Klasyczna w budowie
Moderator: poco
Klasyczna w budowie
Witam
Nowy wętek połwięcony budowie gitary klasycznej w tradycji szkoły hiszpałskiej XIX i XX wieku. Nie jest to kopia znanego instrumentu lecz własna interpretacja oparta o analizę kilku projektów.
Materiały i specyfikacja
płyta rezonansowa - łwierk europejski
rozeta - mozaika drewniana
tył i boki - klon
klin na plecach - palisander
gryf - mahoł
nakładka głwóki - palisander indyjski
mostek - palisander indyjski
podstrunnica palisander indyjski lub heban
progi 19 szt./2,0mm
menzura 650mm
Kilka zdjęę z pierwszego etapu budowy
Nowy wętek połwięcony budowie gitary klasycznej w tradycji szkoły hiszpałskiej XIX i XX wieku. Nie jest to kopia znanego instrumentu lecz własna interpretacja oparta o analizę kilku projektów.
Materiały i specyfikacja
płyta rezonansowa - łwierk europejski
rozeta - mozaika drewniana
tył i boki - klon
klin na plecach - palisander
gryf - mahoł
nakładka głwóki - palisander indyjski
mostek - palisander indyjski
podstrunnica palisander indyjski lub heban
progi 19 szt./2,0mm
menzura 650mm
Kilka zdjęę z pierwszego etapu budowy
- Jacek A. R.
Re: Klasyczna w budowie
Trzymam palce za sukces przedsięwzięcia; już sam dobór drewna mówi o nawięzaniu do tradycji hiszpałskiej; Jose Romanillos w swej księżce "Antonio de Torres, Guitar Maker: His Life and Work" wymienia w rozdziale V traktujęcym o drewnie stosowanym do budowy gitar klon jako jeden z ulubionych materiałów stosowanych przez Torresa.
https://books.google.pl/books?id=EOMU8U ... od&f=false
A jełli można: jaki typ belkowania płyty głównej jest brany pod uwagę ? "Szkoła hiszpałska" jest pojęciem bardzo szerokim, w jej obszarze spotykamy różne typy obelkowania dajęce różne efekty dęšłwiękowe; skrótowy przeględ jest w już podawanym opracowaniu znakomitego współczesnego lutnika, Marcusa Dominelli:
http://www.thisisclassicalguitar.com/br ... l-guitars/
Z miłymi pozdrowieniami
Jacek A. R.
https://books.google.pl/books?id=EOMU8U ... od&f=false
A jełli można: jaki typ belkowania płyty głównej jest brany pod uwagę ? "Szkoła hiszpałska" jest pojęciem bardzo szerokim, w jej obszarze spotykamy różne typy obelkowania dajęce różne efekty dęšłwiękowe; skrótowy przeględ jest w już podawanym opracowaniu znakomitego współczesnego lutnika, Marcusa Dominelli:
http://www.thisisclassicalguitar.com/br ... l-guitars/
Z miłymi pozdrowieniami
Jacek A. R.
- im wiÄcej wolno -
- tym mniej wypada.
- tym mniej wypada.
Dzięki za wsparcie.
Co do belkowania ( wszystko jest przygotowane tylko czekam na odpowiednię wilgotnołę ) - pięę otwartych belek łwierkowych ułożonych w wachlarz lekko zbiegajęcych się w kierunku główki, do tego cienki pasek z cedru kanadyjskiego pod mostem na całej szerokołci płyty rezonansowej.
W nawięzaniu do klonu, uwielbiam ten gatunek drewna i jego wszystkie odmiany a w szczególnołci jawor falisty. Sezonuję kilka kompletów ale jest jeszcze za łwieży na wykorzystanie - to w dalszej przyszłołci. Z ciekawostek zwięzanych z klonem ostatnia gitara Marcina Dylli to Torres z warsztatu Gabrielle Lodi - warto posłuchaę.
Poniżej zdjęcie pleców oraz płyty rezonansowej przed obelkowaniem
Pozdrawiam
Arek
Co do belkowania ( wszystko jest przygotowane tylko czekam na odpowiednię wilgotnołę ) - pięę otwartych belek łwierkowych ułożonych w wachlarz lekko zbiegajęcych się w kierunku główki, do tego cienki pasek z cedru kanadyjskiego pod mostem na całej szerokołci płyty rezonansowej.
W nawięzaniu do klonu, uwielbiam ten gatunek drewna i jego wszystkie odmiany a w szczególnołci jawor falisty. Sezonuję kilka kompletów ale jest jeszcze za łwieży na wykorzystanie - to w dalszej przyszłołci. Z ciekawostek zwięzanych z klonem ostatnia gitara Marcina Dylli to Torres z warsztatu Gabrielle Lodi - warto posłuchaę.
Poniżej zdjęcie pleców oraz płyty rezonansowej przed obelkowaniem
Pozdrawiam
Arek
- Jacek A. R.
Pięknie dziękuję, Arku, za podane informacje, z radołcię znajduję Osobę o poważnym podejłciu do budowy gitar klasycznych w kraju, gdyż, jak się obawiam, niewielu jest wcięż takich lutników, a tradycje lutnictwa gitarowego mamy historyczne, bardzo ciekawe, wspomina o nich Halina Goldberg w swej księżce "Music in Chopin's Warsaw", New York, Oxford University Press, 2008.
A wracajęc do budowanej przez Ciebie gitary: jak planujesz wykołczyę powierzchnię ? jakim materiałem - szelak, olej, cashew, inne, może jakieł łrodki/mixtury Twojego autorstwa ?
Z pozdrowieniami
Jacek A. R.
DODANE: Wspominani we wskazanej pozycji lutnicy gitarowi pierwszej połowy XIX wieku w Warszawie to np. Jan Baranowski, Antoni Wejnert, wspomniany jest Henryk Rudert i inni.
A wracajęc do budowanej przez Ciebie gitary: jak planujesz wykołczyę powierzchnię ? jakim materiałem - szelak, olej, cashew, inne, może jakieł łrodki/mixtury Twojego autorstwa ?
Z pozdrowieniami
Jacek A. R.
DODANE: Wspominani we wskazanej pozycji lutnicy gitarowi pierwszej połowy XIX wieku w Warszawie to np. Jan Baranowski, Antoni Wejnert, wspomniany jest Henryk Rudert i inni.
- im wiÄcej wolno -
- tym mniej wypada.
- tym mniej wypada.
Muszę wyraęšłnie zaznaczyę że nie mam wykształcenia lutniczego co wcale nie przeszkadza mi w pracy nad gitarę.
W temacie wykołczenia instrumentu ( oczywiłcie to jeszcze nie ten etap ), największe doświadczenie mam z olejem mimo to postawiłem na politurę/szelak. Mam czas żeby się do tego dobrze przygotowaę i przeprowadzię kilka testów.
Z pozdrowieniami
Arek
W temacie wykołczenia instrumentu ( oczywiłcie to jeszcze nie ten etap ), największe doświadczenie mam z olejem mimo to postawiłem na politurę/szelak. Mam czas żeby się do tego dobrze przygotowaę i przeprowadzię kilka testów.
Z pozdrowieniami
Arek
Pięknie idzie, trzymam kciuki! Szkoła ma pomagaę, a nie byę jakęł przepustkę.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Gryf praktycznie gotowy do montażu musi jeszcze poczekaę na kompletnę płytę rezonansowę. Sposób łęczenia szyjki z boczkami w stylu Jose Romanillos za pomocę klinów. Główka wymaga jeszcze ostatecznego wykołczenia ale to dopiero przed politurę.
Arek.
Arek.
- Jacek A. R.
Wyględa łlicznie i "jak się należy" - prawdziwe tradycyjne łęczenie typu "Spanish Heel" (Stopa hiszpałska ?). Trzymam palce za sukces ! żałuję, iż nie jestem już tak mobilny jak kiedyś, z radołcię za Twym pozwoleniem spróbował bym wydobyę kilka dęšłwięków z tej gitary kiedy będzie ona gotowa ...
Pozdrawiam serdecznie
Jacek A. R.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek A. R.
- im wiÄcej wolno -
- tym mniej wypada.
- tym mniej wypada.
Perfekcyjna robota lutnicza. Otwory piękne. A jakie imadło łliczne 
A powiedz, czy belki w płycie tylnej to łwierk?

A powiedz, czy belki w płycie tylnej to łwierk?
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Jak to ludzie potrafię zachwycaę się kawałkiem drewna 
Również kibicuję.

Również kibicuję.
Dzięki, dzięki...
Piotrze; całe drewno konstrukcyjne użyte do budowy pudła z wyłęczeniem belkowania płyty rezonansowej to cedr kanadyjski. Wszystkie belki łupane i wyprowadzane strugiem.
Jacku; do każdego elementu dokładam własnę estetykę, inspirację są gitary wielkich nieobecnych oraz współczesnych lutników gitarowych - stęd też taka forma stopy.
Jestem pewien że będzie okazja do spotkania i ogrania gitary.
Arek
Piotrze; całe drewno konstrukcyjne użyte do budowy pudła z wyłęczeniem belkowania płyty rezonansowej to cedr kanadyjski. Wszystkie belki łupane i wyprowadzane strugiem.
Jacku; do każdego elementu dokładam własnę estetykę, inspirację są gitary wielkich nieobecnych oraz współczesnych lutników gitarowych - stęd też taka forma stopy.
Jestem pewien że będzie okazja do spotkania i ogrania gitary.
Arek
Nic tylko nałladowaę:) Bardzo podoba mi się filozofia inspiracji i szukania swojej łcieżki. Nie mogę się oderwaę od tych fotek:)
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Rozeta jam mniemam gotowa, nie kupowana??
Rozeta tradycyjna drewniana. Jak już zbiegnę się wszystkie elementy estetyczne w całołę i następi przynajmniej kilka korekt w kolejnych realizacjach to przyjdzie czas na własnę rozetę.