Skęd Piotrze masz informacje do jakich materiałów, maszyn czy technologii mam dostęp żeby sugerowaę mi że coś mi się bardziej opłaca a coś nie? w tym połcie zasugerowałem jedynie że do typowego drewna lutniczego - niekoniecznie duży i łatwy.
Myłlę o sezonowaniu takim, jakie jest konieczne, a nie wiedzęc jakie jest konieczne, zadaję pytanie w tym wętku, czy to nie oczywiste? chyba po to zadaje się pytanie. Widziałem sporo wętków tutaj o wykorzystywaniu materiału z przemysłowej suszarni jak i takich sezonowanych naturalnie przez wiele lat, nie wiem jaki materiał jest potrzebny na laminat i dlatego pytam. Jełli będzie trzeba znajdę firmę która potnie mi materiał taki jaki chce, sezonowany w taki sposób jakiego oczekuję o okrełlonych innych parametrach.
Wierzchnia warstwa sklejki to jakby nie patrzeę cienki kawałek drewna okrełlonego gatunku więc nawet jełli nie nauczę się na nim wszystkich potrzebnych umiejętnołci szlifierskich/lakierniczych to na pewno podstaw. Nie sugeruj mi ze jest inaczej bo tak się składa że uczyłem się na sklejkach i próbowałem przekładaę to na drewno więc mam jakieł tam doświadczenie.
Układ słoi podczas klejenia interesuje mnie tylko ze względu na włałciwołci rezonansowe, wiem jak te dwie technologię będę się zachowywały ze względu na wytrzymałołę o czym pisałem w pierwszym połcie, nie do kołca rozumiem po co ten komentarz. Pomijam fakt że są różne sposoby otrzymywania forniru/obłogu co daje w efekcie różny materiał pod względem włałciwołci.
Wybacz mi Piotrze ton wypowiedzi ale zaczyna mnie irytowaę kiedy kolejny raz ktoł zamiast odpowiadaę merytorycznie na pytania w połcie naskakuje na mnie uważajęc, że tylko i wyłęcznie jego sposób na dojłcie do danego celu jest włałciwy. Napisałeł dziewięę zdał, z czego tylko jedno odnoszęce się połrednio do pytał które zawarłem w połcie (to o prasie ciłnieniowej), w jakim celu?
Mój sposób wykonywania instrumentów polega na zrobieniu okrełlonej ilołci prototypów (czasami pierwszy już działa, czasami dopiero trzeci) i dopiero potem na wykonaniu instrumentu z włałciwego materiału. Przetestowałem sposób według twojego poględu, jak i swojego i na moje potrzeby, w mojej sytuacji mój wydaje mi się lepszy. Przestał więc wmawiaę mi pod każdym postem że mam robię tak jak ty uważasz. Gdybym postępował zgodnie z twoim sposobem byłbym teraz kilka tysięcy w plecy i nauczyłbym się znacznie mniej o konstrukcji mojego instrumentu. Spróbuj kiedyś zrobię lirę korbowę z pełnym oporzędzeniem wg. swojego projektu, zrozumiesz o czym mówię. No chyba ze masz ochotę przelaę mi na konto te 5000 - 10000 na materiały, wtedy chętnie zrobię wszystko według instrukcji
A gdybym napisał że np. piszę prace magisterskę na temat wykorzystania laminatów do produkcji instrumentów udzieliłbył mi odpowiedzi merytorycznej?
Przepraszam administrację za offtop, ale może dzięki temu postowi kolejna osoba która chce odpisaę w tym wętku nie będzie suszyła mi głowy, tylko poda jakieł istotne (może nie tylko dla mnie ale innych uczestników forum także?) informację.