Opinogóra Krasiłskich

Na każdy temat ...

Moderator: poco

Awatar użytkownika
Pełta

Opinogóra Krasiłskich

Nieprzeczytany post autor: Pełta »

Połechtany przez Jacka A.R.,który tak ciekawie pocięgnęł temat Krasiłskich,postanowiłem odgrzebaę moje foty(to też moje zainteresowania)...z cmentarza Opinogórskiego też mam,lecz gDzieł znikneły...
Jak wiadomo Wincenty Krasiłski był wolnomularzem,na cmentarzu trochę elementów jest,jak też w pałacyku muzeum,przynajmniej ja je widzę...ale co ciekawe jak mi się wydaje, są też w...kołciele Opinogórskim. jak np. chrzcielnica z bloczkiem i trójnogiem,to jak dla mnie symbole masołskie,a czy nie dziwi podobiełstwo owej chrzcielnicy,do tego przy czym stoi Jerzy Waszyngton...przecież to był mason,ja nie wiem czy tam nie reaktywowała się jakał loża...teren muzeum...
W kołciele zwraca uwagę płaskorzeęšłba,ale to już niech Jacek pomoże,ja się nie znam :-),jak dla mnie też znak wolnomurarski(braterstwo ,,Bracia,,)...te splecione dłonie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Klucz Levisa...
Awatar użytkownika
Jacek A. R.

Re: Opinogóra Krasiłskich

Nieprzeczytany post autor: Jacek A. R. »

Niestety nie potrafię odpowiedzialnie zintrepretowaę symboliki tej rzeęšłby pod kętem symboliki masołskiej. Nie dziwi mnie przynależnołęĂ gen. Wincentego Krasiłskiego do wolnomularstwa czyli masonerii; często była ona zwięzana z XVIII wiecznę myłlę ołwieceniowę i tak miała pozytywne konotacje w kręgach ludzi ołwieconych i aktywnych publicznie. Masoni mieli aktywny udział w pracach nad Konstytucję Trzeciego Maja, wielu polskich wojskowych było masonami. Więcej podaje np. popularna Wikipedia.

Jak zawsze

Jacek A. R.
- im więcej wolno -
- tym mniej wypada.
Awatar użytkownika
Pełta

Jacek A. R. pisze:Niestety nie potrafię odpowiedzialnie zintrepretowaę symboliki tej rzeęšłby pod kętem symboliki masołskiej. Nie dziwi mnie przynależnołęĂ gen. Wincentego Krasiłskiego do wolnomularstwa czyli masonerii; często była ona zwięzana z XVIII wiecznę myłlę ołwieceniowę i tak miała pozytywne konotacje w kręgach ludzi ołwieconych i aktywnych publicznie. Masoni mieli aktywny udział w pracach nad Konstytucję Trzeciego Maja, wielu polskich wojskowych było masonami. Więcej podaje np. popularna Wikipedia.

Jak zawsze

Jacek A. R.
...polecam wszystkim przeczytaę odczyt Adama Doboszyłskiego z 1939r,dołę długi,ale warto...kochani.
http://naszeblogi.pl/46251-adam-doboszy ... ostu-1939r
celne i trafne komentarze na kołcu dopełniaję czarę goryczy...
Klucz Levisa...
Awatar użytkownika
Pełta

Na terenie parku/muzeum odsłonięto niedawno ciekawy pomnik...
Obrazek
...nie traktuję życia zbyt poważnie,warto czasem wyluzowaę ...tak,tak,to Pełta w całej krasie :mrgreen:
,,niech pamięę moja,zawsze Ci będzie miła,,
no to ja mówię:Niech pamięę moja zawsze Wam będzie miła.
Klucz Levisa...
ODPOWIEDZ