Strug ołnik do podstrunnicy skrzypcowej

Moderator: poco

michqq

Strug ołnik do podstrunnicy skrzypcowej

Nieprzeczytany post autor: michqq »

Podpowiedzcie proszę, poczętkujęcemu.

Jełli w skrzypcach podstrunnica jest trochę zużyta i należy ję wyrównaę, to jak rozumiem można, i stosuje się do tego celu narzędzie typu strug-ołnik, o takie:
Obrazek

(Poprawcie mnie jełli się mylę)

Skęd jednak bierzecie ostrza o odpowiednim promieniu?

Mam w domu skrzypki uczniowskie o różnych rozmiarach, oraz skrzypce 4/4, i jak się doczytuję (i dopartuję, macajęc instrumenty) podstrunnice w nich maję różne promienie krzywizn.

Skrzypce 4/4 powinny byę traktowane ostrzem o promieniu 41.5 mm (lub 42mm); skrzypce 3/4 ostrzem 38 mm; skrzypce 1/2 ostrzem 35mm; skrzypce 1/4 32mm, skrzypce 1/8 to 30mm (jak podaję tabelki z internetu, zwałaszcza o ta:

http://www.alangoldblatt.com/specs/Violin.pdf

Jedne z moich uczniowskich skrzypiec zdecydowanie potrzebowałyby takiej interwencji. Gdzie takie cykliny się kupuje?

Czy może w ogóle jestem w błędzie i to się robi całkiem inaczej, jakimł papierem łciernym na wklęsłym klocku drewnianym?
Skrzypce â?? przyrzęd do łaskotania wnątrza ucha za pomocę tarcia kołskiego ogona o wnątrznołci barana.
Awatar użytkownika
Paramonov

Re: Strug ołnik do podstrunnicy skrzypcowej

Nieprzeczytany post autor: Paramonov »

To za mocne narzędzie do wyrównania podstrunnicy, może mocno wyrywaę. Takim ołnikiem można robię poręcze a nie szlif podstrunnicy.
Jełli podstrunnica jest mocno zajechana ma mocne wżery od strun to dopiero wtedy można użyę małego struga. Jełli da rade to wystarczy cyklina i papier łcierny na krótkim klocku. Podstrunnice powinę byę lekko wklęsła na długołci. Dla pewnołci odpowiedniego łuku można zrobię szablon. Na mocnym kartonie możesz sobie cyrklem odznaczyę łuk pasujęcy do rozmiaru twoich skrzypiec i wycięę szablon.
Awatar użytkownika
Pełta

Nieprzeczytany post autor: Pełta »

Należy jeszcze pamiętaę o granicznej grubołci podstrunnicy,o tym mówi literatura,musiałbym poszukaę...to tak podobnie jak ze szlifem cylindra w aucie-jest granica,a chodzi o ew.ugięcie.Jełli już była szlifowana,należy zastanowię sie nad wymiana na nowę.
Klucz Levisa...
michqq

Nieprzeczytany post autor: michqq »

O tym to wiem - podstrunnica zbyt cienka przestaje trzymaę sztywnołę i wygina się podczas grania na wyższych pozycjach.
U mnie tak nie będzie - tak wyględa (na oko) że to będzie pierwsze szlifowanie.
Dobrze, no to zacznę od papieru łciernego na wklęsłym klocku.
Dzięki za odpowiedzi.
Skrzypce â?? przyrzęd do łaskotania wnątrza ucha za pomocę tarcia kołskiego ogona o wnątrznołci barana.
ODPOWIEDZ