Ukulele tenor jawor czerełnia łwierk
Moderator: poco
Ukulele tenor jawor czerełnia łwierk
Zachęcony przez mola rozpoczynam swojego tasiemca:) Pierwszy odcinek to gryf jaworowy wyszlifowany, jeszcze przed zagruntowaniem.
Projekt to:
ukulele tenor
gryf: jawor falisty
boki i plecki: czerełnia falista
top: łwierk
wykończenie: politura
Planuję w tym roku skołczyę:)
Projekt to:
ukulele tenor
gryf: jawor falisty
boki i plecki: czerełnia falista
top: łwierk
wykończenie: politura
Planuję w tym roku skołczyę:)
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Re: Ukulele tenor jawor czerełnia łwierk
Extra,lecz dlaczego łęczyłeł gryf?...czym to było podyktowane...no wiem,że pytanie chorego o zdrowie,ale...
pozdro
Mario
pozdro
Mario
Klucz Levisa...
Dzięki:)
jest kilka powodów, a najważniejszy to grubołę deseczki, z której robiłem. A mniej ważny to układ słoi wzdłuż odchylonej główki o 14 stopni od płaszczyzny szyjki.
jest kilka powodów, a najważniejszy to grubołę deseczki, z której robiłem. A mniej ważny to układ słoi wzdłuż odchylonej główki o 14 stopni od płaszczyzny szyjki.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Piękne drewno! Po nałożeniu politury będzie odlot.
T.
T.
To prawda, już sama polerka sprawia, że fala się mieni, pod lakierem jest tylko lepiej. Myłlę, że ta czerełnia ładnie się zgra z jaworem, ma podobnę falę i rysunek słoi - a odcieł odróżni pudełko od gryfu.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Kusi mnie taka łupinka. Jeszcze nie teraz, ale zrobię 
T.

T.
Ja myłlałem,że tylko po pęknięciach takie łęczenia,a tu widzę że i tak można.
Ok...póki co pełna profeska,myłlę że się nie zawiodę na Twoim instrumencie,od razu widaę,że masz dobry warsztat w dłoni.
TyDzieł temu na giełdzie w Ciechanowie spotkałem gitarę elektrycznę-niemieckę,miała dosłownie identycznie zrobione łęczenie(profesjonalnie)chciał za nię 200,- ale odpułciłem sobie myłlęc,że takie cuł ję dyskwalifikuje...
pozdro
Mario
Ok...póki co pełna profeska,myłlę że się nie zawiodę na Twoim instrumencie,od razu widaę,że masz dobry warsztat w dłoni.
TyDzieł temu na giełdzie w Ciechanowie spotkałem gitarę elektrycznę-niemieckę,miała dosłownie identycznie zrobione łęczenie(profesjonalnie)chciał za nię 200,- ale odpułciłem sobie myłlęc,że takie cuł ję dyskwalifikuje...
pozdro
Mario
Klucz Levisa...
Pełta - to jest powszechnie stosowane rozwięzanie. Poszukaj w necie "scarf joint".
T.
T.
Plecki i boczki jak pisałem będę z czerełni. Plecki będę wypukłe, formatki maję 5mm i na 3.5mm zrobię powierzchnię wypukłę. Pracy więcej niż przy płaskiej - to oczywiste - ale efekt wizualny jak dla mnie dużo lepszy.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Kupiłes sobie aparat 

prawie zgadłeł
- kupiłem zestaw ołwietleniowy:) ęšłĽarówa 11600 lm (200W łwietlówka) i softbox na statywie 

pozdrowienia
Piotr
Piotr
Zabawy ostrymi narzędziami cięg dalszy. Zrobiłem sklepienie tylnej płyty, czeka mnie wybieranie z cytomierzem. Równolegle przygotowałem płytę wierzchnię, czeka na pocienkowanie od spodu, obelkowanie oraz na rozetkę. Boczki przygotowane do gięcia - z tej samej deseczki co płyta tylna.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Co oznacza sklepienie płyty dolnej?
Będzie sferyczna?
Będzie sferyczna?
Ta płyta ma wypukłę powierzchnię tak jak gitara LP top.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Czyli jak archtopwa 
A nie myłlałeł o sprzeganiu płaskiej płyty?

A nie myłlałeł o sprzeganiu płaskiej płyty?