Projekt gitary od zera - problem z mostkiem / elektroniką

Dyskusje na temat budowy gitar elektrycznych.

Moderator: poco

donwazonesko

Projekt gitary od zera - problem z mostkiem / elektronikę

Nieprzeczytany post autor: donwazonesko »

Czełę!

Wraz z dziewczynę mamy pomysł stworzenia własnej gitary z rzeęšłbieniem na korpusie. Stworzyłem w AutoCadzie projekt z dokładnymi wymiarami poszczególnych elementów (gryf, szerokołci przetworników, mostek itd.) jednak brakuję mi głębokołci pickup'ów oraz "kieszeni" na elektronikę. Czy mógłby mi ktoł doradzię ?

Zastanawiam się czy wgłębienie na przetworniki powinno mieę dokładnie 21mm jak przedstawia schemat przekroju czy odrobinę mniej (np. 18-19 mm) i czy wybór Merlin P.A.F pod gryf i Merlin SABOTAGE pod mostek to dobry wybór ?

Obrazek

Kolejnym problemem jest to jak głęboka powinna mieę "kieszeł" na elektronikę i z tego co mi wiadomo dobrę rzeczę jest stworzenie tak zwanej "klatki faradaya" by jak najbardziej zniwelowaę zniekształcenia - czy to prawda ?

Obrazek

A tutaj wycinek projektu :

Obrazek

Pozdrawiam !
donwazonesko

Re: Projekt gitary od zera - problem z mostkiem / elektronik

.. problemy z linkami :
(problemu nie ma tylko trzeba wklejaę linki do obrazków a nie całych stron ;))

1. http://imgur.com/zv755H6
2. http://imgur.com/K0mjgFj
3. http://imgur.com/a/iVveM
piotrkol7

Nieprzeczytany post autor: piotrkol7 »

Kolega się za bardzo nie rozpędził? Zdublowany temat, brak powitania w odpowiednim dziale, oj, nie wypada!
Kieszenie mogę byę płytsze, chociaż co za problem wyfrezowaę głębsze? Pickupy będę siedzieę w ramkach i raczej nieco z nich wystawaę, będę wyżej o te parę milimetrów.
Pozdrawiam,
Piotr
donwazonesko

Panie Piotrze,

Zależy mi na tym aby pickupy były umieszczone bez ramek - wydaję mi się to byę bardziej estetyczne. A za zdublowany temat oficjalnie przepraszam - wyskoczył błęd z odczytem jakiegoł pliku i nie wyłwietliło mojego tematu od razu.
piotrkol7

Nieprzeczytany post autor: piotrkol7 »

Akurat na projekcie zauważyłem ramki. W takim razie nie wiem, czy Sabotage jest dobrym pomysłem - występuje jedynie w wersji z charakterystycznymi "uszami" po bokach (do montażu w ramkach).
http://s432.photobucket.com/user/little ... p.jpg.html - mi się osobiłcie coś takiego nie podoba, nie wiem jak Tobie.
Pozdrawiam,
Piotr
donwazonesko

Przepraszam, mój błęd. Nie usunęłem warstwy na wypadek gdybyłmy zdecydowali się skorzystaę z podkładek.

Zainspirowała mnie gitara "kiesel a6h", w której podkładek nie ma.

https://gearcouch.files.wordpress.com/2 ... von-12.jpg

A co do Sabotage - wydawało mi się, że "uszka" po bokach są nieodłęcznym elementem każdego przetwornika i służę do montowania przy czy też bez pomocy ramki.

http://imgur.com/iy43UG6

Jeżeli chodzi o projekt to ciężko zdobyę podkład i oficjalne wymiary korpusów - niektóre schematy potrafię kosztowaę po 70 - 150 $ dlatego też woleliłmy stworzyę wszystko od zera. Znalazłem artykuł na temat instalacji pickup'ów bez podkładek jednak nie ma tam informacji na temat głębokołci. Podobnie sprawa wyględa w przypadku "kieszeni" na elektronikę - może ona wyględaę dowolnie ale czy przy sprecyzowaniu głębokołci powinienem głównie wzięę pod uwagę wysokołci potencjometrów czy może coś innego ?

Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
DR4MA

Nieprzeczytany post autor: DR4MA »

Projekt zrobiony "na kolanie" kwadratowy jak by go dziecko w pejncie rysowało. Jak zakupisz wszystkie częłci i pomierzysz to sie okaże ile komora na elektrownie musi mieę żeby nie wyszło że potencjometr za krótki. Dojdziesz ile bedę struny nad korpusem i wtedy sobie obliczysz jak głęboko wiercię studnie pod pickupy. Długa droga przed Tobę bo widaę że nie przygotowałeł sie wczełniej za bardzo.
Pozdrawiam.
DR4MA.
donwazonesko

Tak jest to mój pierwszy projekt - gryf został kupiony ze względu na to, iż jeden drobny błęd i następna korekcja jest praktycznie niemożliwa. Nie wiem na czym dokładnie polega "przygotowanie" i zrobiłem to jak mogłem. Wiem, że dopiero po dokładnym zmierzeniu gryfu do 12 progu jestem w stanie okrełlię gdzie ma znajdowaę się mostek. Poza tym do czasu gdy nie będę znaę głębokołci poszczególnych "studni" nie jestem w stanie zrobię przekrojów i dokołczyę projektu.

Elementy na schemacie są odzwierciedleniem 1:1 rzeczywistych elementów (wszystkie schematy i przekroje pobrałem ze strony producentów / guitarproject) - po zakupie i montażu gryfu planuję obliczanie i rozrysowanie położenia całołci. Aczkolwiek nie widzę połęczenia co do komory na elektronie..

Pozdrawiam,
Michał
donwazonesko

Panie Darku,

Na prawdę bardzo zależy mi na skołczeniu tego rysunku/projektu. Gryf został już kupiony a pod niego tworzy się resztę (to chyba najważniejsza zasada) - kiedy zmierzę dokładnę szerokołę oraz odległołę do 12 progu będę w stanie okrełlię dokładnę menzurę i położenie poszczególnych elementów. W teorii znam zasadę działania oraz budowę - problem zaczyna się gdy człowiek próbuje sam wykombinowaę jak to zbudowaę by było dobrze. Stworzenie przekroju dla przetworników nie jest trudne samo w sobie - jednak zastanawiam się czy potrzeba zrobię "studnię" na wymiar przetwornika (21 mm na jednym ze zdjęę, które wrzuciłem) czy może można trochę zmniejszyę tę głębokołę - a takie rzeczy ciężko jest gDzieł znaleźć, podobnie jest z miejscem na elektronikę z potencjometrami itp. Czy może stworzenie większej klatki faradaya sprawi, że poziom zakłóceł spadnie ? Jeżeli tak to jakie powinna mieę ona wymiary itp. itp.. Ciężko dokładne informację a co dopiero gotowe schematy.

Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
Fryta

Nieprzeczytany post autor: Fryta »

Hej,

czy tylko ja nie moge znalezc tego projektu w tym poscie ?
---------
łatwiej kijek pocienkowaę, niż go póĹşniej pogrubasię ];)
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Tak bywa, gdy emocje biorę górę nad trzeęšłwę ocenę planów i możliwołci.
-Tak na marginesie, to u nas nie ma Panów. Sę koledzy.
Tak jak napisał darek, para na razie w gwizdek, a reszta trełci także zasadna.
Wzięłeł się kolego za projektowanie, a z trełci Twoich postów wynika, że nie za bardzo wiesz, co chcesz zaprojektowaę. Bo jeżeli to ma byę coś , czego jeszcze nikt nie wymyłlił, to pytanie nas o cokolwiek mija się z celem. Ale , gdy dotyczy to gitary wzorowanej na konkretnym , opisanym, zwymiarowanym , grajęcym modelu, to zacznij od jego analizy.
Poza tym, to na dowolnym , podobnym planie projektu gitary o takiej samej menzurze, uzbrojenia pokładu, itd., znajdziesz wszystkie zależnołci wymiarowe i kształty geometryczne zwięzane z poruszanym tematem.
To, czy zrobisz potem jakiekolwiek dekoracje i udziwnienia powierzchni nie ma tu nic do rzeczy.
Zatem, jak w piosence - zacznij od Bacha, a dokładnie , to od zapoznania się z planami iluł tam modeli dostępnych nawet tu , na forum; czytaj, czytaj, czytaj posty i tematy na forum !!!, potem zrób plan działał z uwzględnieniem materiałów, surowców,narzędzi, osprzętu, kosztów, itd., a gdy uporasz się z tym "niewdzięcznym" zadaniem podziel się z nami swoimi przemyłleniami.
Wzorcowe rozwięzania znajdziesz tu na forum bez problemu. Nie jesteł bowiem pierwszym, który z takim impetem próbuje wyważyę otwarte drzwi, a potem się dziwi, że albo to nie te drzwi, albo on nie chciał tego robię, tylko tak wyszło. :-D
Połpiech jest wskazany tylko, przy łapaniu pcheł.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Fryta

Nieprzeczytany post autor: Fryta »

Przy głębokołci otworów na przystawki, ważne jest czy dajesz pochylony gryf czy prostu, co za tym idzie, jaki most planujesz użyę ]:)
Poza tym warto trochę popatrzeę ile maja przystawki in general, bo może byę tak ze merlin to nie będzie jedyna przystawka, która ktoł będzie chciał wkładaę do wiosła i kieszeł może byę za płytka. A i o kształcie otworu warto pomyłleę, by był uniwersalny w miarę.

Przystawka to najbardziej wpływajęca na brzmienie czełę gitary elektrycznej. ja mam takie gitary gdzie wymieniłem 6 setów przystawek, zanim znalazłem to czego szukałem.

brzmienie jakie wyjdzie z dechy to zawsze wielka niewiadoma, nawet dla profesjonalnych konstruktorów, jest wiele wypadkowych. i może się okazaę, ze trzeba pokombinowaę z rożnymi pickupami, żeby znaleźć optymum.

Ja przy prostym gryfie, dęłem 25 mm.
---------
łatwiej kijek pocienkowaę, niż go póĹşniej pogrubasię ];)
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

Przetworniki nie są montowane równo z deskę, więc nie potrzeba frezowaę na pełnę wysokołę przetwornika. Wszystko powinieneł widzieę na rysunku. Głębokołę kieszeni na elektronikę - tak żeby zamocowaę bez problemu potencjometr. Za cienko nie ma co bo przy odrobinie pecha można wybię dziurę przy mocniejszym trafieniu w potencjometr. Co do rozmiaru.. kieruj się kilkoma kryteriami - to co chcesz zmiełcię teraz, a byę może co tam wpakujesz wkrótce.. preamp, bateria, inny przełacznik. Różnie bywa. Wygoda montażu - żeby nie było klaustrofobicznie, ale przecięgi też są zbędne. Jeżeli nie będziesz robił samodzielnie, to warto sprawdzię jakie są w sprzedaży dostępne pokrywy do wnęk. Szału nie ma.. No i kwestia estetyki. Co z tego, że klapka z tyłu. Ale cieszy oko jak ma fajny kształt, proporcje, odległołę od krawędzi, itp. Popatrz jakie ludzie stosuję, warto podględaę innych.

T.
ODPOWIEDZ