Kupią skrzypce.
Moderator: Jan
Kupię skrzypce.
Kupię skrzypce jak najtaniej, mogę byę w stanie nie nadajęcym się do użytku/gry, bez smyczka, strun.
Re: Kupię skrzypce.
Dzięki, widziałem już.
Wolałbym "prawdziwe" skrzypce...
Wolałbym "prawdziwe" skrzypce...
Zdefiniuj "prawdziwołę" skrzypiec, bo dla jednego to niekremołskie skrzypki wystrugane przez ludowego artystę są prawdziwe też, a dla drugiego skrzypce prawdziwe to tylko takie które byłyby dopuszczone, bez dyskwalifikacji, na konkursie lutniczym imienia Henryka Wieniawskiego.
A to różnica jak, powiedzmy, od Nikifora Krynickiego do Jacka Malczewskiego.

Ponadto wchodzęc na forum lutników i pytajęc o "skrzypce w stanie nie nadajęcym się do gry" tez ułciłlij od jakiego poziomu zdewastowania zaczynasz się interesowac skrzypcami.
Mój synek dla przykładu na pierwszej lekcji gry zaprowadzony do nauczycielki dostał od niej pytanie "czy skrzypce są zabawkę"?
- "Nie", odpowiedział twardo chłopczyk.
- "A czym się różnię od zabawki?" pytała Pani.
- "Sę delikatniejsze. Nie wolno po nich chodzię." odpowiedział chłopczyk.
Taaak...
Więc Ty lepiej opisz jaki poziom remontu uważasz za dopuszczalny a jaki za juz niedpuszczalny.

A to różnica jak, powiedzmy, od Nikifora Krynickiego do Jacka Malczewskiego.

Ponadto wchodzęc na forum lutników i pytajęc o "skrzypce w stanie nie nadajęcym się do gry" tez ułciłlij od jakiego poziomu zdewastowania zaczynasz się interesowac skrzypcami.
Mój synek dla przykładu na pierwszej lekcji gry zaprowadzony do nauczycielki dostał od niej pytanie "czy skrzypce są zabawkę"?
- "Nie", odpowiedział twardo chłopczyk.
- "A czym się różnię od zabawki?" pytała Pani.
- "Sę delikatniejsze. Nie wolno po nich chodzię." odpowiedział chłopczyk.
Taaak...
Więc Ty lepiej opisz jaki poziom remontu uważasz za dopuszczalny a jaki za juz niedpuszczalny.

Skrzypce â?? przyrzÄd do Ĺaskotania wnÄ
trza ucha za pomocÄ tarcia koĹskiego ogona o wnÄ
trznoĹci barana.
W sumie słuszna uwaga.
Kupię skrzypce takie, które się nie rozpadnę, będa się trzymaę "w kupie".
Stan forniru obojętny, dobrze by było gdyby miały wszystkie częłci składowe (np stroiki), struny niewymagane.
Mam nadzieję, że użyłem prawidłowych nazw...
Kupię skrzypce takie, które się nie rozpadnę, będa się trzymaę "w kupie".
Stan forniru obojętny, dobrze by było gdyby miały wszystkie częłci składowe (np stroiki), struny niewymagane.
Mam nadzieję, że użyłem prawidłowych nazw...
Nie użyłeł prawidłowych, ale przekaz informacji jest skuteczny.
Interesuję cię skrzypce z kosmetycznymi uszkodzeniami powierzchni, ale nadajęce się do gry po zignorowaniu ich wyględu, po ostrunowaniu instrumentu i po ewentualnym uzupełniu luęšłnych drobiazgów. Nie potrzebujesz smyczka i futerału.
Na to forum tak dużo ludzi nie zaględa, ale prawdopodobnie dostaniesz jakieł oferty. To jeszcze dopisz w jakim miełcie był je odebrał/oględał.
Powodzenia życzę.
Interesuję cię skrzypce z kosmetycznymi uszkodzeniami powierzchni, ale nadajęce się do gry po zignorowaniu ich wyględu, po ostrunowaniu instrumentu i po ewentualnym uzupełniu luęšłnych drobiazgów. Nie potrzebujesz smyczka i futerału.
Na to forum tak dużo ludzi nie zaględa, ale prawdopodobnie dostaniesz jakieł oferty. To jeszcze dopisz w jakim miełcie był je odebrał/oględał.
Powodzenia życzę.
trznoĹci barana.
Odebraę mogę na łlęsku lub wysyłka.
Oględziny? Może wystarczę dobrze zrobione zdjęcia?
BTW: nie powiedziałbym, że "skrzypce z kosmetycznymi uszkodzeniami powierzchni, ale nadajęce się do gry po zignorowaniu ich wyględu, po ostrunowaniu instrumentu i po ewentualnym uzupełniu luęšłnych drobiazgów.". Mogę byę tu i ówdzie pęknięte, rozeschnięte, z niedziałęjęcymi/uszkodzonymi stroikami...
Oględziny? Może wystarczę dobrze zrobione zdjęcia?
BTW: nie powiedziałbym, że "skrzypce z kosmetycznymi uszkodzeniami powierzchni, ale nadajęce się do gry po zignorowaniu ich wyględu, po ostrunowaniu instrumentu i po ewentualnym uzupełniu luęšłnych drobiazgów.". Mogę byę tu i ówdzie pęknięte, rozeschnięte, z niedziałęjęcymi/uszkodzonymi stroikami...
Acha.Mogę byę tu i ówdzie pęknięte, rozeschnięte, z niedziałęjęcymi/uszkodzonymi stroikami.
No to mniejwięcej jasne jest czego chcesz, i mogę tylko powtórzyę, że życzę powodzenia. Niektórzy z piszęcych tu forumowiczów właśnie tak zaczynali z lutnictwem, że kupowali skrzypce rozeschnięte lub pęknięte żeby je podremontowaę.
Zasadniczo więc pytaę o skrzypce do remontu na forum lutniczym to trochę jakbys poszedł na forum blacharzy i chciał od nich kupię potłuczony samochód. Toż blacharze takie samochody raczej skupuja niż wyprzedaję. Wyprzedaję zał już "wyprowadzone".
O ile dobrze się zorientowałem (ale ja to nowy na forum jestem) to dla miejscowych piszęcych tu forumowiczów ęšłródłem takich skrzypiec nadajęcych się do remontów jest raczej allegro, a tutaj to najwyżej podpytuję się jak sobie radzię z uszkodzeniami.
Tak więc, podsumowujęc, ja tam nie wiem czy koniecznie na naszym forum zakupisz swoje skrzypki do remontu, ale jak już je dostaniesz, to serdecznie zapraszamy na nasze forum do rozmów jak je naprawiaę.

trznoĹci barana.
To zaszło drobne nieporozumienie: ja nie chcę odrestaurowywaę skrzypiec, maję służyę do zupełnie innych celów, dlatego chcę kupię takie, które nie nadaję się już do renowacji...
A to przepraszam.
Szukasz rekwizytu teatralnego lub ozdoby na łcianę, zrobionego z byłych skrzypiec, przy czym mogę byę poobdzierane.
Uff, ile to kłopotów żeby się dogadaę.
Włałciwie owszem owszem, daę dwa zawiaski i jest stylowe pudełko na drobazgi zrobione z byłych skrzypiec...
Szukasz rekwizytu teatralnego lub ozdoby na łcianę, zrobionego z byłych skrzypiec, przy czym mogę byę poobdzierane.

Uff, ile to kłopotów żeby się dogadaę.
Włałciwie owszem owszem, daę dwa zawiaski i jest stylowe pudełko na drobazgi zrobione z byłych skrzypiec...
trznoĹci barana.
Ani pudełko, ani rekwizyt na łcianę, coś dużo bardziej wymyłlnego i skomplikowanego...
Pewnie to będzie pułapka nocna na skradajęcę się tełciowę:) Stopa uwięziona w skrzypcach, dęšłwięk pękajęcych strun i wrzask:) Mama idzie!
pozdrowienia
Piotr
Piotr
A kojarzycie coś takiego jak steampunk?
trznoĹci barana.