Lutnia 7 chórowa
Moderator: Jan
Lutnia 7 chórowa
Nie jest całkiem skołczona bo jeszcze czeka na lakier wykończenie płyty progi i struny
ale zrobiłem jakieł zdjęcia co by pokazaę ,że ne łpię

Re: Lutnia 7 chórowa
Pełen profesjonalizm - Wojtek nie napisał, ale lutnia jest zrobiona w oparciu o tradycyjnę dokumentację, wykonana technikami według sztuki i z materiału pierwszej klasy:) Tak od siebie dodałem - bo miałem przyjemnołę widzieę wszystkie etapy prac 

pozdrowienia
Piotr
Piotr
Wojtku, ciekaw jestem finału
Mam tez pytanie, jakie struny będziesz zakładał i czy już je masz? Pytam, bo czas wymienię u siebie a dotychczas grałem na Pyramidach z Thomanna a chciałbym spróbowaę jakichł innych.

Brawo, bardzo ładny instrument, sam jestem ciekaw jak zagra
Gratulacje

Pyamidy chwalę spora grupka lutnistów na nich gra .
Do instrumentu wybierałem możliwie najlepsze drewienka .Płyta łwierkowa o gęstołci od 0,5 do max 1 mm choę zalecane jest gęstsze ale jest spoko .Rozeta wg Georga Gerle .Płyta strojona wg planów tj w przedziale 1.3 do 1.7 mm .Listki z jawora 2.2 parami o innym profilu .Nie dawałem przekładek z hebanu ,chciałem sprawdzię swoje możliwołci pasowania i klejenia jest ok .Gryf łwierk
oklejany 1 mm palisandrem i hebanem .Główka podstawa jawor ,palisander,heban .Kołki palisander i jawor ( jeszcze do dokołczenia ).
Instrument moim zdaniem bardzo ciekawy ,techniki klejenia pasowania zupełnie inne niż przy gitarach
Dużo można by pisaę .Trza kołczyę tę i braę się z następnę
ww
Do instrumentu wybierałem możliwie najlepsze drewienka .Płyta łwierkowa o gęstołci od 0,5 do max 1 mm choę zalecane jest gęstsze ale jest spoko .Rozeta wg Georga Gerle .Płyta strojona wg planów tj w przedziale 1.3 do 1.7 mm .Listki z jawora 2.2 parami o innym profilu .Nie dawałem przekładek z hebanu ,chciałem sprawdzię swoje możliwołci pasowania i klejenia jest ok .Gryf łwierk
oklejany 1 mm palisandrem i hebanem .Główka podstawa jawor ,palisander,heban .Kołki palisander i jawor ( jeszcze do dokołczenia ).
Instrument moim zdaniem bardzo ciekawy ,techniki klejenia pasowania zupełnie inne niż przy gitarach
Dużo można by pisaę .Trza kołczyę tę i braę się z następnę

ww
Prawda, ale jednak czegoś mi brakuje w barwie. Choę może to byę też i kwestia samego instrumentu. Czekam na nagraniewojtek pisze:Pyamidy chwalę spora grupka lutnistów na nich gra .

Gdzie ty tam 7 chórów wsadziłeł??
A poważnie to piękna będzie.

A poważnie to piękna będzie.
Słuchałem jelitówki i syntetyki Pyramid ,ale się dowiedziałem że można zamówię pod konkretnę menzurę bo do menzury obliczaję siłę nacięgu ,a i cena jest przyzwoita .Ale tu pewnie zależy jak mówisz od danego instrumentu .Czekam teraz na ładnę pogodę i na podwórko grzaę lakier jeszcze jak trafię w kolor to już będzie git.
Piniu to tylko 13 strun jeden gołciu przerobił sobie 7 ke i dołożył burdony i nic
Pozdrawiam
Piniu to tylko 13 strun jeden gołciu przerobił sobie 7 ke i dołożył burdony i nic

Pozdrawiam