Czyszczenie i renowacja czarnego mostka tremolo

Czyli chemia w lutnictwie.

Moderator: poco

stonefree

Czyszczenie i renowacja czarnego mostka tremolo

Nieprzeczytany post autor: stonefree »

Czełę Wszystkim. Mam nadzieję, że wybrałem odpowiedni dział. Wczoraj zdobyłem most tremolo dwustronne. Jest miejscami pordzewiały a czarna powłoka mocno połcierana. W jaki sposób doprowadzię ten most do pierwotnego stanu?
Awatar użytkownika
molu

Re: Czyszczenie i renowacja czarnego mostka tremolo

Nieprzeczytany post autor: molu »

Cofajęc się w czasie? ;)

Jak powłoka starta to nie poradzisz nic sensownego. Rdzę jeszcze jakoł wyczyłcisz.

T.
michqq

Nieprzeczytany post autor: michqq »

E?
Czernienie metalu łrodkami chemicznymi jest możliwe - zajmuję się tym rusznikarze, "nożownicy" i modelarze.
Nie czernicie niczym w lutnictwie?
Skrzypce â?? przyrzęd do łaskotania wnątrza ucha za pomocę tarcia kołskiego ogona o wnątrznołci barana.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Poczytaj i pomyłl. http://www.buszowanie.republika.pl/inne.html
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
stonefree

Dzięki za porady. Zastanawiam się czy takie czernienie tworzy warstwę antykorozyjnę?
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

ja tak tylko wtręcę swoje trzy grosze.. to je moje zdanie i możecie się z nim nie zgadzaę. Czernienie mostka, cała ta zabawa. Nie wystarczy odrdzewię, wyczyłcię i graę? Czy nowa powłoka, naniesiona w amatorskich, domowych warunkach jest na tyle trwała by to robię? Pewnie wytarło się tam gdzie przeważnie, więc ta też się będzie wycieraę, pewnie nawet szybciej niż fabryczna. No chyba, że mostek z historię, jest sentyment. Albo chcesz po prostu zdobyę nowe doświadczenia, coś porobię przy gitarze. Odłwieżyę ję.. Z doświadczenia (niekoniecznie gitarowego) wiem, że się człek urobi, upoci, a efekt taki sobie.

na koniec powtórzę... to moje zdanie. ęšłĽeby nie było, że taki mędry jestem - oczywiłcie ja też tak robię czasami :)

T.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Molu mędrym jest-słuchajta go.
Tyle co chłopak stracił zdrowia na amatorsko chemicznej obróbce metali tomało kto sobie wyobraża.
Ja się trzymam zdania Mola :-)
stonefree

Chyba macie rację. Mostek wyczyłciłem mosiężnę szczotę i włókninę łciernę, spryskałem wd i to będzie koniec remontu. Rzeczywiłcie wytarł się tam, gdzie ręka trafia, więc dalej będzie się wycieraę.Przy okazji - potrzebuję 1 łrubke do mikrostrojenia chromowanę, kostki do blokowania strun i zaciski do blokady ze łrubami na imbus. Może ktoł z Was ma na zbyciu takie gadgety?
ODPOWIEDZ