Przygotowanie szpachlówki do szpachlowania drewna jest zajęciem prostym. Należy przygotowaę klej kostny, kredę, barwnik organiczny/sucha farba klejowa lub inny rozpuszczalny w wodzie/, pył drzewny -najlepiej z drewna jakie będzie szpachlowane, podkład nie nasiękalny /tekstolit, szkło ,plexiglas/, małę szpachelkę lub sprężysty kawałek metalu np. nóż. Mieszamy składniki suche w niedużej ilołci, dodajemy troszkę wody i mieszamy, a raczej wcieramy w siebie tak jak gips rozrabiany szpachelkę, dodajemy klej kostny i dalej mieszamy do uzyskania konsystencji plasteliny. Dlatego zaczynamy w małej ilołci , gdyż byę może trzeba będzie dodaę innych składników przy przedawkowaniu np wody lub barwnika i w efekcie uzyskamy kilogram

szpachli. Tak przygotowana szpachlę możemy aplikowaę w szczeliny. Przechowujemy szpachlę w pudełku przykryta wilgotnę szmatkę. Zużywamy w możliwie krótkim czasie, ponieważ może zaplełnieę lub wyschnęę. Każdorazowo przed aplikacja przemieszamy potrzebna ilołę. Można tez stosowaę gotowe szpachle akrylowe /wood filler używałem w Irlandii w kolorze dębu, jesionu,sosny,mahoniu/, ale one nie twardnieję i mogę tłumię drgania. Koniecznie szpachlowane powierzchnie muszę byę odkurzone i pozbawione tłuszczu i potu. Najlepiej spirytusem lub benzynę ekstrakcyjnę. Na poczętek radze popróbowaę 'na sucho", czyli przygotowaę eksperymentalna działkę dla okrełlenia włałciwych proporcji składników do prac lutniczych. Próbki z zapisem składu i proporcji pozacieraę na desce eksperymentalnej. Tak można dobieraę kolory od naturalnego transparentnego poprzez rustykalny do starzonego.Takiej szpachli używali niegdył stolarze meblowi, nie mylię ze składaczami mebli. Nie mam pewnołci czy zda taka szpachla egzamin w konstrukcji drgajęcej, ale dodatek kleju kostnego raczej gwarantuje dobrę przyczepnołę, sprężystołę i obrabialnołę oraz podatnołę na barwienie i lakierowanie. Pozdrawiam Ryszard