Moja pierwsza gitara

Dyskusje na temat budowy gitar akustycznych.

Moderator: poco

Witek

Moja pierwsza gitara

Nieprzeczytany post autor: Witek »

Witam wszystkich

Chciałbym zbudowaę moję pierwszę wymarzonę gitarę. Jednak mam tak wiele pytał... Jak grube powinny byę boczki, top i plecki? Kształtem pudła chcę wzorowaę się na Martinie GPCPA5K. Boczki i plecki planuję z Zebrano, top z łwierku Sitka lub Istebniałskiego. Dalej nie jestem pewien z czego powinno byę ożebrowanie i gryf.
Progi z nierdzewki lub tytanu.

Narzędzia mam i pomysł też. Problem mam już tylko z gryfem i ożebrowaniem.

Pozdrawiam
Witek
Awatar użytkownika
PiotrCh

Re: Moja pierwsza gitara

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

A ja problem widzę gdzie indziej.

Twoje zadanie to: poszukaj informacji na temat grubołci elementów pudła rezonansowego gitary akustycznej. Użyteczne narzędzie: google.pl

Witek, nie gniewaj się, ale to typowe w dzisiejszych czasach u młodych ludzi. Kilkanałcie lat temu nie było tak dostępnego internetu i można było studiowaę, tworzyę. Dził jest wszystko na kliknięcie.
pozdrowienia
Piotr
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Pomoże rowniez studiowanie dokumentacji i opisów topowych modeli gitar.
Przynajmniej jełli chodzi o użyte materiały. Można chyba przyjęę, że w tym wypadku wzorem jest gitara klasyczna. Natomiast konstrukcyjnie sporo odbiega od klasyka.
Witek

Drodzy forumowicze, to nie tak, że nie szukałem i się nie zastanawiałem. Poprostu nie wiem co na poczętek powinienem wybraę. Podobno ma byę jak najciełsza, szukałem jednak potwierdzenia [SMILING FACE WITH SMILING EYES]

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
PiotrCh

Drogi Witku;)

Zadałeł konkretne pytanie:

"Jak grube powinny byę boczki, top i plecki?"

na, które nie ma jednoznacznej jednej łwiętej odpowiedzi. To tak jakbył zapytał - jak gruby ma byę strop, jak szeroki ma byę słup, jak długi ma byę most, jak gruby ma byę pręt zbrojeniowy w płycie balkonowej itp itd.

Wymiary wynikaję z projektu. Nie baw się w projektanta gitar bo nie masz jeszcze doświadczenia - jesteł na poczętku:) Znajdęšłprojekt i zbuduj zgodnie z wymiarami.

Jełli będziesz kontynuował pracę bez projektu, to pytał będzie milion, o wymiary, odległołci, grubołci, kęty. Nie ma budowy bez projektu. Grubołci elementów pudła wahaję się od <1mm do >2.5mm.
pozdrowienia
Piotr
Witek

Witek pisze:Drodzy forumowicze, to nie tak, że nie szukałem i się nie zastanawiałem. Poprostu nie wiem co na poczętek powinienem wybraę. Podobno ma byę jak najciełsza, szukałem jednak potwierdzenia [SMILING FACE WITH SMILING EYES]

Edit: Przed tym jak napisałem na forum i się na nim zarejeatrowałem, bardzo dużo szukałem. Jest wiele planów, tylko że nie akustyków. Elektryki i klasyki. Samego planu akustyka nie znalazłem z dokładnymi wymiarami :c
Awatar użytkownika
PiotrCh

To pożycz od kogoł gitarę i ję pomierz. Można też kupię plany przez internet, Możesz zmierzyę grubołę 10 gitar i wycięgnęę łrednię arytmetycznę, możesz w sklepie poprosię i odrysowaę kształt na papierze... Nie w tym rzecz. Problem jest taki: potrzebujesz planów gitary, w przeciwnym razie pytania namnożę się wykładniczo, a Ty Witku na tę drogę wszedłeł. Znajdęšłplan:)

acoustic+guitar+plans i szukamy:)
pozdrowienia
Piotr
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Tutaj masz plan gitary klasycznej. To wystarczy na poczętek.
Pozdrawiam, Ryszard
Załączniki
Guitareclassiquea0.pdf
(820.77 KiB) Pobrany 251 razy
via vita curva est
Witek

Ja mam poczynione przymiarki, pomierzone materiały c: To nie tak, że zabieram się za coś nie majęc zielonego pojęcia. Od kilku miesięcy czytam, bardzo dużo. Robiłem przymiarki z dwóch gitar:
Obrazek
Obrazek
Mam ich wymiary, zdjęcia ożebrował, prymierzam się do przerysowania tego na papier/karton. Wiem czym by skutkowało samodzielne projektowanie pierwszej gitary :) Dlatego wszystko będę bazował między nimi z wyjętkiem główki, mostka i bindingu.

Z drewnem pracowałem, z plastikiem też. Mam mało lat, jednakże 7 z nich jestem modelarzem c: Spitfire w 1:12, już nie pamiętam skali, zbudowałem z drewna. Rozpiętołę skrzydeł to 1,5m. Cała konstrukcja; żebra skrzydeł, ogona i kadłuba c:
Pytania owszem będę, ale w ostatecznołci. Wiem jak denerwujęce jeat odpowiadanie c: Większołę odpowiedzi znalazłem na Waszym forum, za co jestem ogromnie wdzięczny. Wiem od czego zaczęę i powolutku chciałbym właśnie ten projekt dężyę.

Pozdrawiam
Witek

Awatar użytkownika
PiotrCh

i to jest słuszna koncepcja:)
powodzenia
pozdrowienia
Piotr
Witek

Troszke niefortunnie zaczęłem wętek, mój błęd. Byłem bardzo ciekaw Waszych odpowiedzi i tego jak nowicjusz zostanie potraktowany. Jednoczełnie podekscytowany tym, że nareszcie znalazłem tyle wiedzy w jednym miejscu Dotęd wszystko rozwleczone było po każdej możliwej stronie i języku.

Kolejnołę budowy mam rozpisanę na kartkach, dam znaę jak coś ruszę do przodu c:

Serdecznie dziękuję
Witek
Awatar użytkownika
PiotrCh

pewnie, działaj, pokazuj postępy:)
Wielu się zabiera za pierwszy instrument, a gdy kołczę się żarty, a zaczynaję schody - wiadomo.
pozdrowienia
Piotr
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Ja tam bym projektował ;-)
Oczywiłcie to może powodowaę dodatkowe koszty, ale jakaż satysfakcja :-)

Ważne, żeby stosowaę sprawdzone rozwięzania. Pudło Grand Concert, bardzo ładne. Boki i pudło to jedno, w mojej opinii najtrudniejsze to strojenie płyty wierzchniej. Na Twoim miejscu na tym bym się najbardziej skupił. Bo to dla laika jest problem. Ta gitara zagra, na bank, jełli tylko ja zbudujesz, ale największy w tym udział ma właśnie ta płyta.
Witek

Bardzo mi się spodobało to: http://www.johnanthonyguitars.com/acous ... ature.html

I w miarę tanie - 10$. Nawet drewno ma użyte takie jakie ja sobie upatrzylem. Tylko gryf z klonu bym zrobił c:
Szukam po zakętkach internetu, może za darmo znajdę.
ODPOWIEDZ