Wyoblanie gryfu - poradnik

Wszystko zwięzane z lutnictwem, a nie pasujęce do innych działów

Moderator: Jan

Awatar użytkownika
Fryta

Wyoblanie gryfu - poradnik

Nieprzeczytany post autor: Fryta »

Przedyskutowałem z kolegę Molem, jego podejłcie do wyoblania gryfu.
Okazało się kilka ciekawych rzeczy, które Wam tu przytoczę, nic odkrywczego ale może się komuł przyda. Oczywiłcie za zgodę kolegi Mola
Metoda Mola opiera się na trzech prostych o okrełlonych kętach nachylenia do płaszczyzny gryfu. Otóż podczas naszej rozmowy okazało się, ze te kęty nie są tka ważne w całej metodzie. Oczywiłcie są ważne, bo trzeba przeniełę krzywe przynajmniej na dwa miejsca na gryfie i tylko do tego potrzebne sa ich wartołci.
Same wartołci kętów powstanę same, kiedy będziecie obrabiaę jeden z przekrojów. W moim przypadku zaczęłem od 1 progu. Wartołci te będę zależały od tego jaki kształt gryfu chcecie zaaplikowaę. Do utworzenia obliczeł potrzebny jest jego obrys.
1-szy kęt powinien oscylowaę gDzieł w przedziale 35-50 % wyznaczacie jego ramie tak aby pozbyę się jak największej ilołci materiału.
2-a następne katy trzeba wyznaczyę tak aby zdejmowaę mniej więcej równe ilołci materiału pozostałego.
Ramiona katów wyznacza wam odcinane kolejno ilołci materiałów i odległołci jakie trzeba na nich zaznaczaę, żeby zdjęę kolejna ilołę materiału, jak na rysunku.
W moim przypadku wyszło mi 40; 17; 59,4 takie katy zapewniaję równomierne zdjęcie materiału z profilu C.
Po wyznaczeniu odległołci, przenosimy się na inny próg (u mnie 9ty, bo 12 czasami wychodzi już w obszarze tranzycji) i wyznaczacie odległołci za pomocę wymierzonych kętów.
Poniżej rysunek, są tam częłci setne minimetra, ponieważ tak liczy program który mam dostępny, ale widomo ze większa dokładnołę niż ,5 mm przy ołówku i tarniku jest niemożliwa.

I to na tyle ]:)
Załączniki
c-shape-electric-neck-profile-lg_2 (2)_1.jpg
---------
łatwiej kijek pocienkowaę, niż go póĹşniej pogrubasię ];)
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Re: Wyoblanie gryfu - poradnik

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Wydaje mi się,ze Molu tłumaczył to już w innym wętku ;)
Awatar użytkownika
Fryta

W takim razie podpułcił mnie :-))) abym zrobil to jeszcze raz :-)))

Wysłane z iPhone za pomocę Tapatalk
---------
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

Tam podpułcił... wiedzy na forum nigdy dosyę. Mało kto odnajdzie mój wpis w wętku o budowie gitary. A tak to jest dedykowany wętek.

T.
Awatar użytkownika
Fryta

Pfffff :-P

Wysłane z iPhone za pomocę Tapatalk
---------
Awatar użytkownika
Fryta

No ja naprzykład ]:p
---------
ODPOWIEDZ