyklad) z naklejonym papierem sciernym , sprawdzajac co jakis czas szablonem. Klocek 16 cali wyniesie Cie u Rockingera 15 euro i bedzie o wiele latwiej.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Takie bloki najlepiej kupię wykonane z twardego drewna.
Choęby buk, ja również kupiłem na tym portalu i trafiłem na topolowe, porażka.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Andrzej

Nieprzeczytany post autor: Andrzej »

Tak na chłopski rozum Radius to po polsku promieł w geometrii oznaczony jako r ,a promieł to połowa łrednicy np rury . Więc weż załatw sobie łcinkę rury kanalizacyjnej o odpowiedniej łrednicy .Połowa tej łrednicy zamieniona na cale będzie będzie wyznaczała radius . Rury kanalizacyjne z tworzywa sztucznego są praktycznie idealnym okręgiem i maję dosyę grube łcianki więc wytnij pasek wzdłuż takiej rury o szerokołci np 12 cm i długołci powiecmy 25 cm i masz blok radiusowy nie gorszy od tych z alegro.
poco
Moderator

Andrzej. Ty też chcesz wymyłlasz proch? Nie obrażaj chłopów. :D Co to jest radius i skęd nazwa już na tym forum napisano. Przeczytaj mój post na tej stronie, to trochę się dowiesz; więcej w innych postach. Co do rury kanalizacyjnej , to ona służy tylko do przesyłu g....a, a nie jako wzorzec radiusa.
To co napisał Zenek n/t wymiarów radiusów pomnożone przez 25,4 mm da Ci wymiar tego promienia krzywizny! Winszuję znalezienia takiej rury.
Jak nie kupisz bloczków gotowych, to zrobię je można metoda frezowania klocka drewnianego, np. z brzozy o wymiarach w mm 80x40x 110 i 80x40x 290. Te dwa klocki będę stanowiły komplet do danego wymiaru radiusa.
Najpierw trzeba zrobię sobie wahadło, na którym zawiesi i zamocuje się frezarkę. Moze to byę mdf, sklejka, itp. materiał. Ramie wahadła powinno byę na tyle długie, żeby można było zmiełcię na nim otwory odpowiadajęce długołci równej radiusowi wyrażonej w mm-najlepiej wszystkich stosowanych wymiarów radiusowych- i zamocowanej frezarki. Wymiar ten powinien zawieraę się pomiędzy kołcem freza zamontowanego we frezarce, a punktem łrodka promienia/radiusa. Dla ułatwienia dobrze jest zrobię sobie szablon z rozmieszczeniem otworów z jednoczesnym ujęciem w tym miejsca na frezarkę. Teraz wykonujemy sztywnę konstrukcję przypominajęcę bramę, czyli coś w kształcie odwróconej litery Y , Pomiędzy ramionami górnej częłci Y będzie się przesuwał ten kawałek drewna na radius, a na "nóżce" będę punkty odpowiadajęce tym, które są na ramieniu wahadła. Jednoczełnie przewiercamy ramie wahadła i "bramy" w punktach łrodków promieni wiertłem np. fi 6 i po włożeniu łruby i zablokowaniu nakrętkę z podkładkami-po dwie na stronę -sprawdzię działanie wahadłowego ustrojstwa.
Wielkołę otworu "pomiędzy nogami" tego Y-ka powinna odpowiadaę wymiarom klocka przeznaczonego na radius, ale na tyle ciasno/suwliwie, żeby można go było przesuwaę.
Przed rozpoczęciem frezowania sprawdzię promieł uzyskiwany w tym położeniu frezarki i ew. skorygowaę wysunięciem/schowaniem freza. Uwaga na odkryty frez! stosowaę niewielki posuw z zachowaniem max ostrożnołci!
Uzyskiwanie krzywizny polega na frezowaniu tego klocka poprzecznie ruchem wahadłowym miejsce przy miejscy przesuwajęc go każdorazowo o tyle, aby nie tworzyły się zbyt duże krawędzie po kolejnych przejłciach. Przesuwaę używajęc pomocniczego przyrzędu i broł boże w rękawicach. Inny sposób, to ustawianie i blokowanie wahadła w kolejnych przejłciach i frezowanie wzdłużne klocka, też miejsce przy miejscu. Gotowy klocek wygładzamy papierem łciernym, usuwajęc powstałe krawędzie. Krzywiznę sprawdzamy przymiarem wykonanym np. z preszpanu/ cienkiego tekstolitu/PCV /innego materiału. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Andrzej

Nieprzeczytany post autor: Andrzej »

Nie obraż się ale twoja metoda jest jak zwykle zakręcona jak laska Mikołaja ,a sposób zrobienia bloczka jest kilka razy droższy od kupna takiego bloczka .Chłopak nie ma gdzie załatwię deski a ty proponujesz mu jakieł ewolucje z frezarkę. Jako hydraulik powiem ci że są takie rury ,a takie łcinki można dostaę w każdym dobrym sklepie instalacyjnym.
Kris

Nieprzeczytany post autor: Kris »

Moim zdaniem pomysł Andrzeja jest bardzo ciekawy tani i łatwy w realizacji. Można by skleię kilka warstw do siebie żeby uzyskaę lepszę sztywnołę. Ja radius kupiłem na allegro za ok. 20 zł z przesyłkę. To chyba najprostszy sposób. Nie ma co dużo kombinowaę. Poprzedni sam robiłem ale więcej się męczył nie będę :P
ODPOWIEDZ